Κατεβηκαν απο την εδρα οι δικαστικοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χθες δικαστικοί και εισαγγελείς σε όλη τη χώρα. Οι συνεδριάσεις όλων των Ποινικών Δικαστηρίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα διακόπτονται καθημερινά από τις 10:00 έως τις15:00 και οι υποθέσεις, εκτός των επειγουσών, θα αναβάλλονται. Χθες το πρωί σε όλες τις εφετειακές περιφέρειες της χώρας διεξήχθησαν πανδικαστικές συγκεντρώσεις, ενώ για τις 22 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων, προκειμένου να αποφασιστούν οι μορφές των περεταίρω κινητοποιήσεων.

Γιώργος Ευστρατιάδης «Ο δικαστικός λειτουργός δε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις»

Στη συγκέντρωση που έλαβε χώρα χθες στην έδρα του Εφετείου Θράκης, στην Κομοτηνή, ο κ. Γιώργος Ευστρατιάδης, εφέτης Θράκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις αποφάσεις που αφορούν στις τρέχουσες κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και παραβιάσεων του ίδιου του Συντάγματος. «Το θέμα είναι θέμα θεσμικό, δεν είναι θέμα αποδοχών», ξεκαθάρισε αρχικά. Επισήμανε όμως ότι οι δικαστικοί έχουν ήδη υποστεί μείωση των αποδοχών της τάξεως του 38-40%, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε από αυτούς που συμβάλλουν περισσότερο από κάθε κοινωνική ομάδα εργαζομένων στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται». «Αλλά τώρα το Υπουργείο, όπως πληροφορούμαστε, απεργάζεται μεσοσταθμικές μειώσεις 23%», συνέχισε, «δηλαδή θα ξεκινάνε από 33% στους ανώτατους βαθμούς μέχρι 20% στον πάρεδρο. Οπότε τίθεται θέμα παραβιάσεως του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, διότι ο δικαστικός λειτουργός δε θα είναι σε θέση μετά από τέτοιες μειώσεις να ανταπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις».

«Διοχετεύτηκαν στον τύπο ηθελημένα ανακρίβειες, ότι ο μέσος όρος των αποδοχών των δικαστών είναι 65.000 ευρώ ετησίως»

Ο κ. Ευστρατιάδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει καυστικά τα δημοσιεύματα, που θέλουν τους δικαστικούς λειτουργούς να λαμβάνουν κατά μέσο όρο αποδοχές ύψους 65.000 ευρώ το χρόνο. «Τελευταία διοχετεύτηκαν στον τύπο ηθελημένα ανακρίβειες», υποστήριξε, «ότι ο μέσος όρος των αποδοχών των δικαστών είναι 65.000 ευρώ ετησίως». «Αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα», τόνισε, «διότι δεν ξεκαθαρίζουν αν είναι μεικτές ή καθαρές αποδοχές. Υπονοούν καθαρές, ο κόσμος σχηματίζει τη λαθεμένη εντύπωση ότι οι δικαστές αμείβονται πλουσιοπάροχα και ξεχνούν να πουν ότι οι αποδοχές του παρέδρου είναι 28.000-30.000 ευρώ καθαρά, του πρωτοδίκη 40.000-45.000 ευρώ και ότι αυτή είναι η μάζα των δικαστικών λειτουργών. Οι υψηλά αμειβόμενοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι λόγω του αξιώματος και λόγω των ετών υπηρεσίας, είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με αυτή τη μάζα. Αν συγκρίνουμε λοιπόν τις αποδοχές των μεν και των δε, είναι προφανές ότι πρόκειται για ανακρίβεια, την οποία εμείς την καταγγείλαμε και την καταγγέλλουμε και τώρα».

«Θέλουμε το κράτος να τηρήσει το Σύνταγμα και να μας δέχεται ως ισότιμους κρατικούς λειτουργούς»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο ο μεγάλος φόρτος εργασίας των δικαστικών, όσο και η υποδομή που είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθιστούν απαγορευτικές τις νέες μειώσεις στις αποδοχές τους. «Ο δικαστικός λειτουργός εργάζεται κατ’ οίκον», εξήγησε, «δηλαδή συντάσσει τις αποφάσεις στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας δικιά του υποδομή, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γραφική ύλη, εκτυπωτές, βιβλιογραφία, συγγράμματα, νομικά περιοδικά κ.τ.λ. Αυτή τη δαπάνη δε μας την καλύπτει το κράτος. Ο φόρτος εργασίας σε όλα τα δικαστήρια είναι μεγάλος, εδώ στο Εφετείο της Θράκης δικάζονται πάρα πολλές ποινικές υποθέσεις, ενώ οι συνάδελφοι στα μεγάλα Εφετεία, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δικάζουν πολύπλοκες διαχειριστικές υποθέσεις και υποθέσεις, στις οποίες κινδυνεύει και η ζωή τους. Εμείς δε φοβόμαστε σε τίποτα, είμαστε ανεξάρτητοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ανεξάρτητοι. Αλλά θέλουμε και το κράτος να τηρήσει το Σύνταγμα, να μας θεωρεί όπως λέει το Σύνταγμα και να μας δέχεται ως ισότιμους κρατικούς λειτουργούς και να σταματήσει πλέον αυτό, που εμείς το θεωρούμε ως παραβίαση του Συντάγματος».


Στο πλευρό των δικαστικών οι δικηγόροι
Γιώργος Κυμπαρίδης: «Θα πρέπει να προστατέψουμε και να μην απαξιώσουμε τη δικαστική εξουσία»

 

Στο πλευρό των δικαστικών λειτουργών βρίσκεται όμως και ο δικηγορικός κόσμος. Χθες στη συγκέντρωση, που διεξήχθη στην Κομοτηνή, έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο οποίος έκανε έκκληση για προστασία της δικαστικής εξουσίας.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα διεξήχθη στα Χανιά η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ρουπακιώτη.
Ο κ. Κυμπαρίδης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Υπουργού, εκτίμησε πως ο τελευταίος κράτησε αποστάσεις από την εξαγγελία των μέτρων, που αφορούν τους Έλληνες δικαστές. Επιπλέον, μετέφερε την τοποθέτηση του προέδρου της Ολομέλειας, κ. Αδαμόπουλου, ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Μισθοδικείου, η οποία καθιερώνει την ειδική μεταχείριση των δικαστικών, διότι αποτελούν μια ξεχωριστή εξουσία από τις άλλες δυο και πρέπει να έχουν αυτό το καθεστώς, που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές και όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί. «Υπό την έννοια λοιπόν αυτή», υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης, «θα πρέπει τη δικαστική εξουσία να την προστατέψουμε, να μην την απαξιώσουμε και να μην απαγορεύσουμε ουσιαστικά σε έλληνες δικαστές να ασκούν το λειτούργημά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.