Καταθεση στεφανων την παραμονη της 25ης Μαρτιου στην Κομοτηνη

Από τους μαθητές της πόλης σε ανάμνηση των αγωνιστών της επανάστασης

Με κατάθεσή στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία της Κομοτηνής ξεκίνησε ο εορτασμός της Επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, την παραμονή της εορτής Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Έτσι στο ηρώο της πόλης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Ακολούθησε απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών, από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, ενώ αρκετοί ήταν οι φίλοι και γνωστοί των σημαιοφόρων που βρισκόταν στο Ηρώο, που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Να καταστούμε άξιοι του αγαθού της ελευθερίας

Μετά την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τόνισε πως ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, τώρα που τα πράγματα διαφαίνεται ότι είναι καλύτερα, γιορτάζεται η 25η Μαρτίου όπως φαίνεται να το χρειαζόμαστε όλοι.

«Μέσα από την κοινωνία των νέων αλλά και των μεγαλύτερων γεννιέται η ελπίδα», τόνισε, ευχόμενος χρόνια πολλά και «να έχουμε την ευχή των πατέρων μας, που κατά την εθνική μας παλιγγενεσία θυσιάστηκαν και μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, της οποίας πρέπει εμείς όλοι να καταστούμε άξιοι».

Παράδειγμα ανδρείας και ηρωϊσμού

Την 25η Μαρτίου του 1821 το Ελληνικό γένος μετά από 4 αιώνες πήρε την απόφαση να επαναστατήσει, με τους Έλληνες αγωνιστές να χύνουν άπλετα το αίμα τους, τόνισε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, και στα βιβλία της Ιστορίας της Ελλάδας προστίθενται σελίδες απαράμιλλής ανδρείας και ηρωισμού.

Κατάφεραν αυτό που θεωρούνταν ακατόρθωτο, ελευθερώνουν την Ελλάδα, και το παράδειγμά τους θα είναι πάντα επίκαιρο και θα μας καθοδηγεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου τόνισε πως δεν πρόκειται για μια απλή επέτειο, αλλά φόρο τιμής στους ανθρώπους που σχεδόν 200 χρόνια πριν, υπό δυσοίωνες συνθήκες, τόλμησαν να αποκτήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία, να αυτοδιαχειρίζονται και να αυτοδιοικούνται.

«Τόλμησαν όχι μόνο να διεκδικήσουν το έθνος στα αρχικά στενά του όρια, αλλά να το εξαπλώσουν» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, η οποία δίνει στα παιδιά το παράδειγμα να συνεχίσουν και να διατηρήσουν αυτό που έχουμε σήμερα.

Η πατρίδα πάνω από αντιπαραθέσεις

Τέλος ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως πρόκειται για μια ημέρα μνήμης, τιμής και προβληματισμού, διότι σε αυτές τις γιορτές διδασκόμαστε από τη στάση των προγόνων μας, να συνειδητοποιούμε, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, τι πρέπει να κάνουμε, και επίσης να αντιλαμβανόμαστε την αξία της πατρίδας.

«Όσες φορές το ξεχάσαμε το πληρώσαμε, η πατρίδα πρέπει να στέκεται υψηλότερα από προσωπικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες, και να αποτελεί την πυξίδα που καθοδηγεί τις επιλογές μας» τόνισε, σημειώνοντας πως τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη από την αρχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.