«Κατεβαζουν ρολα» οι φαρμακοποιοι της Ροδοπης

Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες τη Δευτέρα και την Τρίτη

Στην απόφαση να «κατεβάσουν ρολά» τη Δευτέρα και την Τρίτη, ως μια πρώτη απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης «να δώσει δώρο τα φαρμακεία στους επενδυτές και στις αλυσίδες», κατέληξαν οι φαρμακοποιοί του νομού Ροδόπης, στην έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου τους, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Η απόφαση αυτή αποτελεί και πρόταση του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης στη σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου. Στους κόλπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συζητούνται και προτάσεις για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και για απεργία διαρκείας. Ο Σύλλογος του νομού μας επιφυλάσσεται ενόψει της απόφασης, που θα ληφθεί σήμερα, να επανεξετάσει τη στάση του για τη μορφή και την ένταση της κινητοποίησης, που θα υιοθετήσει. Η απεργία της Δευτέρας και της Τρίτης, πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και προς μετρίαση της ταλαιπωρίας των πολιτών του νομού μας, θα καταρτιστεί άμεσα τις επόμενες ώρες η λίστα με τα φαρμακεία, που θα ανοίγουν ανά δύο ώρες εναλλάξ στην Κομοτηνή, προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες χορήγησης φαρμάκων. Θυμίζουμε ότι το μέτρο του ανοίγματος εναλλάξ ανά δύο ώρες των φαρμακείων αποσκοπεί στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων για τις ανάγκες των πολιτών. Στους οικισμούς του νομού μας τα οικεία φαρμακεία θα παραμένουν ανοιχτά για συνολικά δύο ώρες ανά ημέρα. 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Αυτές τις μέρες που θα κάνουμε τον αγώνα μας, θέλουμε ο κόσμος να κάνει την υπομονή που πρέπει, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε και οι δύο»

«Θα υπάρχει μία σχετική ταλαιπωρία του κόσμου», αναγνώρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, «αλλά δε θα μείνει κανείς χωρίς φάρμακο», διαβεβαίωσε. Ο κ. Τσαπέκος ζήτησε την υπομονή και την κατανόηση του κόσμου στη διάρκεια της διήμερης απεργίας, καθώς επίσης τη συμπαράστασή του στον αγώνα που κάνει ο κλάδος. «Όπως εμείς του στεκόμαστε στις δύσκολες ώρες, όταν δεν έχει το φάρμακό του», σημείωσε, «αυτές τις μέρες που θα κάνουμε τον αγώνα μας, θέλουμε ο κόσμος να κάνει την υπομονή που πρέπει, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε και οι δύο». Διαβεβαιώνοντας ότι η λίστα με τα φαρμακεία, που θα λειτουργούν ανά δίωρο, θα αναρτηθούν έγκαιρα, για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι, ο κ. Τσαπέκος διευκρίνισε επιπλέον ότι για επείγουσες ανάγκες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με τον Σύλλογο. 

«Πλέον παίρνει “σάρκα και οστά” η πρόθεση της κυβέρνησης και των δανειστών να δώσουν τα φαρμακεία σε άλλα χέρια»

Εστιάζοντας στο αντικείμενο της διαμαρτυρίας του κλάδου των φαρμακοποιών, παρατήρησε ότι «πλέον παίρνει “σάρκα και οστά” η πρόθεση της κυβέρνησης και των δανειστών να δώσουν τα φαρμακεία σε άλλα χέρια». Εν αναμονή της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομίας για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, ο κ. Τσαπέκος εξήγησε ότι μέσω προφορικών δηλώσεων των αρμόδιων υπουργών έχει καταστεί σαφής η πρόθεσή τους να επιτρέψουν σε ιδιώτες, μη πτυχιούχους φαρμακοποιούς, να λαμβάνουν άδειες λειτουργίας φαρμακείων. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στην επίμαχη ρύθμιση θα υπάρχει η πρόβλεψη στα νέα επιχειρηματικά σχήματα να έχουν μόνο ένα μικρό μερίδιο, της τάξης του 20% έως 30% οι φαρμακοποιοί.
 
Το νέο πλαίσιο ρύθμισης αδειών είναι προφανές πως ανοίγει τον δρόμο σε μεγάλους επενδυτές να «πατήσουν πόδι» στο χώρο των φαρμακείων, για να δημιουργήσουν μεγάλες αλυσίδες, στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ. «Εμείς δε φοβόμαστε τον απλό συμπολίτη μας, φοβόμαστε ότι αυτό θα το εκμεταλλευτούν κάποιοι μεγάλοι επενδυτές», εξήγησε ο κ. Τσαπέκος, επισημαίνοντας ότι «παίρνουν το φαρμακείο από τα χέρια του φαρμακοποιού», παρά τις αντίθετες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία αποκλειστικά στον πτυχιούχο φαρμακοποιό.
 
