Καζαμιας 2022

Τι μπορεί να πάει χειρότερα τη νέα χρονιά;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Και οι πλέον αισιόδοξοι το 2021 διαψεύστηκαν. Οι προσδοκίες για αντιμετώπιση της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα μάλλον τελικά μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας ήταν. Τούτο βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να απογοητευόμαστε. Έστω και έτσι συνεχίζουμε, προχωράμε και κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Κατάκτηση διόλου μικρή. Πώς όμως θα μπορούσε κανείς σε αυτήν την ολισθηρή ατμόσφαιρα να προβλέψει όσα μέλλονται; Η συνταγή είναι απλή: λίγο κακό χιούμορ, μερικά διδάγματα του παρελθόντος και πολύ φαντασία. Κάπως έτσι φτιάχνεται το μέλλον μας. Κάπως έτσι φτιάχτηκε και ο φετινός μας Καζαμίας. Ελπίζουμε μόνο να μη δίνουμε ιδέες. Όλος δικός σας…

Ιανουάριος

Σκίτσο: Έφη Ξένου

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και βασικά προϊόντα συνεχίζονται. Η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να ανταπεξέλεθει. Η ενεργειακή φτώχια αναδεικνύεται σε νούμερο ένα πρόβλημα. Το ένα μετά το άλλο τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού. «Προχωράμε στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών» θα πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως των 10 ευρώ. Τα σχετικά ρεπορτάζ τύπου «δείτε τι μπορείτε να αγοράσετε με 10 ευρώ» κάνουν την εμφάνισή τους. Παράλληλα εισάγεται η προπληρωμένη κάρτα ενέργειας. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο. Πρώτη η Ελλάδα το εισάγει» θα πει ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Το μέτρο προβλέπει την εισαγωγή προπληρωμένης κάρτας για την αγορά ενέργειας με την ώρα. Με 10 ευρώ αγοράζεις δύο ώρες, με 20 ευρώ τέσσερις με 50 ευρώ δώδεκα.

Φεβρουάριος

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ανακοινώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο τον δημόσιο τομέα. Όσοι δεν εμβολιαστούν μέσα στον επόμενα μήνα θα τεθούν σε αναστολή. Όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις. Κινητοποιήσεις και απεργίες καταγράφονται σε όλες τις υπηρεσίες. Ο κρατικός μηχανισμός παραλύει. Προκειμένου να ανταπεξέλθει το κράτος, ανακοινώνεται η συνεργασία με ιδιώτες, σε εκπαίδευση, αστυνομία, ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός βάζει τους δημοσίους υπαλλήλους σε αναστολή δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μάρτιος

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής παίρνει πιο ζεστά το ζήτημα της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας. Ανακοινώνει τη δημιουργία Αρχείου Θράκης, το οποίο θα στεγαστεί στα παλιά σφαγεία. Μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προαναγγέλει την πρόσληψη με σύμβαση έργου, ερευνητών. Αποστολή τους να γυρίσουν τη γη, να συγκεντρώσουν από τα αρχεία ξένων χωρών, ό,τι τεκμήριο έχουν για τη Θράκη και να κάνουν αντίγραφο. Το υλικό που συγκεντρώνεται μεταφράζεται και προστίθεται στο εγχώριο. Επίσης συλλέγονται βιβλιογραφικά τεκμήρια με αναφορά στη Θράκη. Βιβλιοθηκονόμοι αναλαμβάνουν την ταξινόμηση και οργάνωση του Αρχείου. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Αφού δεν μπορούμε να γράψουμε ιστορία, τουλάχιστον ας διευκολύνουμε αυτούς που μπορούνε» δηλώνει ο δήμαρχος, γνωστοποιώντας το εγχείρημα.

