Καθησυχαστικος ο Καθηγητης Κ. Κουρτιδης για την ατμοσφαιρικη ρυπανση στην Κομοτηνη

Δεν ξεπερνούν το όριο, ακόμα και το χειμώνα, οι μέσες τιμές σωματιδίων στις τρεις πόλεις της Θράκης, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με όλη τη χώρα

Καθησυχαστικός για την ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στις άλλες πόλεις της Θράκης, είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Κώστας Κουρτίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες του Πανελλαδικού δικτύου panacea, μέλος του οποίου είναι το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ που λειτουργεί και τους σταθμούς σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Στις συγκεκριμένες μετρήσεις είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, με τον κ. Κουρτίδη να ξεκαθαρίζει πως το όριο των αιωρούμενων σωματιδίων είναι στα 25 µg/m³, και αφορά τον ετήσιο μέσο όρο.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση ετήσια τιμή στην Κομοτηνή είναι 16,4 µg/m³, στην Ξάνθη 15,6 µg/m³ και στην Αλεξανδρούπολη 14 µg/m³, τα οποία είναι αρκετά πιο χαμηλά από το όριο.

Βέβαια, την χειμερινή περίοδο (1.10-31.3) η μέση τιμή είναι αρκετά ψηλότερη (Κομοτηνή 24 µg/m³ , Ξάνθη 22 µg/m³ και Αλεξανδρούπολη 18.4 µg/m³). Οι τιμές αυτές προκύπτουν μετά την διόρθωση των τιμών που δείχνουν οι αισθητήρες (κάπως ψηλότερες από τις πραγματικές) μετά από βαθμονόμηση με πρότυπο όργανο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές του 2ου αισθητήρα, που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μας, που καταγράφει χαμηλές τιμές, είναι λάθος, λόγω προβλήματος του αισθητήρα τους τελευταίους μήνες.

Σε κανονικά επίπεδα οι τιμές που καταγράφονται

Κάποιος που είναι ευαίσθητος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα σε δύσκολες μέρες, όμως, τόνισε ο Καθηγητής, πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα σε σχέση με όλο το πρόβλημα, και τον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργείται.

Είναι προφανές πως κάποιες δραστηριότητες του ανθρώπου, και ειδικά στη Θράκη, όπως το να θερμάνει το σπίτι όπως μπορεί, ή να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο, δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν.

Όμως και πάλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, ανέφερε, γιατί τα αιωρούμενα σωματίδια, σε σύγκριση και με τις τιμές που καταγράφονται σε όλη τη χώρα, είναι σε κανονικά επίπεδα.

Μάλιστα από σταθμό που έχει το Τμήμα εκτός πόλεως, τον οποίο χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς για τους τρεις στις πόλεις, βλέπουν πως τα σωματίδια που υπάρχουν και σε αυτόν, είναι περίπου στο μισό από τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μειωθούν περισσότερο από αυτή την τιμή τα σωματίδια.

Περιορισμένες οι δυνατότητες μείωσης των σωματιδίων

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες κινήσεις, έστω και περιορισμένες, που μπορούν να γίνουν, ώστε τόσο η Κομοτηνή, όσοι και η Ξάνθη, να μην μυρίζουν τόσο έντονα όπως γίνεται μερικές φορές το χειμώνα.

Ένα βήμα είναι η ορθή συντήρηση στους καυστήρες, για όσους καίνε πετρέλαιο, ώστε και είναι πιο αποτελεσματικός ο καυστήρας, αλλά και βγάζει λιγότερα σωματίδια.

Όμως για τα ξύλα, τα οποία είναι και η κύρια πηγή αυτών των σωματιδίων, δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Θα μπορούσαν, όπως έχει πει και συνάδερφός του, να βάλουν φίλτρα στα τζάκια ή στους καυστήρες ξύλων, όμως αυτό σημαίνει και κόστος, που πιθανότατα δεν μπορούν να καλύψουν άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν ως το κύριο, ή το μοναδικό μέσο θέρμανσης.

Θα πρέπει επιπλέον να λάβουμε υπόψη, ανέφερε ο κ. Κουρτίδης, όσο αφορά την επικινδυνότητα, πως από τα σωματίδια δημιουργούνται προβλήματα σε κάποιους με αναπνευστικά προβλήματα, όμως προβλήματα θα έχουν και συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ζεσταθούν, αν περιορίσουμε την καύση.

Η τιμή του πετρελαίου μεταβάλλει και την συγκέντρωση των σωματιδίων

Η χρήση του φυσικού αερίου, τα δίκτυα για το οποίο εγκαθίστανται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, θα βοηθήσει στον περιορισμό των σωματιδίων, σημείωσε ο κ. Κουρτίδης, γιατί είναι πιο καθαρό καύσιμο σε αυτό το κομμάτι.

Όμως η αύξηση της τιμής του, που έχει φτάσει στο 150%, μοιάζει αποτρεπτικό για την υιοθέτησή του από πολλούς.

Το ζήτημα των σωματιδίων όμως, είναι πολυπαραγοντικό, γιατί η ποσότητα που καίγεται για την θέρμανση, εξαρτάται και από τις μονώσεις των κατοικιών.

Μια κατοικία που είναι πολύ καλά μονωμένη, τόνισε, θα κάψει πολύ λιγότερο, επομένως θα δημιουργήσει και πολύ λιγότερα σωματίδια.

Πάντως γενικότερα η τιμή των καυσίμων, ιδιαίτερα του πετρελαίου, φαίνεται να είναι παράγοντας στον όγκο των σωματιδίων που παράγονται.

Παρόλο που δεν υπάρχει ιστορικό προ της κρίσης για την περιοχή μας στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν και το πετρέλαιο θέρμανσης είχε αυξηθεί σημαντικά, είδαν τις τιμές των σωματιδίων να εκτοξεύονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.