Κανενα κρουσμα εγκεφαλιτιδας στη Ροδοπη

Συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας ο ιός του «Δυτικού Νείλου», που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προσβάλλει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 77 διαπιστωμένα κρούσματα πανελλαδικά, ενώ σε 5 ανήλθαν οι νεκροί από την εγκεφαλίτιδα, τη νόσο που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός. Τα περιστατικά, που έχουν επιβεβαιωθεί περιορίζονται κυρίως στο χώρο της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ διαψευστήκαν και οι πληροφορίες, που έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για ύποπτα περιστατικά στη γειτονική Ξάνθη.

Όσον αφορά το νομό μας, ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, μιλώντας στον ΠτΘ, διαβεβαίωσε, ότι μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε προκύψει κανένα κρούσμα εγκεφαλίτιδας, που οφειλόταν στον ιό του «Δυτικού Νείλου». Επιπλέον, λόγω των κρουσμάτων, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά και συνεχή συνεννόηση καθώς σε καθημερινή βάση το νοσοκομείο στέλνει αναφορά στο υπουργείο, πληροφορώντας το για το αν υπήρξε ή όχι κάποιο ύποπτο περιστατικό στην περιοχή μας.

Άμεση ενημέρωση του νοσοκομείου αν παρατηρηθούν συμπτώματα

Ο κ. Χατζηνέστωρος κάλεσε τους πολίτες να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας από τα κουνούπια, «χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και φορώντας τις βραδινές ώρες ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια», παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι «αυτό καθίσταται δύσκολο αυτήν την εποχή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών». Εφόσον όμως υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται άμεσα στο νοσοκομείο, για να διαπιστώνεται κατά πόσον είναι συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας.

 

Τα κύρια συμπτώματα, που μπορούν να συνδεθούν με τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, οι εμετοί και η αίσθηση αδυναμίας. Περαιτέρω, διαβεβαιώνει ότι «σε περίπτωση που αντιμετωπιστούν κρούσματα εγκεφαλίτιδας, το νοσοκομείο μπορεί άμεσα να τα αντιμετωπίσει, χωρίς να απαιτείται να ληφθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για τη συγκεκριμένη νόσο.

Πάγωμα αιμοληψιών

Τέλος ο κ. Χατζηνέστωρος διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ειδικό κουνούπι, που φέρει τον ιό του «Δυτικού Νείλου». «Η νόσος μπορεί να προκληθεί και από τσίμπημα από το κοινό κουνούπι, όπως τα γνωρίζουμε και στην περιοχή μας».

 

Αυτό δημιουργεί βέβαιαα ανησυχία, αφού και στην περιοχή μας έχουμε έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών τους τελευταίους μήνες. Η μετάδοση πάντως της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συμβαίνει με άλλους ιούς δεν είναι ικανή. Το πρόβλημα έγκειται στις μεταγγίσεις αίματος, αφού σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί ο ιός μέσω αυτών. Για αυτό το λόγο και τις τελευταίες ημέρες έχουν «παγώσει» οι αιμοληψίες και δεν χρησιμοποιούνται τα αποθέματα αίματος των νοσοκομείων στις περιοχές, που παρουσιάζονται τα κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι προσβάλλονται από τον ιό, σε πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζουν τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται άμεσα. Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε, ότι αναμένονται 10 περίπου κρούσματα ανά ημέρα για το επόμενο διάστημα,. Οι πολίτες λοιπόν από τη μεριά τους οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά το ενθαρρυντικό για την περιοχή μας είναι ότι ο ιός δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.