Καταθεση στεφανων την ημερα των Ηνωμενων Εθνων στην Κομοτηνη

«Ας ανανεώσουμε την ελπίδα και την πεποίθησή μας για το τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα όταν εργαζόμαστε ενωμένοι, με παγκόσμια αλληλεγγύη» το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών τίμησε η Κομοτηνή τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Κομοτηνής.

Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε σε μνήμη της επετείου της ίδρυσης του ΟΗΕ, στις 24 Οκτωβρίου του 1945. Την άνοιξη εκείνου του έτους οι αντιπρόσωποι πενήντα εθνών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με τις τελικές υπογραφές να μπαίνουν στις 24 Οκτωβρίου.

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Την ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις τονίζει στο μήνυμα του ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗE, που έχει ως εξής:

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το αποτέλεσμα της ελπίδας.

Η ελπίδα και η αποφασιστικότητα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να προχωρήσουμε από την παγκόσμια σύγκρουση στην παγκόσμια συνεργασία.

Σήμερα, o οργανισμός μας δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε.

Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη φτιάχτηκαν για εποχές όπως η σημερινή.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υλοποιήσουμε τις αξίες και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Δίνοντας μια ευκαιρία στην ειρήνη και τερματίζοντας τις συγκρούσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, το μέλλον και την παγκόσμια πρόοδο.

Καταβάλλοντας προσπάθειες για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και τη σωτηρία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Προστατεύοντας τον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου της διακοπής του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα και ξεκινώντας την επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και εξισορροπώντας επιτέλους τις κλίμακες των ευκαιριών και της ελευθερίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα του ΟΗΕ, ας ανανεώσουμε την ελπίδα και την πεποίθησή μας για το τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα όταν εργαζόμαστε ενωμένοι, με παγκόσμια αλληλεγγύη».

Δημήτρης Χαρίτου: Ανάγκη να βγουν οι λαοί στο προσκήνιο για την ειρήνη

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στεφάνι ήταν και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Πριν από 77 χρόνια η ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσε κατάκτηση των λαών και των εθνών. Σήμερα με ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων λόγω των γεωπολιτικών ανταγωνισμών τους, έχει χάσει τη σημασία, την αίγλη και το βάρος του.

Ο πολύμηνος, καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία με χιλιάδες θύματα πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Σήμερα η πυρηνική απειλή δεν είναι μία μακρινή υπόθεση, αλλά ένα άμεσο ενδεχόμενο που οφείλει να αφυπνίσει τους λαούς.

Σήμερα η ανάγκη για να βγουν οι λαοί στο προσκήνιο για ένα μεγάλο κίνημα που θα υπερασπιστεί την ειρήνη είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Αυτό είναι και το  μήνυμα της σημερινής επετείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.