Κατεδαφισεις επικινδυνων κτιριων στην Κομοτηνη

Περίπου 20 έχουν κατεδαφιστεί με τις δύο τελευταίες συμβάσεις που έχει συνάψει ο Δήμος Κομοτηνής για αυτό τον σκοπό

Στην κατεδάφιση ενός παλιού κτιρίου, το οποίο κρίθηκε επικίνδυνο, προχώρησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής την Τετάρτη στην οδό Καβακλή, με στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτή είναι μόνο μία από τις κατεδαφίσεις που έχουν γίνει μέσω των συμβάσεων που κάνει για αυτό ακριβώς το σκοπό ο Δήμος, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές, παρόλα αυτά απομένουν αρκετά ακόμα κτίρια που μπορεί να χρειαστούν παρέμβαση.

Και αυτό γιατί πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια αφήνονται στην τύχη τους, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει ουσιαστικά φέρει παύση στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και της οικονομικής μετανάστευσης.

Ο Δήμος Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε περίπου 20 κατεδαφίσεις, 15 με την παλιά σύμβαση και 5 με την καινούρια, η οποία αφορά την κατεδάφιση επικινδύνων σπιτιών.

Όμως η όλη διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, όπως τόνισε η προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δέσποινα Πάσσου, μιας και αφορά μια ιδιωτική ιδιοκτησία, και πρέπει να ακολουθηθούν αυτά που ορίζει ο νόμος.

Έτσι πρώτα πρέπει να υπάρξει καταγγελία προς το Δήμο, που μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πολίτη, και στη συνέχεια τα κτίρια θα πρέπει να ελεγχθούν και να γίνει αυτοψία, ώστε να κριθεί η επικινδυνότητά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Βάσει των αποτελεσμάτων, μπορεί να ζητηθεί η άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, είτε με επισκευή, στις πιο ήπιες περιπτώσεις, είτε με κατεδάφιση, που καθίσταται υποχρεωτική αν το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός 6μηνου.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει στα μέτρα αυτά -και πολλές φορές έχουμε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι απόντες και τα σπίτια έχουν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες- τότε ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση, χρεώνοντας στον ιδιοκτήτη τη δαπάνη. 

Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, μιας και οι ιδιοκτήτες μπορεί να λείπουν στο εξωτερικό, ή να είναι πολλοί και σε άλλες πόλεις, ή και γενικότερα να αδιαφορούν για το επίμαχο σπίτι.

Η διαδικασία όμως για να γίνουν όλα αυτά, μαζί με τις προθεσμίες που δίνονται στους ιδιοκτήτες, αλλά και τις αποφάσεις των επιτροπών, είναι αρκετά χρονοβόρες, για αυτό και οι εν λόγω κατεδαφίσεις παίρνουν χρόνο για να γίνουν.

Παρόλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πάντα έτοιμες να δεχτούν καταγγελίες, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία, που σε περιπτώσεις επικινδύνων κτιρίων πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο δυνατό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.