«Καμφθηκαν» οι αντιδρασεις της κοινοτητας Κεχρου για την εγκατασταση ανεμογεννητριων

Σε συμφωνία για ανταποδοτικά οφέλη ήρθε η κοινότητα

Ήταν 23 Φεβρουαρίου όταν το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κέχρου του Δήμου Αρριανών εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου 44,8 ΜW στην περιοχή της. Η κοινότητα αιτιολογούσε την αντίθεσή της, προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα α) η εγκατάσταση του έργου στην παραπάνω περιοχή και η θέση χωροθέτησης των Α/Γ γίνεται σε σημεία πολύ κοντά σε οικισμούς της ΔΕ Κέχρου (Κέχρος, Κούνια, Χαμηλό), β) το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στην περιοχή, με την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των ορεινών οικισμών στη βάση της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης και την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας, γ) με την προτεινόμενη χωροθέτηση ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί το οικιστικό περιβάλλον μη βιώσιμο και να δυσχεράνει δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού από τον έντονο θόρυβο λειτουργίας των Α/Γ και δ) ακυρώνει συνολικά το αναπτυξιακό όραμά μας για την περιοχή και τον σχεδιασμό μας για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σπάνιας φυσικής ομορφιάς.»

Συμφωνητικό συνεργασίας για έργα και δωρεές

Κοντά ένα μήνα μετά οι αντιδράσεις της κοινότητας φαίνεται πως κάμφθηκαν, αφού σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησαν οι κ. Κώστας Κατσιμίγας και Χρήστος Χατζηπέμου, περιφερειακοί σύμβουλοι αμφότεροι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, «στις 18.3.2021, παρά την παραπάνω απόφαση, ο κ. Τσακήρ Φατήχ, ως Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κέχρου και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Κέχρου του Δήμου Αρριανών κ. Χασεκή Αλή υπέγραψαν με την εταιρεία, που προωθεί την κατασκευή των ανεμογεννητριών, συμφωνητικό συνεργασίας με το οποίο η τελευταία θα υλοποιήσει κατά την διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου τα παρακάτω: α) θα αξιοποιήσει τους κατοίκους της Κοινότητας και των γειτονικών κοινοτήτων για την κατασκευή του έργου, είτε με τα μηχανήματά τους, είτε στις εργασίες σκυροδέτησης και κατασκευής οπλισμού, είτε σε άλλες εργασίες όπου υπάρχει σχετική εξειδίκευση. Εάν δεν υπάρχουν κάτοικοι με σχετικό εξοπλισμό ή εξειδίκευση ή δεν επαρκούν για το έργο θα προσλαμβάνει από άλλες περιοχές, β) θα ασφαλτοστρώσει τμήματα δρόμων που θα υποδείξει η κοινότητα μέχρι μήκους 5 χλμ, γ) θα συντηρήσει το δρόμο ο οποίος ενώνει τον Κέχρο και την Τσούκα – τριγωνικές για τα νερά, 2-3 τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και 3Α σε πλάτος 4 μέτρων, δ) θα προμηθεύσει στην κοινότητα ένα πολυμηχάνημα τύπου JCB για να το χρησιμοποιεί η κοινότητα είτε σε αποχιονισμούς, είτε σε άλλες εργασίες που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, ε) θα υλοποιήσει για λογαριασμό της κοινότητας άλλα μικρής έκτασης έργα που θα ζητηθούν από την κοινότητα κατά τη διάρκεια κατασκευής του αιολικού σταθμού, στ) έτοιμο σκυρόδεμα 100κμ, ζ) tablet για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 50 τεμάχια, η) Η/Υ για την κοινότητα 2 τεμάχια και θ) μεταλλικό σκέπαστρο για το γήπεδο καλαθοσφαίρισης, διαστάσεις 30χ15».

Χρ. Χατζηπέμου: «Το όραμα και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κέχρου… εξαντλήθηκε»

Την εν λόγω εξέλιξη σχολίασαν δεικτικά και οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι , αφού εδώ και καιρό η περιφερειακή παράταξη έχει καταθέσει δημοσίως την αντίθεσή της στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ιδίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές. «Με τις ως άνω παροχές, το όραμα και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κέχρου και για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιας φυσικής ομορφιάς… εξαντλήθηκε!» επεσήμανε ειρωνικά σε ανάρτησή του ο κ. Χατζηπέμου.

Κ. Κατσιμίγας: «Ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ θα σταθούν στο ύψος τους»

Με τη σειρά του ο κ. Κατσιμίγας σχολίασε πως «όταν ένας Δήμος, μία Περιφέρεια, ένα Κράτος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σε μια ορεινή κοινότητα: την κατασκευή ενός δρόμου 5 χιλιομέτρων, τη συντήρηση ενός χωματόδρομου, την προμήθεια ενός απλού χωματουργικού μηχανήματος, την προμήθεια 50 τάμπλετς, την προμήθεια δύο Ηλεκτρονικών υπολογιστών, την κατασκευή ενός μεταλλικού σκέπαστρου διαστάσεων 15Χ30μ, την υποτιθέμενη εξασφάλιση μερικών προσωρινών ημερομίσθιων, τότε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Κοινότητας Κέχρου νομίζουν ότι νομιμοποιούνται να συμφωνήσουν με μία πρωτοεμφανιζόμενη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε), στην κατασκευή αιολικού σταθμού 8 ανεμογεννητριών, 3 από τις οποίες, 700 μέτρα από το χωριό τους και να μετατρέψουν τη ζωή των συγχωριανών τους σε κόλαση από τον θόρυβο των μηχανημάτων και την βεβήλωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Κλείνοντας ο κ. Κατσιμίγας εξέφρασε την ελπίδα «το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ θα σταθούν στο ύψος τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.