Καθαρισμος και ευπρεπισμος των δυο νεκροταφειων της παλαιας Ισραηλιτικης Κοινοτητας Δραμας

Μετά από αίτημα του συλλόγου Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας

Πρόταση για περεταίρω έρευνα και χαρακτηρισμό των παλαιών τάφων ή και των ταφικών συνόλων ως Νεοτέρων Μνημείων

Τις ευχαριστίες τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας  και την Προϊσταμένη κα Βασιλική Πουλιούδη εκφράζουν τα μέλη της ομάδας «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας» για την ανταπόκριση στην υποβολή του αιτήματός τους σχετικά  με τον καθαρισμό και ευπρεπισμό των δύο νεκροταφείων της παλαιάς και ακμάζουσας Ισραηλιτικής  Κοινότητας Δράμας.

Συνόδευσαν τον φίλο και συμπολίτη τους κ. Ιάκωβο Κοέν  στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας (ΕΦΑ Δράμας) και εξέθεσαν την σοβαρότητα του θέματος. Όπως τους εξήγησε η Προϊσταμένη του Τμήματος  Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Δράμας, Δρ. Μαρία Κοντογιαννοπούλου, η διάσωση και η προστασία των καταλοίπων της θρησκευτικής έκφρασης από το έτος 1830 και εφεξής στην περιοχή χωρικής ευθύνης της ΕΦΑ Δράμας ανήκει, μεταξύ των άλλων, ως αρμοδιότητα, στο συγκεκριμένο τμήμα της Υπηρεσίας.

Η Δρ. Μαρία Κοντογιαννοπούλου και η Δρ. Σοφία Γεωργιάδου, έθεσαν ως προτεραιότητα της Υπηρεσίας την ενημέρωση αρχικά του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και τη συγκατάθεσή του για την περαιτέρω έρευνα.

Η ομάδα επισημαίνει και το προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, τον οποίο ενημέρωσαν προσφάτως, καθώς  και η άμεση συνδρομή των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη των εργασιών  αποψίλωσης και καθαρισμού των χώρων.

Για αυτό και τους ευχαριστούν όλους θερμά, ιδιαιτέρως τον κ. Ιάκωβο Κοέν, για την συνεργασία, την πολύ σημαντική συμβολή του και την διάθεση τοπογραφικών χαρτών και κλειδιών, αν και απουσιάζει από τη Δράμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αναμένουν δε με ζωηρό ενδιαφέρον  τη συνέχεια του εγχειρήματος, καθώς είναι πιθανός ο χαρακτηρισμός των παλαιών τάφων ή και των ταφικών συνόλων  ως Νεοτέρων Μνημείων, και η συνακόλουθη ένταξή τους  υπό  ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.