Καθησυχαστικοι οι ειδικοι για τα περι σταφυλοκοκκου και θαλασσινων μπανιων

Η φημολογία, που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας και η οποία συνδέει κάποια κρούσματα λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο με την ποιότητα των υδάτων στη θάλασσα του Φαναρίου και της Αρωγής, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία μερίδας των συμπολιτών μας. Έχοντας γίνει αποδέκτες παραπόνων σχετικά με το επίμαχο ζήτημα και για να εξετάσουμε αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας, αρχικά απευθυνθήκαμε στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο όμως δερματολογική κλινική, και ακολούθως σε ιδιώτες δερματολόγους της πόλης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η ενημέρωση, που είχαμε από τους ιδιώτες γιατρούς, είναι ότι δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, πέρα του φυσιολογικού κατά την περίοδο που διανύουμε, ενώ αφοπλιστική ήταν η απάντηση, που λάβαμε από ιατρικούς κύκλους του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης: «“Λαϊκές δοξασίες”, χωρίς επιστημονική υπόσταση, η σύνδεση αντίστοιχων λοιμώξεων με τα θαλάσσια μπάνια».
 
Καθησυχαστική όμως ήταν και η απάντηση, που πήραμε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στα στελέχη της οποίας η παραφιλολογία γύρω από τον σταφυλόκοκκο και τη σύνδεσή του με τα μπάνια στις παραλίες του νομού δεν ήταν άγνωστη, καθότι αντίστοιχες φήμες κυκλοφόρησαν και κατά τη περυσινή θερινή περίοδο. Ωστόσο από τους μέχρι τώρα τακτικούς μικροβιολογικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργούνται, τόσο από τη συγκεκριμένη διεύθυνση, όσο και από τη Διεύθυνση Υδάτων, δεν έχουν προκύψει ανησυχητικά ευρήματα, ικανά να συνδέσουν τις λοιμώξεις σταφυλόκοκκου με τα θαλασσινά μπάνια.
 
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως ισχύει γενικότερα για την αποφυγή μετάδοσης των δερματικών παθήσεων, οι λουόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τους δέοντες κανόνες υγιεινής όταν απολαμβάνουν το μπάνιο και κυρίως την ηλιοθεραπεία τους στην αμμουδιά, να χρησιμοποιούν δηλαδή καθαρά μαγιό, πετσέτες και λοιπό ρουχισμό θαλάσσης και να αποφεύγουν να κάθονται σε «γυμνές» καρέκλες ή ξαπλώστρες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.