Καταγραφει κοινοχρηστους και κοινωφελεις χωρους ο Δημος Κομοτηνης

Ώστε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τους για να γίνουν πλατείες, ελεύθεροι χώροι ή και δομές

Στην καταγραφή των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του , ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής, μέσω υποβολής πρότασης στο Πράσινο Ταμείο.

Η πρόταση έχει τίτλο «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Σ.Ε.Κ.  Δήμου Κομοτηνής», και μέσω αυτής θα καταγραφούν όλοι οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Κοινόχρηστοι χώροι θεωρούνται πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, ενώ κοινωφελείς είναι οι χώροι που προορίζονται για την ανέγερση κατασκευών κοινής ωφέλειας δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα σχολεία.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, για τους οποίους δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: χώρους για τους οποίους έχει αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση δυνάμει δικαστικής απόφασης, χώρους για τους οποίους έχει υποβληθεί αίτηση άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης περί της άρσης, χώρους για τους οποίους έχει αυτοδικαίως αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, αλλά δεν έχει κατατεθεί αίτηση για την τροποποίηση του σχεδίου και λοιπούς χώρους, που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Μέσω του σχεδίου λοιπόν, θα καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, ενώ θα ιεραρχηθούν με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, ανάλογα, όπως τόνισε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, με τις ανάγκες του Δήμου.

Το ύψος της χρηματοδότησης για τον Δήμο Κομοτηνής ανέρχεται σε 60.000 ευρώ με ΦΠΑ, και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων στους χώρους που απαιτείται, η οποία θα γίνει μέσω χρηματοδότησης, είτε από το Πράσινο ταμείο ή άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Με περίπου 15-20 τέτοιους χώρους να υπάρχουν στην πόλη μας, η ιεράρχηση θα παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί δεν αναμένεται η όποια χρηματοδότηση υπάρξει να καλύψει όλες τι ανάγκες των Δήμων πανελλαδικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.