Απρίλιος

Σκίτσο: Κώστας Γρηγοριάδης

Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε: «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας». Πλέον το πλήρωμα του χρόνου έφτασε ώστε το εν λόγω σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για την περιφέρειά μας, ό,τι εξέταση γίνεται από τη μέση και πάνω γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ό,τι εξέταση γίνεται από τη μέση και κάτω γίνεται στην Ξάνθη. Η Κομοτηνή είναι υπεύθυνη για τα χειρουργεία-ΜΕΘ, η Καβάλα για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση και η Δράμα για τα ψυχιατρικά-παθολογικά. Το υπουργείο τουρισμού δημιουργεί πρόγραμμα εσωτερικού υγειονομικού τουρισμού. Με πέντε επισκέψεις στα νοσοκομεία της ΑΜΘ, δώρο μια διακομιδή σε νοσοκομείο του Βόρειου Αιγαίου. Στις τρεις ακτίνες, έκπτωση 50% στη συμμετοχή αιμοκάθαρσης κτλ. Το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) γίνεται ΕΣΕΙΣ (Εθνικό Σύστημα Εξειδικευμένων Ιατρικών Συσσωματώσεων). «Το ΕΣΥ γίνεται ΕΣΕΙΣ» θα πει σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και θα συμπληρώσει με νόημα: «γιατί εσείς είστε που το επισκέπτεστε».

Μάιος

Τα φετινά ελευθέρια είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Όλες οι εκδηλώσεις του δήμου κινούνται γύρω από αυτό το γεγονός. Προκειμένου να τιμήσει την επέτειο ο δήμος ανακοινώνει την αγορά του ξύλινου κτηρίου επί της οδού Ζυμβρακάκη για τη δημιουργία μουσείου προσφυγικού ελληνισμού. Το ΤΕΕ Θράκης αναλαμβάνει τη μελέτη αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου. Το μουσείο αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για την έκθεσή του. Ολογράμματα, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, προφορικές μαρτυρίες, εικονική περιήγηση και άλλα πολλά συνδυάζονται με πιο «παραδοσιακά» μέσα, όπως φωτογραφίες και αντικείμενα, για να προσφέρουν μία διαφορετική ξενάγηση στους επισκέπτες. Το μουσείο καθίσταται πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.  

Ιούνιος

Ο τουριστικός σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής άρχισε να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Συρρέουν οι τουρίστες από τις γειτονικές χώρες για διακοπές στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης. Το Φεστιβάλ Φαναρίου επανέρχεται δυναμικά, γίνεται πενταήμερο και αποκτά διαβαλκανικό χαρακτήρα, πάντα με επίκεντρο τη μουσική. Το Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου ολοκληρώνεται και σε συνδυασμό με το θαλάσσιο πάρκο που δημιουργεί η περιφέρεια στην περιοχή κερδίζει τις εντυπώσεις. Για όλο το καλοκαίρι στο Φανάρι χτυπά η καρδιά του τουρισμού στην Ροδόπη. Είναι μια αισιόδοξη αρχή. Κάποια προβλήματα βεβαίως όπως τα σκουπίδια και η έλλειψη επιλογών διασκέδασης και ψυχαγωγίας παραμένουν και μέλλει να βελτιωθούν.

Ιούλιος

Φωτιά ξεσπάει στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας. Είναι βραδινές ώρες. Άμεσα σημαίνει συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής και οι πυροσβέστες ρίχνονται άμεσα στη μάχη της πυρόσβεσης. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, ενώ λόγω της ώρας δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εναέριες ρίψεις νερού. Η φωτιά μαίνεται για δύο ημέρες, έως ότου καταφέρνει να τεθεί υπό έλεγχο. Στο μεταξύ έχει καταφέρει να κάψει πολλά στρέμματα. Ο δήμαρχος δεσμεύεται για την άμεση αποκατάσταση του δάσους. Όλες οι καμένες εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες. Μία εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείου και δήμου περί της αναδάσωσης, καθυστερεί τις όποιες προσπάθειες για ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Το θέμα βαλτώνει και τελικά εγκαταλείπεται. Η φύση θα κάνει μόνη της τη δουλειά.

Αύγουστος

Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα φέρνει στο φως η κατασκευή του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας-Δικέλλων. Μια ολόκληρη θρακική πόλη ανακαλύπτουν οι εργασίες. Ξεχωρίζει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ιερό αφιερωμένο στον Ορφέα, γεμάτο αφιερώματα. Κλιμάκιο του υπουργείου πολιτισμού αποστέλλεται στο σημείο για να εκτιμήσει τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Λίγες μέρες μετά στο σημείο μεταβαίνει και η υπουργός πολιτισμού. Ανακοινώνει την απόσπαση των ευρημάτων και τη μεταφορά τους στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, προκείμενου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες. Ξεσπούν οι πρώτες αντιδράσεις κατοίκων που εναντιώνονται στην απόφαση. Αξιώνουν την επί τόπου ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και την επαναχάραξη της διαδρομής του δρόμου. Η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή που κατέθεσε πρωτοβουλία πολιτών.

