Κανενα φως για την παραχωρηση των παραλιων στους Δημους

Παρόλο που η θερινή περίοδος πλησιάζει, δεν έχει υπάρξει ακόμα κανένα νέο από το Υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση τους

Με καθυστέρηση φαίνεται πως θα προχωρήσει η παραχώρηση των παραλιών στους δήμους και φέτος, συνεχίζοντας μια συνήθεια η οποία γίνεται κάθε περίπου 3 χρόνια, όταν η ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών εκδίδεται αργά, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των επαγγελματιών.

Η τελευταία παραχώρηση είχε γίνει το 2020, και τότε είχε καθυστερήσει λόγω των συνθηκών της πανδημίας, όμως με καθυστέρηση είχε εκδοθεί η απόφαση και το 2017, αλλά και το 2014.

Να θυμίσουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούν σε διαγωνισμούς για την εγκατάσταση καντινών και ομπρελοκαθισμάτων στο χώρο.

Συνήθως η παραχώρηση γίνεται για τρία χρόνια, παρόλο που πάγιο αίτημα των Δήμων είναι να γίνεται για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις παραλίες προς όφελος και των δημοτών.

Όπως αναφέρθηκε, η τελευταία παραχώρηση έγινε το 2020, και έληξε τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή οι παραλές μένουν κενές.

Δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου, ακόμα από τον Δεκέμβριο, ήταν να παραχωρήσει εκ νέου τις παραλίες στους Δήμους, παρόλο που υπήρχαν συζητήσεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Και αυτό γιατί σχεδιαζόταν η αναπροσαρμογή των τιμών παραχώρησης σε παραλίες-«φιλέτα» -και όχι μόνο- μέσα από ένα σύστημα υπολογισμού των τιμών που θα ομοιάζει με τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Μέχρι τώρα όμως δεν έχει δοθεί τίποτα στη δημοσιότητα, ούτε για την διαδικασία προσδιορισμού των τιμών, ούτε για την ΚΥΑ που θα πρέπει να εκδοθεί για να προχωρήσει η παραχώρηση, και με τις μέρες να περνούν, και τις εκλογές να έρχονται ακόμα πιο κοντά, η όποια καθυστέρηση θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στη συνέχεια, μιας και υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τους Δήμους για την δημοπράτηση.

Να θυμίσουμε πως την τελευταία φορά ο Δήμος Κομοτηνής ολοκλήρωσε τις διαδικασίες σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, και εν μέσω πανδημίας, όμως και πάλι πήρε περίπου ένα μήνα για να εγκατασταθούν τα μπαράκια.

Παρόλα αυτά ο Δήμος προετοιμάζεται κανονικά για την θερινή περίοδο, με προγραμματισμό για προσλήψεις ναυαγοσωστών για τις πολυσύχναστες παραλίες, αλλά και τον καθαρισμό τους λίγο πριν την θερινή περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.