Καθιστικη διαμαρτυρια φοιτητων

Κατατέθηκε χθες στην τελική της μορφή, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» με σημαντικές αλλαγές, για άλλα τμήματα της χώρας, όχι όμως και για τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που θίγονται. Ωστόσο το ΔΠΘ και συγκεκριμένα η Κομοτηνή, κατείχε εξέχουσα θέση στην τελική αυτή πρόταση, όχι στην λίστα των τμημάτων που τελικά θα μείνουν ανέπαφα, αλλά στην λίστα με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής, στα υπό συγχώνευση τμήματα. Η νέα προσθήκη λοιπόν αφορά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ, που εδρεύει επίσης στην Κομοτηνή.

Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν κάνοντας ξεκάθαρες τις προθέσεις του αλλά και την λογική που ακολουθεί, όχι μόνο παρέμεινε αδιάφορο στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των διοικήσεων των τμημάτων Ιστορίας – Εθνολογίας, Παρευξεινίων Χωρών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΠΘ που ήταν τα πρώτα που «θίχτηκαν», αλλά επιβεβαίωσε τα περί δημοκρατικών διαδικασιών, ρεαλιστικών κριτηρίων και διαλόγου σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Αθηνά», προσθέτοντας στα υπό συγχώνευση τμήματα και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών.

Οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών πιάστηκαν εξ απήνης, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Γιάννης Γκίκας, στον «ΠτΘ», «οι πρυτανικές αρχές μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το τμήμα μας θα παραμείνει ανέπαφο».

Την Τετάρτη λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, οι φοιτητές των τμημάτων που θίγονται τελικά, δηλαδή οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας, Παρευξεινίων Χωρών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πολιτικών Επιστημών αλλά και του ΔΟΣΑ, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο κέντρο της Κομοτηνής, μπροστά στο Ηρώων. Για δύο περίπου ώρες οι φοιτητές των τμημάτων έκλεισαν την κεντρική διασταύρωση, των οδών Δημοκρατίας και Λεωφ.Ηρώον, διακόπτοντας την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τα όσα προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά» για τα τμήματα του ΔΠΘ, μετά και τις τελευταίες «διορθώσεις» του υπουργείου.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενώ δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί φοιτητών και των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων, λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας.

Γιάννης Γκίκας, φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών «Θα είμαστε οικονομολόγοι με πτυχίο πολιτικών επιστημών»

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γιάννης Γκίκας, μίλησε στον «ΠτΘ» για τις αποφάσεις τις προχθεσινής συνέλευσης του τμήματος. «Χθες είχαμε γενική συνέλευση του τμήματος και αποφασίσαμε την κατάληψη της σχολής από σήμερα, Τετάρτη και για μία εβδομάδα, λόγω της συγχώνευσης του τμήματος μας με το τμήμα ΔΟΣΑ. Ήταν μία είδηση της τελευταίας στιγμής για εμάς. Το μάθαμε τελευταία στιγμή, μόλις χθες και μας βρήκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αντιτιθέμεθα στην συγχώνευση αυτή των τμημάτων, γιατί ουσιαστικά για εμάς σημαίνει υποβάθμιση του πτυχίου μας. Θα παίρνουμε ένα πτυχίο, στο οποίο το αντικείμενό μας, η επιστήμη μας θα αναγράφεται ως μία κατεύθυνση του τμήματος ΔΟΣΑ, ένα τίποτα δηλαδή. Θα είμαστε οικονομολόγοι με πτυχίο πολιτικών επιστημών».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουμε κάτι»

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ο κ.Γκίκας υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι η πρόταση αυτή του υπουργείου βρήκε τους φοιτητές του τμήματος απροετοίμαστους, καθώς είχαν «την διαβεβαίωση των πρυτανικών αρχών, ότι το τμήμα μας θα παραμείνει ανέπαφο. Έτσι για πρώτη φορά το συντονιστικό της κατάληψης συνεδρίασε μόλις σήμερα, λίγο πριν την πορεία, γι’αυτό και δεν είχαμε ακόμη τον χρόνο να πάρουμε κάποιες καταληκτικές αποφάσεις. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το συντονιστικό και θα πραγματοποιήσουμε μία σειρά δράσεων, όσο πιο ριζοσπαστικές μπορούμε, ώστε να καταργήσουμε το σχέδιο «Αθηνά».

Τέλος σε ερώτηση του «ΠτΘ» σχετικά με το τι θα κάνουν, στην περίπτωση που δεν εισακουστούν, ο κ. Γκίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουμε κάτι».

Για πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις και φοιτητές του ΔΟΣΑ

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, βρέθηκαν για πρώτη φορά και οι φοιτητές του τμήματος ΔΟΣΑ, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, γεγονός που είχαν καταγγείλει και οι φοιτητές των θιγόμενων τμημάτων.

Φανή Κώττη, φοιτήτρια του τμήματος ΔΟΣΑ «Αλλάζει όλο το μέλλον μας»

Η εκπρόσωπος των φοιτητών του ΔΟΣΑ Φανή Κώττη, μίλησε στον «ΠτΘ» για τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στις κινητοποιήσεις αλλά και για το σχέδιο «Αθηνά».