Σεπτέμβριος

Σκίτσο: Έφη Ξένου

Υπό το βάρος των ραγδαίων ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά προϊόντα ο πρωθυπουργός προκηρύσσει έκτακτες εκλογές για τα τέλη του μήνα. Το σύστημα που εφαρμόζεται είναι η απλή αναλογική. Έξι κόμματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν το μέτρο του 3% και να καταλάβουν έδρες στη νέα βουλή. Κανένα κόμμα δεν καταφέρνει να κερδίσει αυτοδυναμία. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ, δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τρίτο το ΚΙΝΑΛ. Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές για την ανάδειξη κυβέρνησης. Αποφασίζεται η σύμπραξη και των τριών κομμάτων για την ανάδειξη κυβέρνησης. Η σύμπραξη προκρίθηκε σε μια προσπάθεια ευρείας εθνικής συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική κρίση που τη μαστίζει.

Οκτώβριος

Η διευθέτηση του προβλήματος της χωροθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή καθίσταται επιτακτική. Οι αιτήσεις εγκατάστασης λαμβάνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε κορφή στην οροσειρά της Ροδόπης πλέον έχει και μια άδεια για δημιουργία αιολικών πάρκων. Το θέμα φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, επιμένοντας στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού. «Δεν είμαστε ενάντια στην αιολική ενέργεια, ούτε στα αιολικά πάρκα, όμως δεν μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να είναι συνέχεια όπου φυσάει ο άνεμος. Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη» τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κώστας Κατσιμίγας. «Η παράταξή σας είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Περιφέρειας» απαντά ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος. «Εγκαταλείψτε επιτέλους την χωροταξία του γαϊδάρου» ανταπαντά ο κ. Κατσιμίγας.

Νοέμβριος

Ο Δήμαρχος Ιάσμου διαβλέπει το κενό που έχει αφήσει η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού στο Φαλακρό και ανακοινώνει τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στο οικισμό Πολύαρνο. Έρχεται σε νέα κόντρα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. Μήλον της έριδος αυτή τη φορά το ορεινό καταφύγιο, που θα χρησιμοποιηθεί ως το λίκνο του νέου χιονοδρομικού. Ο Δήμαρχος κατηγορείται για μεγαλοϊδεατισμό και απαντά στις αιτιάσεις περί έλλειψης χιονιού στην περιοχή με την παραχώρηση έκτασης πλησίον του Χιονοδρομικού για δημιουργία εμπορικού κέντρου (ένα από τα δύο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά) από ιδιώτη, στις υποχρεώσεις του οποίου θα είναι και η προμήθεια μηχανημάτων για δημιουργία τεχνητού χιονιού. Κείμενο συμπαράστασης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, από 35 ορειβατικούς συλλόγους της χώρας βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μετά τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια με την υποβολή εκατέρωθεν μηνύσεων.

Δεκέμβριος

Μπαϊλντισμένη η κυβέρνηση να ακούει συνέχεια για τα φράγματα της Ροδόπης, μία του Κομψάτου, μία της Γρατινής, μία του Ιασίου, αποφασίζει να δώσει μια και έξω τη λύση. Σου λέει γούβα η Κομοτηνή γιατί να μην την περικυκλώσω με φράγματα και να συγκεντρώσω εκεί όλα τα νερά της περιοχής; Με γοργούς ρυθμούς, προκρίνει τη ΣΔΙΤ ως τη μορφή που θα προχωρήσει το έργο. Τα ΜΜΕ υποδέχονται την ανακοίνωση μετ΄ επαίνων.

Προβάλλουν το έργο ως τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στα νοτιοανατολικά βαλκάνια. Άλλο ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο λένε, το φράγμα θα δώσει  την αναγκαία ώθηση στον πρωτογενή τομέα, λένε. Χαράς ευαγγέλια για όλους εκτός από τους Κομοτηναίους. Η πόλη εγκαταλείπεται. Οι πρόσφυγες της πάλαι Μοσυνούπολης για άλλη μια φορά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την πρώτη φορά ήταν τραγωδία τώρα είναι φάρσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.