Εφόσον επιτραπεί η είσοδος μη φαρμακοποιών στον κλάδο, με τη σύσταση αλυσίδων φαρμακείων ανά την Ελλάδα, το πλήγμα καταρχήν θα είναι τεράστιο για τους μεμονωμένους επαγγελματίες. «Η πολύ καλή σήμερα κατανομή φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει», παρατήρησε ο κ. Τσαπέκος, «γιατί όταν θα υπάρχει ένας δυνατός «παίχτης» μέσα στο κέντρο της Κομοτηνής, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καμφθούν επιχειρηματικά οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί και στα μικρά χωριά, πιστεύω, δε θα υπάρχουν φαρμακεία». 

«Δε θα μπορείς να πάρεις δανεικά φάρμακα από ένα  φαρμακείο-σούπερ μάρκετ, εκεί τα πράγματα είναι απρόσωπα»

Επίσης, η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους πολίτες, που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία, κατά τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης. «Αυτήν την άμεση επικοινωνία, που είχε ο κόσμος με τον φαρμακοποιό του και την κάλυψη των αναγκών του, δεν θα την έχει πλέον», παρατήρησε. «Θα χάσει την επαφή, που είχε μέχρι τώρα με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς και του χωριού», προσέθεσε, «και δε θα έχει την ίδια εξυπηρέτηση». «Διότι εμείς τα μισά φάρμακα, που δίνουμε, είναι δανεικά», συνέχισε, «εξυπηρετούμε τον κόσμο, λόγω του ότι το σύστημα υγείας δε λειτουργεί σωστά, δηλαδή ο ασθενής δεν έχει στην ώρα του το ραντεβού, λείπει ο αγροτικός γιατρός κ.ο.κ.  Αυτό πλέον δεν θα υπάρχει, δεν θα μπορείς να πάρεις δανεικά φάρμακα από ένα  φαρμακείο-σούπερ μάρκετ. Εκεί τα πράγματα είναι απρόσωπα. Επομένως δε θα υπάρχει καλή πρόσβαση του κόσμου στο φάρμακο». 

«Αν κόπτονται τόσο πολύ για το συμφέρον του κόσμου, γιατί αφού έχουμε τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, οι συμμετοχές είναι τόσο υψηλές;»

Επιπλέον, ο κ. Τσαπέκος προέβλεψε ότι η συγκέντρωση πολλών φαρμακείων στα χέρια των «δυνατών παιχτών» θα αποτελέσει την απαρχή για αυξήσεις στο κόστος των φαρμάκων, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται από τους θιασώτες των αλλαγών στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. «Πιστεύω ότι οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα», σημείωσε, «γιατί δεν πρόκειται να μείνει το επιχειρηματικό κεφάλαιο με τις υφιστάμενες τιμές, οι οποίες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη». «Αυτό συμβαίνει με όλα τα φάρμακα», σχολίασε, «που οι τιμές τους βγαίνουν με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη». «Ας μας πει κάποιος πώς προκύπτει αυτό, που επικαλούνται», συνέχισε, «ότι μέσα από τον ανταγωνισμό θα έχουμε μειώσεις τιμών. Οι τιμές μπαίνουν από το Υπουργείο. Αν θέλει το Υπουργείο να τις κατεβάσει, ας βρει τρόπο να τις κατεβάσει. Αν κόπτονται τόσο πολύ για το συμφέρον του κόσμου, γιατί αφού έχουμε τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, οι συμμετοχές είναι τόσο υψηλές; Γιατί δεν κάνουν κάτι για να μειώσουν τις συμμετοχές και επιμένουν σε αυτά τα τερτίπια, που το 25% γίνεται 55% και 65%, ώστε να παίρνει ο κόσμος φάρμακα πολύ πιο εύκολα και να μην τα κόβει, για να κάνει αυτοθεραπεία, με κίνδυνο να πάνε στα νοσοκομεία και να έχουν χειρότερα;». 

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές, απεναντίας θα βγουν πάρα πολλοί άνεργοι από το επάγγελμα»

Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος εστίασε την προσοχή του σε ένα ακόμα σημείο, στην απουσία δημοσιονομικού οφέλους για το ελληνικό δημόσιο από την όποια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. «Όταν τους ρωτάμε ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος, δε μας απαντούν», σημείωσε. «Διότι δεν υπάρχει όφελος στην περίπτωση αυτή», υπογράμμισε, «αφού δεν πρόκειται για έναν φόρο, το οποίον αρνούμαστε εμείς, ή οτιδήποτε άλλο από το οποίο θα εισπράξουν χρήματα τα ταμεία του δημοσίου». «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος, απεναντίας θα βγουν πάρα πολλοί άνεργοι από το επάγγελμα», τόνισε καταλήγοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.