Καταρρευση του αριθμου των εισακτεων και στις σχολες του ΔΠΘ στην Ορεστιαδα

Σπύρος Κουτρούμπας: «Τα πανεπιστήμια δεν είναι super market, να δούμε ποιο έχει μεγάλη εμπορική κίνηση και να το κρατήσουμε και να κλείσουμε εκείνο που έχει μικρότερη»

Κατάρρευση του αριθμού των εισακτέων και στις σχολές του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, ιδιαίτερα στο τμήμα της Δασολογίας, αποκάλυψε η ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας, κ. Σπύρο Κουτρούμπα, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διορθώσει τις φετινές αστοχίες, ειδάλλως, η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη χειρότερη για τις σχολές του βορείου Έβρου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Κουτρούμπας σημείωσε πως «τα αποτελέσματα αυτά ήταν αναμενόμενα από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Επισήμανε πως για το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα δεχθεί 71 φοιτητές, το τμήμα είχε ζητήσει 80 εισακτέους, αριθμοί που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Όμως, για το τμήμα Δασολογίας, με τους 21 εισακτέους, είχαν επίσης ζητηθεί 80 νέοι φοιτητές, με τη διαφορά να είναι πολύ μεγάλη και τον κ. Κουτρούμπα να κάνει λόγο για πιθανά προβλήματα λειτουργίας.

«Θα πρέπει να δούμε τις  αιτίες και να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε. Διαφορετικά, θα έχουμε πρόβλημα στη λειτουργία μας. Πανεπιστήμιο που δεν έχει φοιτητές δεν μπορεί  να λειτουργήσει…. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αποτυπωθεί η έμπρακτη στήριξη του  Υπουργείου.  Διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι είμαι αισιόδοξος, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, του χρόνου αν θα είναι  ακόμη χειροτέρα τα πράγματα, καθώς προστίθενται και άλλες παράμετροι στη διαδικασία επιλογή σχολών από τους  μαθητές, καθώς θα υπάρχει ο περιορισμός των 15 σχολών ανά υποψήφιο που θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του. Καταλαβαίνετε πως τα περιφερειακά τμήματα θα έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να είναι μέσα στην 15άδα της επιλογής».

Οι πανεπιστημιακοί περιμένουν πλέον από το Υπουργείο Παιδείας να αποτιμήσει τα αποτελέσματα και να  ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κοσμήτορας, «εξαρτάται από τις βουλές του Υπουργείου Παιδείας το πώς θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα και τι έχει στο μυαλό του  να κάνει. Αν θέλει να χρησιμοποιήσει, κατά τη γνώμη μου, ως εργαλείο τα αποτελέσματα αυτά, ώστε να αναδιαρθρώσει  τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, τότε θα είναι λάθος… Τα πανεπιστήμια δεν είναι super market, να δούμε ποιο έχει μεγάλη εμπορική κίνηση και να το κρατήσουμε και να κλείσουμε εκείνο που έχει μικρότερη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το όλο εγχείρημα, όπως εξελίχθηκε, φάνηκε σαν πειραματισμός», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πειραματισμοί δεν χωρούν όταν έχουμε να κάνουμε με τον μέλλον των παιδιών», και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να διορθώσει τις αστοχίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.