Καθηγητες και φοιτητες της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ αντιδρουν στην υποβαθμιση των πτυχιων

Πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στο γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ - Με τον υφυπουργό Αθλητισμού συναντήθηκαν οι κοσμήτορες

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό της ΣΕΦΑΑ ενάντια στο προωθούμενο αθλητικό νομοσχέδιο. Το πρωί της Δευτέρας φοιτητές και καθηγητές της Σχολής, συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές, πραγματοποιώντας πορεία.
 
Η πορεία τους κατέληξε στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου τετραμελής ομάδα εκπροσώπων  των φοιτητών συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο παραδίδοντάς του ψήφισμα και ζητώντας την αρωγή του. Ο ίδιος από πλευράς του εξέτασε τα αιτήματά τους, δεσμευόμενος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 
Την ίδια μέρα, το απόγευμα, οι κοσμήτορες των ΣΕΦΑΑ όλης της χώρας συναντήθηκαν  για το ίδιο θέμα, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, προκειμένου να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους. 

Βασίλης Γούργουλης «Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, απαξιώνει όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση» 

Μιλώντας εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ ο κ. Βασίλης Γούργουλης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση για τον κλάδο μας» για να επισημάνει επί του προκειμένου πως «το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξομοιώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του σεμιναριακού τύπου εκπαίδευση. Ουσιαστικά απαξιώνει όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Από τη στιγμή που ένα πτυχίο ΑΕΙ εξομοιώνεται με ταχύρυθμα σεμινάρια διάρκειας 60-70 ωρών, αυτό θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όχι μόνο των πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ αλλά και της υγείας όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό».
 
«Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει σε τάξη την μεγάλη ανομία που υπάρχει στον χώρο μας» παραδέχθηκε ο ίδιος για να αντιτείνει όμως πως «δυστυχώς αυτό επιχειρείται με μια προχειρότητα, σε τέτοιο σημείο που σε πολλά σημεία το ένα άρθρο αντικρούει το άλλο». 

Πλήττεται το επάγγελμα του προπονητή και εκπαιδευτή – γυμναστή 

Παράλληλα, σε ψήφισμα που κατάθεσε ο  σύλλογος της σχολής  «Σπύρος Λούης», συμπυκνώνονται τα σημεία που βρίσκουν αντίθετους την κοσμητεία και τους φοιτητές, τονίζοντας πως θέλουν να προασπίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
 
Μέσω αυτού δηλώνουν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο θεωρούν ότι πλήττει το επάγγελμα του προπονητή και εκπαιδευτή – γυμναστή, μία επαγγελματική δραστηριότητα «που ήδη βάλλεται εδώ και χρόνια από την παράνομη άσκηση και αντιποίησή της από ανειδίκευτους, ελλιπούς εκπαίδευσης και εμπειρικούς προπονητές ή εκπαιδευτές».
 
Με το νέο σχέδιο νόμου το επάγγελμα του προπονητή θα μπορούν να ασκήσουν όχι μόνο οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, αλλά και απόφοιτοι Κολλεγίων, ΙΕΚ, επαγγελματικής ειδικότητας, ΕΠΑΛ, καθώς και κάτοχοι τίτλου προπονητή από τις Σχολές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επιπρόσθετα εκχωρεί εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στη ΓΓΑ και σε ομοσπονδίες, μετατρέποντας διοικητικές υπηρεσίες και αθλητικούς οργανισμούς σε φορείς εκπαίδευσης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως εκτιμάται από τους φοιτητές.
 
Από τα παραπάνω οι ίδιοι καταλήγουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παρ’ όλο που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ, τους πλήττει καίρια, καθώς εξομοιώνει την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση με τη δευτεροβάθμια ή τη μετα – δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο ΑΕΙ. 

Ελισσάβετ Συκιώτη «Δεν είναι δυνατόν ένας φοιτητής που σπουδάζει τέσσερα χρόνια να αντικατασταθεί με κάποιον που παρακολούθησε ένα σεμινάριο» 

Από πλευράς της η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, κ. Ελισσάβετ Συκιώτη τόνισε πως η άσκηση σχετίζεται άμεσα με την υγεία των πολιτών κάθε ηλικίας και την ηθικο – κοινωνική ανάπτυξη των νέων, επομένως απαιτείται εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και παιδαγωγική κατάρτιση.
 
 «Δεν είναι δυνατόν ένας φοιτητής που σπουδάζει τέσσερα χρόνια να αντικατασταθεί με κάποιον που παρακολούθησε ένα σεμινάριο. Πρέπει να ξεχωρίζουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός. Όπως για παράδειγμα ένας γονιός δεν θα πήγαινε το παιδί του σε έναν ανειδίκευτο γιατρό, έτσι δεν πρέπει να το εμπιστευθεί ούτε σε έναν ανειδίκευτο  γυμναστή», είπε χαρακτηριστικά.
 
Η ίδια μάλιστα ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως είναι η μοναδική λύση που θα ικανοποιούσε τους φοιτητές, που σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε κατάληψη της σχολής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.