Καθαρισμος στο Δελτα του Εβρου

Ακόμα και προφυλακτήρας αυτοκινήτου ανάμεσα στα απορρίμματα

Στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας, βρέθηκε το πρόγραμμα «Προσφέρω» (https://www.ab.gr/el/pg-prosfero), μια κοινή προσπάθεια της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές σε συνεργασία με την iSea.

Εκτός από σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ο Έβρος αποτελεί περιοχή έντονης οικολογικής αξίας καθώς λειτουργεί ως καταφύγιο ορνιθοπανίδας.

Ανάμεσα στα πολυπληθέστερα απορρίμματα καταγράφηκαν πλαστικά & γυάλινα μπουκάλια, μπουκάλια λαδιών κινητήρων, φαρμακευτικά βάζα, επεξεργασμένα ξύλα αλλά και ένας προφυλακτήρας αυτοκινήτου.

Υποβρύχιοι καθαρισμοί

Από το 2020 το πρόγραμμα εστίασε στον καθαρισμό βυθών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αττικής, του Βόλου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Σαλαμίνας. 

Με την υλοποίηση 114 υποβρύχιων καθαρισμών απομακρύνθηκαν 49.082 kg απορριμμάτων από την καταδυτική ομάδα της iSea και τη συνεργασία καταδυτικών κέντρων και τοπικών φορέων. Με τη συμμετοχή 292 εθελοντών και 61 δυτών.

Σε όλες τις δράσεις οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και την απαραίτητη μείωση των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν στη συλλογή δεδομένων για τα υδάτινα απορρίμματα και την καταγραφή τους σε ειδικές φόρμες σε συμφωνία με την υποχρέωση της χώρας μας για τον στόχο 10 του στρατηγικού σχεδιασμού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράκτιοι καθαρισμοί

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί παράκτιοι 96 zero waste καθαρισμοί  από τον Μάιο του 2018!

Οι παράκτιοι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2018 σε παραλίες της Αττικής, της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας και το 2019 σε παραλίες της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Κρήτης το 2020 σε παραλίες της Μήλου, της Νάξου, της Άνδρου, της Πάρου και της Σύρου, το 2021 σε παραλίες των Δωδεκανήσων και το 2022 σε παραλίες των Σποράδων της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Σαλαμίνας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1500 εθελοντών συνολικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν και διανέμονται zero waste clean-up tool kits, τα οποία περιλαμβάνουν τον απαραίτητο επαναχρησιμοποιούμενο εξοπλισμό για παράκτιους καθαρισμούς.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Επιπλέον, εφαρμόστηκαν περισσότερες από 30 δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και ενδιαφερόμενους σχετικά με τον αντίκτυπο των θαλάσσιων απορριμμάτων και την προώθηση ενός τρόπου ζωής με μηδενικά απόβλητα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.