Κατανυκτικα τα Εγκαινια του Παρεκκλησιου της Αγιας Μαρινας στο Φαναρι

Τα Εγκαίνια τέλεσε με κάθε επισημότητα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας στο Φανάρι πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ακολουθώντας το τυπικό της τελετής.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, όταν ο Μητροπολίτης μετέφερε στον ναό τα ιερά λείψανα, τα οποία εναπόθεσε σ’ ένα άγιο Δισκάριο, πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Τα Άγια λείψανα έμειναν όλο το βράδυ εκεί, με ένα καντήλι αναμμένο, ώστε να τοποθετηθούν το πρωί στη θέση που ετοιμάστηκε για αυτά στη μέση της Αγίας Τράπεζας.

Το πρωί μετά τον όρθρο, με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων έγινε τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό, με τον Μητροπολίτη να φέρει τον ειδικό δίσκο με τα άγια λείψανα σκεπασμένα με το ίδιο κάλυμμα που σκεπάζονται τα θεία δώρα.

Σε κάθε στάση διαβάστηκαν ορισμένα αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικό αναλόγιο και στη συνέχεια εισοδεύτηκαν τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο Μητροπολίτης, αφού τα έβαλε σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμίασε, τα μύρωσε και τα τοποθέτησε στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης.

Ακολούθησε η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας Τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, με την όλη τελετή να προσομοιάζει την βάφτιση των πιστών.

Αφού επλύθη, εμυρώθη η αγία Τράπεζα, τοποθετήθηκε στην κάθε μια από τις τέσσερεις της γωνίες ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής, ενώ στη συνέχεια τυλίχθηκε σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού. Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, το βασικό άμφιο της Αγίας Τραπέζης και τελικά το λεγόμενο ειλητό, το οποίο εισήχθη στους βυζαντινούς χρόνους και αργότερα αντικαταστάθηκε από το Αντιμήνσιο.

Επάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκε το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελείωσε με τη μύρωση και θυμίαση όλου του Ναού.

Η όλη τελετή, σημείωσε ο Μητροπολίτης, σκοπό έχει ο ναός αυτός να γίνει από μία «χειροποίητη σκηνή» ένας ζωντανός οργανισμός, όπως το ανθρώπινο σώμα.

Έτσι με το ίδιο άγιο μύρο, που μυρώνονται οι χριστιανοί όταν βαπτίζονται, έτσι μυρώθηκε και ο ναός, ώστε να γίνει πύλη του ουρανού, στον οποίον όποιος εισέρχεται, καθαγιάζεται.

Μαζί με το ναό όμως, τόνισε, έχουμε υποχρέωση να αγιαστούμε όλοι, «γιατί και εμείς είμαστε κατοικητήριο του Θεού, και είναι ευκαιρία των εγκαινίων του ναού να ακολουθήσουν τα εγκαίνια των δικών μας ναών, του σώματος και της ψυχής μας, που γίνονται όχι μια φορά το χρόνο ή στη ζωή μας, αλλά κάθε μέρα» ανέφερε, ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν ώστε το παρεκκλήσι να κοσμεί το Φανάρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.