«Το τελικό νομοσχέδιο «Αθηνά» σε εμάς ανακοινώθηκε, από έναν καθηγητή χθες το απόγευμα, σε όσα παιδιά ήταν στο μάθημα. Σήμερα κάναμε άλλη μία συζήτηση με τους καθηγητές μας, οι οποίοι αυτή την ώρα είναι σε συνέλευση και οι οποίοι έστειλαν ήδη τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας. Εμείς ακόμα δεν προλάβαμε να συντονιστούμε για να κάνουμε Γενική συνέλευση φοιτητών καθώς ήρθαμε όλοι στην πορεία».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε» δήλωσε η κ. Κώττη και συνέχισε λέγοντας πως «σύντομα θα γίνει η γενική συνέλευση του τμήματός μας για να αποφασίσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Στο μυαλό μας έχουμε κάθε πιθανή λύση».

«Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου το ΔΟΣΑ, από τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, γίνεται ένα ενιαίο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, το οποίο θα αποτελείται από τρεις κατευθύνσεις, την Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και τις Πολιτικές Επιστήμες».

Στην αρχική πρόταση του σχεδίου, είπαμε «ναι» γιατί το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, είναι πολύ κοντά στο δικό μας. Με αυτή τη συγχώνευση όμως με το τμήμα Πολιτικών Επιστημών καταργούνται ουσιαστικά τα δικαιώματά μας. Εμείς δηλώσαμε αυτή τη σχολή για να βγούμε οικονομολόγοι, δεν ξέρουμε καν τι θα βγούμε πλέον, καθώς μπαίνει μία σχολή, τελείως διαφορετικού επιστημονικού αντικειμένου από το δικό μας. Άλλο οι πολιτικές επιστήμες άλλο τα οικονομικά».

«Το σχέδιο δεν απαντά σε αυτά μας τα ερωτήματα».

«Αλλάζει όλο το μέλλον μας» δήλωσε η κ. Κώττη και συνέχισε «εγώ προσωπικά είμαι στο τρίτο έτος των σπουδών μου, έχω ρίξει πολύ δουλειά και πολύ χρήμα στις σπουδές μου, όλα αυτά με την προοπτική ότι θα γίνω οικονομολόγος, γι αυτό μπήκα, δεν είμαι τυχαία εδώ. Αυτό μου αλλάζει την ζωή. Δεν υπάρχουν απαντήσεις στο τι θα γίνει, τι θα κάνω μετά, άμα πάω δηλαδή σε έναν εργοδότη ως τι θα του παρουσιαστώ; Δεν ξέρουμε τι θα είμαστε και ως τι θα δικαιούμαστε δουλειά. Το σχέδιο δεν απαντά σε αυτά μας τα ερωτήματα».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο, ως προς την συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προτείνει:

Σχολή Επιστημών Αγωγής
• Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Προσχολικής Ηλικίας
• Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σχολή Επιστημών Υγείας
• Τμήμα Ιατρικής
• Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής

Νομική Σχολή
• Τμήμα Νομικής

Σχολή Οικονομικών, Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών
• Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με κατευθύνσεις: 1) Διοίκηση Επιχειρήσεων και 2) Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και 3) Πολιτική Επιστήμη
• Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας
• Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας με κατευθύνσεις: 1) Ιστορία & Εθνολογία και 2) Ιστορία και Εθνολογία Παρευξείνιων Χωρών
• Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης
• Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Πολυτεχνική Σχολή
• Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
• Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
• Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης
• Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
• Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
• Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας
• Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
• Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Ως προς τις συγχωνεύσεις τώρα Τμημάτων του ΔΠΘ, το υπουργείο προτείνει:
• Το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Θράκης του ΔΠΘ, με έδρα την Κομοτηνή, απορροφάται από το τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, με έδρα την Κομοτηνή και συγκροτούν το νέο τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκριτείου Θράκης με κατευθύνσεις 1) Ιστορία & Εθνολογία και 2) Ιστορία και Εθνολογία Παρευξείνιων Χωρών με έδρα την Κομοτηνή
• Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΠΘ με έδρα την Κομοτηνή απορροφάται από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του ΔΠΘ, με έδρα την Κομοτηνή και συγκροτούν το νέο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με κατευθύνεις: 1) Διοίκηση Επιχειρήσεων και 2) Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και 3) Πολιτική Επιστήμη, με έδρα την Κομοτηνή
• Το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ με έδρα την Κομοτηνή, απορροφάται από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του ΔΠΘ και συγκροτούν το νέο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με κατευθύνσεις: 1) Διοίκηση Επιχειρήσεων και 2) Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και 3) Πολιτική Επιστήμη με έδρα την Κομοτηνή

Η πρόταση αυτή του υπουργείου, διαμορφώνεται βάση των κάτωθι κριτηρίων:
• Φυσικό μέγεθος και διάρθρωση ΑΕΙ
• Χωροταξική κατανομή
• Γνωστικό αντικείμενο
• Ποιότητα/ βιωσιμότητα Τμημάτων
• Η συμφωνία με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και η οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας
• Η ενίσχυση του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος των επιτευγμάτων καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων των ιδρυμάτων
• Η ενδυνάμωση της συλλογικής δράσης των ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
• Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων και πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.