Καθηγητες της Κομοτηνης σε ευρωπαικα μονοπατια

«Εκπαιδευτικές» επισκέψεις σε Λισαβόνα και Μαδρίτη με στόχο τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία, βρέθηκαν καθηγητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής και του 2ου ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα, γνώρισαν βιωματικά, μέσα από επιτόπιες επισκέψεις και επαφές, το εκπαιδευτικό σύστημα σε καθεμιά  από τις δύο χώρες, προσεγγίζοντας ιδιαίτερα και το ζήτημα της σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε αυτές. Σε ειδική εκδήλωση, στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο, παρουσία καθηγητών και εκπροσώπων της εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της υλοποίησης δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί του σχολείου.
 
 

Ευάγγελος Σίλης
 
«Στόχος μας να δούμε στη πράξη τις καλές τεχνικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών»

 
14 καθηγητές έλαβαν μέρος σε επίσκεψη στη Λισαβόνα που διήρκησε 14 συνολικά ημέρες. Στόχος του ταξιδιού, «ήταν να γνωρίσουμε  το επαγγελματικό σύστημα της Πορτογαλίας και  τον τρόπο με τον οποίο απασχολούνται οι απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας » εξήγησε ο εκπαιδευτικός του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου κ. Ευάγγελος Σίλης. Ο ίδιος τόνισε  πως επιχειρείται παράλληλα να υιοθετηθούν  «καλές τεχνικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προς όφελος των τοπικών αποφοίτων  αλλά και να καλλιεργηθεί η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα σχολεία και τους δημόσιους φορείς.
 
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος «Erasmus» για την επαγγελματική κινητικότητα και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, δέκα εκπαιδευτικοί του Εργαστηριακού Κέντρου και του 2ου ΕΠΑΛ βρέθηκαν στη Μαδρίτη, όπου επισκέφθηκαν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, το τοπικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας  καθώς επίσης και επιχειρήσεις που βοηθούν στην επιχειρηματικότητα των νέων.  Ο κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος  του τομέα πληροφορικής, οικονομίας, διοίκησης στο 2ο επαγγελματικό λύκειο και στο 1ο ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, μιλώντας για τα αποτελέσματα των επισκέψεων εστίασε στα βιώματα που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες, για την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ισπανία και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, που ήταν και το αντικείμενο του προγράμματος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ανεργία στην ίδια χώρα, το περασμένο Φεβρουάριο ανερχόταν στο 24%  ενώ υλοποιούνται προγράμματα  μαθητείας, διάρκειας ενός χρόνου, κατά  τα οποία οι απόφοιτοι ασχολούνται με την ειδικότητα που επέλεξαν, εργαζόμενοι σε κάποια επιχείρηση. Ανάλογα προγράμματα πρόκειται να ξεκινήσουν  την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι ακόμη πιο υψηλά. 
 
Ας σημειωθεί  ότι επόμενος προορισμός των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ ,αναμένεται να είναι η Σουηδία, εφόσον εγκριθεί σχετική πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.