«Καλυπτονται πληρως οι τοπικες αναγκες σε φαρμακα»

Καθησυχαστική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Νηφαλιότητα, εγκράτεια και αποφυγή της αποθεματοποίησης φαρμάκων» συνιστά με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένη και τη δέσμευση του ΣΦΕΕ και των τοπικών φαρμακαποθηκών για «συνεχή και ελεγχόμενη ροή των παραγγελιών των φαρμακείων», «καλύπτονται πλήρως οι τοπικές ανάγκες σε φάρμακα».
 
Ο τοπικός Φ.Σ, πιστεύοντας στην επιτακτική ανάγκη να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό και την αντιπαράθεση των ημερών αυτών το ζήτημα της κάλυψης των συμπολιτών μας με τα απαραίτητα φάρμακα ,σε συνεργασία και με άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους αλλά και με την πανελλήνια κάλυψη εκ μέρους του ΠΦΣ, εξαντλεί καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψει φαινόμενα τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
«Πλην κάποιων μικρών εξαιρέσεων φαρμακευτικών εταιρειών, που κατά τη γνώμη μας μη νόμιμα εφάρμοσαν τη πληρωμή της μετρητοίς, ο Σύλλογος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και οι τοπικές Φαρμακαποθήκες, Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές, προς το παρόν δεσμεύτηκαν για συνεχή και ελεγχόμενη ροή των παραγγελιών των φαρμακείων με τους ίδιους όρους και στα επίπεδα των αγορών του μέσου όρου του προηγούμενου εξαμήνου.
 
Με την τήρηση της πιο πάνω δέσμευσης είμαστε περισσότερο από σίγουροι ότι καλύπτονται πλήρως οι τοπικές ανάγκες σε φάρμακα» διαβεβαιώνει ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος.
 
Οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης καλούν τους πολίτες, «με νηφαλιότητα και εγκράτεια να αποφύγουν φαινόμενα αποθεματοποίησης φαρμάκων προσθέτοντας τα φαρμακεία δεν θα συνδράμουμε στην εκτέλεση μαζικών παραγγελιών φαρμάκων ούτως ώστε όλοι οι ασθενείς να βρουν τα φάρμακα που θα χρειαστούν κατά την ώρα εκτέλεσης των συνταγών τους. 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Μεμονωμένα τα περιστατικά μαζικής αγοράς φαρμάκων»

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μιλώντας στον «ΠτΘ» παρατηρεί ότι η κίνηση στα φαρμακεία εξελίσσεται ομαλά, με τους πολίτες να συμπεριφέρονται «με ψυχραιμία αυτές τις δύσκολες ώρες». Ωστόσο, όπως περιέγραψε, παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, πολίτες της περιοχής να αναζητούν φάρμακα για θεραπεία μέχρι και 5-6 μήνες, ζητώντας πολλά κουτιά του ίδιου φαρμάκου. «Αν αυτό το κάνουν όλοι, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, στην αγορά» τονίζει, προτρέποντας στην προμήθεια μόνο των απαραίτητων φαρμάκων.
 
Ο κ. Τσαπέκος αναφέρει πως όλοι οι πάροχοι υγείας επέδειξαν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση ενώ τα φαρμακεία προσπάθησαν και θα συνεχίσουν, να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες που εντοπίζονται.
 
Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και με γνώμονα της διασφάλισης της απρόσκοπτης ροής των φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί, πρότειναν εξάλλου την κατάργηση των δίμηνων συνταγών. Να μην αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου στις ιατρικές συνταγές, «ώστε μέσα από τα γενόσημα να επιλέγεται το αντίστοιχο φάρμακο, προς διευκόλυνση των ασθενών». Εμμένουν στη θέση τους, για πάγια δέσμευση εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών για αποθεματικά 3 μηνών ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος κατ’ εξαίρεσης εξυπηρέτησης των ασθενών αφενός, αφετέρου οι επιταγές σε σχέση με το φάρμακο και την υγεία να εξυπηρετούνται με διαφορετικό τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.