Καθυστερησεις στην εναρξη των προσεισμικων ελεγχων σε δημοσια κτιρια φερνουν οι εθνικες εκλογες

Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες των ελέγχων οι μηχανικοί του ΤΕΕ ώστε να ξεκινήσουν από σχολεία και νοσοκομεία

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων της χώρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, σε ικανοποίηση των σχετικών αποφάσεων που είχαν ληφθεί τον περασμένο Φλεβάρη, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως είχε προαναγγελθεί στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι οι έλεγχοι σε περισσότερα των 18.000 σχολικών κτιρίων και σε 2.500 κτίρια νοσοκομειακών εγκαταστάσεων,  από μηχανικούς του ΤΕΕ που θα επιλεγούν μέσω της δημιουργίας ενός μητρώου και οι οποίοι θα εκτελέσουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους και διάφορα συναφή τεχνικά θέματα.

Στην τότε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας ο κ.Στυλιανίδης είχε θέσει ως χρόνο ολοκλήρωσης των προαναφερθέντων πρώτων ελέγχων τους τρεις μήνες από την έναρξη λειτουργίας του πλαισίου, ωστόσο η τροπολογία με βάση την οποία ο έλεγχος ανατίθεται στο ΤΕΕ ψηφίστηκε μόλις πριν ένα μήνα, δίχως μέχρι σήμερα να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα όσα αυτή προβλέπει – αναμένεται ακόμα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ- και με ένα άγνωστο προς το παρόν χρονοδιάγραμμα δεδομένου και του ανασταλτικού χαρακτήρα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο χρόνος εκκίνησης των ελέγχων, σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Ροδόπης, αποτέλεσε και θέμα ερώτησης του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Κώστα Μάινα προς τη δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος.

Με την αφορμή της ερώτησης ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα, ο οποίος μίλησε αναλυτικά στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν αλλά και να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Από σχολεία και νοσοκομεία η έναρξη

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων σε σχέση με την αντισεισμική τους «θωράκιση» αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΤΕΕ, γεγονός που ικανοποιήθηκε, σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι στιγμής, με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό η αρχή θα γίνει από τα σχολεία και τα νοσοκομεία όλης της χώρας, για να ακολουθήσουν έπειτα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα, υποδομές δηλαδή που αφορούν στον συντονισμό του μηχανισμού πολιτικής προστασία της χώρας.

Σκοπός των ελέγχων αυτών όπως εξήγησε ο ίδιος είναι η καταγραφή και η εκτίμηση της αντισεισμικής κινδύνευσης των υποδομών αυτών, ούτως ώστε να προτεραιοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας πως αυτοί δεν θα κρίνουν την καταλληλότητα ή μη ενός κτιρίου, αλλά τη «στάθμη» της αντισεισμικότητάς του, τους διαφαινόμενους δηλαδή κινδύνους ώστε με βάση αυτούς να καταρτίζεται σε δεύτερη φάση το απαραίτητο σχέδιο παρεμβάσεων.

Όπως αποφασίστηκε το ΤΕΕ θα αναλάβει τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, ενώ ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) θα έχει την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των σχετικών ελέγχων ο κ. Λουρίκας εξήγησε πως αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων, το περιεχόμενο αυτών, την προτεραιοποίηση των κτιρίων και μια σειρά κρίσιμων για την ορθή υλοποίηση τους λεπτομερειών, τονίζοντας πως οι επικείμενες εκλογές μάλλον θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.

«Θεωρητικά με αυτά που έχουμε δει στη χώρα που ζούμε, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθυστερήσεις, γιατί σε σοβαρές χώρες της Ευρώπης υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και άρα και εδώ θα έπρεπε να έχουμε τις σχετικές ΚΥΑ, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Εμείς κοιτάμε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να γνωστοποιήσει πως ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ένα κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς μηχανικών, εν αναμονή ωστόσο και της πιθανής θέσπισης κάποιων κριτηρίων ώστε αυτοί να επιλεγούν για την διεξαγωγή των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα.

Απαραίτητος ο έλεγχος σε κτίρια προ του 2000

Ερωτηθείς σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των κτιρίων της χώρας ο κ.Λουρίκας έσπευσε να υπενθυμίσει πως στη χώρα μας υπήρξαν τρεις μεγάλες στιγμές σε ό,τι αφορά την θέσπιση και εφαρμογή κανόνων αντισεισμικής προστασίας. Οι πρώτες βάσεις ξεκίνησαν να μπαίνουν μετά τον σεισμό του 1959,  οι οποίες ενισχύθηκαν περί το 1985 και μετουσιώθηκαν τελικά σε κανονισμούς στις αρχές του 2000.

Τα κτίρια που χτίστηκαν με βάση τους κανονισμούς της τελευταίας χρονικής κατηγορίας σύμφωνα με τον ίδιο δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ όσα προηγήθηκαν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελεγχθούν.

Αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως στην ύπαρξη «προβληματικών» καταστάσεων αλλά κινείται πάνω στην λογική της πρόληψης που το ΤΕΕ προωθεί, πολύ δε περισσότερο σε κτίρια όπως τα σχολεία που φιλοξενούν παιδιά.

«Έχουμε εκφράσει και μια άποψη που έχει θεωρηθεί από κάποιους αιρετική, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν στη χώρα να δίνουμε δισεκατομμύρια, σε βάθος χρόνου βέβαια, για να γίνονται διάφορες παρεμβάσεις ενεργειακού τύπου με προγράμματα όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ», κλπ, και να μην  έχουμε κοιτάξει το κτίριο πάνω στο οποίο θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως ο έλεγχος της στατικότητας ενός κτιρίου είναι απαραίτητος, όπως απαραίτητος είναι και σε λοιπές υποδομές όπως γέφυρες κ.ο.κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.