Καρκινος του μαστου: Μην τον φοβασαι, προλαβε τον!

Ροζ κορδελάκια και φυλλάδια αυτοεξέτασης μοίρασε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών «Δύναμη Ψυχής»

Στα ροζ στολίστηκε για λίγες ώρες το μεσημέρι του Σαββάτου η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Αφορμή ήταν η δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», τα μέλη του οποίου μοίρασαν ροζ κορδελάκια και φυλλάδια με οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού για την πρόληψη του καρκίνου. Επρόκειτο για την πρώτη μιας σειράς δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί τον φετινό Οκτώβριο, που είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Θα ακολουθήσει την προσεχή Πέμπτη ο «Μαραθώνιος Ζωής», που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο Κομοτηνής, ενώ το Σάββατο, στη Λέσχη Κομοτηναίων, επίσης στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού».
 
Με αφορμή τη δράση του Σαββάτου, που μας πέρασε, η πρόεδρος του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής», κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, κάλεσε τους συμπολίτες μας να προσέχουν τον εαυτό τους και την υγεία τους, να κάνουν τακτικά εξετάσεις και να μην περιορίζονται σε μία γνώμη γιατρού. «Αν δεν έχουν χρήματα, υπάρχουν τα δημόσια νοσοκομεία, που ακόμα μπορούν και μας εξυπηρετούν», επισήμανε, «ενώ αυτοί που είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους, ας απευθυνθούν στον σύλλογο, μπορεί να καταφέρουμε όλοι μαζί να βρούμε κάποια λύση».
 
Από την πλευρά της, η σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου, κ. Γεωργία Χρυσοχοΐδου, παρότρυνε τον κόσμο «να λέμε τον καρκίνο με το όνομά του, να μη φοβόμαστε, να μην κρυβόμαστε». «Οι περισσότεροι αποφεύγουν να πουν και το όνομά του», παρατήρησε, «αλλά και ότι νοσούν, κάτι που είναι ό,τι χειρότερο». «Αν δεν το πεις και αν δεν τρέξεις κι αν δεν αγωνιστείς κι αν δεν έχει τη δύναμη ψυχής», αντέτεινε, «τότε δεν θα καταφέρεις τίποτα». «Ο καρκίνος δεν είναι να τον λυπάσαι», συνέχισε, «είναι να τον χαίρεσαι. Είναι ένα φιλαράκι που σου ήρθε. Απλά τον αντιμετωπίζεις με τον δικό σου προσωπικό τρόπο, όπως εσύ νομίζεις καλύτερα».

Τα δικαιώματα των καρκινοπαθών, οι στρεβλώσεις του νομικού πλαισίου και οι προκλητικές συμπεριφορές γιατρών

Στο περιθώριο της δράσης του Σαββάτου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής», κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, απαρίθμησε ορισμένα από τα δικαιώματα που έχουν όσοι πάσχουν από καρκίνο, αποκαλύπτοντας ότι δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτά καταστρατηγούνται, είτε από στρεβλώσεις του κείμενου νομικού πλαισίου, είτε από προκλητικές συμπεριφορές δημόσιων λειτουργών. «Ο καρκινοπαθής όταν νοσεί, δικαιούται να πάρει ένα ποσοστό αναπηρίας», εξήγησε η κ. Κοκκινάκη, «και με αυτό το ποσοστό αναπηρίας μπορεί να λείψει για ένα αρκετό διάστημα από τη δουλειά του, μέχρι να ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες του, ενώ μπορεί να βγει και σε αναπηρική σύνταξη, την οποία βέβαια σου δίνουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση να περνάς συνέχεια από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κι’ αυτό δυστυχώς γίνεται και για μορφές καρκίνου, που δεν είναι ιάσιμες. Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται παραπάνω από τις καθιερωμένες ημέρες άδειας, καθώς επίσης μειωμένο ωράριο».
 
Σε ό,τι αφορά στο νομικό πλαίσιο, τα προβλήματα ανακύπτουν από το γεγονός ότι τα παραπάνω δικαιώματα ενεργοποιούνται μετά από την πιστοποίηση της ασθένειας, αλλά ταυτόχρονα οι εξετάσεις από τις Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρία γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό, όπως εξήγησε η κ. Κοκκινάκη, έχει ως αποτέλεσμα «καρκινοπαθείς, που κάνουν πολύ δύσκολες θεραπείες από την άποψη ότι έχουν πάρα πολλές παρενέργειες να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους με όλον τον πόνο που κουβαλούν».
 
Δυστυχώς, πέρα από την αδιαφορία της πολιτείας, οι καρκινοπαθείς έχουν να αντιμετωπίσουν και συμπεριφορές γιατρών που συμμετέχουν στα ΚΕΠΑ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά τιμούν το λειτούργημά τους. «Δυστυχώς, έχουμε προσωπικές εμπειρίες δικές μας και μελών του Συλλόγου από κακή συμπεριφορά που δεχόμαστε ως ασθενείς», σημείωσε με απογοήτευση η κ. Κοκκινάκη. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.