«Καταρρευση» του δημοτικου σχολειου βλεπουν οι εκπαιδευτικοι της πρωτοβαθμιας

Μικρή η απεργιακή συγκέντρωση στην Κομοτηνή, με αφορμή την 24ωρη απεργία

Το κλείσιμο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, μίας ακόμα χρονιάς που εξελίχθηκε με μεγάλα προβλήματα και με κενά σε αρκετές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας, βρίσκει τους εκπαιδευτικούς αναστατωμένους και προβληματισμένους για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και για την τύχη των ανθρώπων του κλάδου τους. Διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί όλης της χώρας προχώρησαν χθες σε 24ωρη απεργία και στη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις μεγάλες πόλεις. Στην Κομοτηνή, απεργιακή συγκέντρωση, με μικρή πάντως συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Ροδόπης, που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των δασκάλων και των νηπιαγωγών. 

Γιώτα Βενετοπούλου «Κάνουν όλες αυτές τις αλλαγές για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν εκπαιδευτικό προσωπικό»

«Βλέπουμε ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει», τόνισε στο μήνυμά της η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώτα Βενετοπούλου, για να επισημάνει πως «όλα αυτά που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο βλέπουμε ότι δεν είναι υπέρ των μαθητών και των γονέων ή των εκπαιδευτικών, αλλά υπέρ των μνημονίων και της υποταγής, που αυτά ενέχουν». «Από τις 20.000 προσλήψεις που θα έκανε το Υπουργείο Παιδείας», προσέθεσε η κ. Βενετοπούλου, «πλέον πάμε σε μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και σε ελάχιστους διορισμούς αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά». «Για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν εκπαιδευτικό προσωπικό», εξήγησε, «κάνουν όλες αυτές τις αλλαγές και στο ολοήμερο σχολείο, αλλά και τη μείωση των ωρών κάποιων μαθημάτων». 

«Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί το ολοήμερο σχολείο ως έναν χώρο παιδοφύλαξης και όχι ως έναν χώρο εκμάθησης και δημιουργίας»

Η συρρίκνωση των διορισμών αναπληρωτών σηματοδοτεί κατά πρώτον την απώλεια θέσεων εργασίας για ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, όπως διέκρινε η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, ενώ συνεπάγεται ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε διάφορες σχολικές μονάδες για συμπλήρωση ωραρίου. Ταυτόχρονα, δυσμενείς θα είναι οι συνέπειες και για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους, όπως επισήμανε, καθότι το κριτήριο του να εργάζονται και οι δύο γονείς θα εμποδίσει την πρόσβαση πολλών μαθητών στο ολοήμερο σχολείο. «Εδώ καταλαβαίνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί το ολοήμερο σχολείο ως έναν χώρο παιδοφύλαξης και όχι ως έναν χώρο εκμάθησης και δημιουργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Βενετοπούλου. Με αποκλεισμό, όπως παρατήρησε, δεν κινδυνεύουν μόνο οι οικογένειες στις οποίες οι γονείς είναι άνεργοι, αλλά και αρκετές από αυτές όπου είναι εργαζόμενοι, ένεκα του ότι η «μαύρη εργασία» εξακολουθεί να ανθεί στην εποχή μας. «Με ποιον τρόπο θα βρει την απαιτούμενη βεβαίωση ο γονέας, για να μπορέσει να κάνει την εγγραφή του παιδιού στο ολοήμερο σχολείο;», αναρωτήθηκε η κ. Βενετοπούλου, αναφερόμενη στην επίμαχη κατηγορία συμπολιτών μας.
 
Επιπλέον, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατήγγειλε το Υπουργείο για τη συρρίκνωση των τμημάτων στα νηπιαγωγεία, συνέπεια της οποίας, παρά την αντίθετη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, εκτίμησε πως θα είναι οι συγχωνεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η περαιτέρω στάση του κλάδου απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα προσδιοριστεί στις 16 Ιουνίου τοπικά, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχες» και στις 22 του ίδιου μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις αποφάσεις της πανελλαδικής γενικής συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 

Μάριος Θεοδώρου «Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια επίθεση χωρίς προηγούμενο τoν τελευταίο καιρό και απέναντι στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά σε όλον τον λαό»

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ο κ. Μάριος Θεοδώρου, που τυγχάνει άνεργος πτυχιούχος εκπαιδευτικός. «Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια επίθεση χωρίς προηγούμενο των τελευταίο καιρό και απέναντι στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά σε όλον τον λαό», διέκρινε. «Μας έλεγε ότι θα κάνει 20.000 προσλήψεις», προσέθεσε, για να επισημάνει με νόημα ότι «τελικά αυτές έγιναν 10.000 απολύσεις, που θα τις πληρώσουμε πάλι εμείς». Επιπλέον, κατήγγειλε ότι πολλά παιδιά, προνήπια και νήπια, θα μείνουν έξω από τα νηπιαγωγεία την επόμενη σχολική χρονιά, εξαιτίας των περιορισμών που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, με συνέπεια να δημιουργηθούν τρομερά προβλήματα στις οικογένειές τους. Κατόπιν αυτών κάλεσε όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και συνολικά τον λαό «να δώσει μαζικά απάντηση σε αυτόν τον συρφετό που έρχεται, μια δυναμική απάντηση μέσα στους χώρους δουλειάς και στον δρόμο».

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης της ΟΓΕ 

Είναι ντροπή κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίζει σαν «παιδοφυλακτήριο» το ολοήμερο σχολείο
 
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν επίσης και μέλη του Συλλόγου Γυναικών νομού Ροδόπης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. Στο έντυπο υλικό που διένεμαν, καλούταν κάθε γυναίκα και μητέρα της λαϊκής οικογένειας να μην αποδεχτεί αυτή τη νέα επίθεση στην παιδεία και να ξεσηκωθεί. «Είναι ντροπή στην εποχή μας να πετούν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία νήπια και προνήπια», τονιζόταν μεταξύ άλλων, «και να διαχειρίζονται τα τεράστια κενά της εκπαίδευσης με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Είναι ντροπή κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίζει σαν «παιδοφυλακτήριο» το ολοήμερο σχολείο και να μη παίρνει στην πράξη κανένα μέτρο που να αναδεικνύει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Και μάλιστα προκλητικά η κυβέρνηση μας «σερβίρει» αυτές τις ρυθμίσεις ως δήθεν προοδευτικές, για να κρύψουν τον «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Για την ΟΓΕ το ολοήμερο σχολείο πρέπει να έχει κατάλληλη κατανομή διδακτικών αντικειμένων και χρόνου ξεκούρασης για τους μαθητές. Να περιλαμβάνεται η σίτιση όλων των μαθητών. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα παιδαγωγικά κριτήρια για το περιεχόμενο του ολοήμερου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.