Καταργουνται οι δυο φορεις διαχειρισης προστατευομενων περιοχων του Εβρου

Περνούν στην δικαιοδοσία του ΟΦΥΠΕΚΑ, μαζί με άλλους 5 φορείς

Αναμένεται η κατάργηση όλων των φορέων διαχείρισης της χώρας

Στην κατάργηση επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την καθολική διαδοχή των αρμοδιοτήτων τους από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και δύο φορείς του Έβρου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, που πλέον θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η αλλαγή  του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4685/2020 και την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τον νόμο να προβλέπει την μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από αυτών. 

Για τους πρώτους 7  φορείς εκδόθηκε η πρόσφατη απόφαση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες Μονάδες Διαχείρισης. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Να σημειωθεί πως πέρα των δύο φορέων του Έβρου, καταργούνται οι φορείς σε:

  • Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,
  • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,
  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και
  • Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδρασή τους για τις καταργήσεις των φορέων εξέφρασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η βουλευτής του Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά, που με ανακοίνωσή της μιλά για άλλο ένα χτύπημα αποψίλωσης και υποβάθμισης στον Έβρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον.

Σημειώνει δε πως η μεταφορά της Διοίκησης σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου στην Αθήνα, έχει ένα μοναδικό σκοπό να είναι απολύτως ελεγχόμενες οι αποφάσεις, οι προσλήψεις, οι χρηματοδοτήσεις και οι γνωμοδοτήσεις και να μην συμμετέχουν και ενεργοποιούνται οι τοπικοί φορείς.

Κλείνοντας τονίζει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών Βουλευτών της ΝΔ, που σιωπούν μπροστά σε άλλη μία αντιαναπτυξιακή ενέργεια υποβάθμισης σε βάρος του Νομού Έβρου, είναι τεράστιες, και καλεί τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους παραγωγικούς φορείς να πάρουν θέση απέναντι στο έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, που συντελείται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.