Καλοκαιρι δημιουργιας και ψυχαγωγιας για τους μικρους κατοικους των Σαπων

Μέσα από τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρει το Κέντρο Στήριξης Ευπαθών Ομάδων Σαπών - 11 χρόνια εξειδικευμένης υποστήριξης των κατοίκων του οικισμού που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Τέσσερα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών των οικογενειών που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει από το Κέντρο Στήριξης Ευπαθών Ομάδων Σαπών.
 
Συγκεκριμένα τέσσερα προγράμματα αφιερωμένα εξ ‘ολοκλήρου στα παιδιά των Σαπών, που πραγματοποιούνται από την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Μουντούνη, στόχος των οποίων είναι η αυτονομία, η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και η μαθησιακή τους εξέλιξη. 

Στο επίκεντρο η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών 

Τα προγράμματα που βρίσκονται εν εξελίξει αφορούν σε παιδιά ηλικίας από 6 έως και 16 ετών και χωρίζονται ανά ηλικιακές κατηγορίες.
 
Το πρώτο εξ’ αυτών αφορά σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και αφορά στην προάσπιση, τη βελτίωση και την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των παιδιών.
 

Πρόκειται για ένα project που θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της ζωγραφικής, της συζήτησης, του κολλάζ ούτως ώστε να παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τους κανόνες υγιεινής, την υγιεινή διατροφή αλλά και την στοματική υγιεινή, μέσα και από την επίσκεψη στον οδοντίατρο του Κέντρου Υγείας Σαπών.
 
Η ομάδα των παιδιών ηλικίας 8-9 ετών καταπιάνονται με την έννοια του επαγγέλματος, διερευνώντας τα υφιστάμενα επαγγέλματα στις Σάπες, μέσα από επισκέψεις σε καταστήματα του οικισμού, επισκέψεις στην λαϊκή αγορά, βιντεοσκοπήσεις επαγγελματιών όπως ενός οργανοπαίχτη και φυσικά μέσα από τις δικές τους δημιουργίες με θέμα «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω». 

Το τουριστικό προϊόν των Σαπών μέσα από τα μάτια των παιδιών 

Ένα άκρως ενδιαφέρον project τόσο για τους ίδιους τους συμμετέχοντες όσο και για τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να πάρουν ιδέες για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, είναι αυτό του «Ταξιδιωτικού Οδηγού για τις Σάπες» με το οποίο ασχολούνται τα παιδιά ηλικίας 10- 11 ετών. Οι συμμετέχοντας έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δημόσια κτίρια και φορείς της περιοχής, να αναζητήσουν και να συγκεντρώσουν πληροφορίες μέσω διαδικτύου για τα κτίρια αυτά και να δημιουργήσουν ένα κολλάζ φωτογραφιών και πληροφοριών δημιουργώντας τον δικό τους ταξιδιωτικό οδηγό.
 

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά συμμετέχοντες, ήτοι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 16 απαρτίζουν την 4η ομάδα το πρόγραμμα της οποίας βρίσκεται εν εξελίξει με θέμα την Υγιεινή Διατροφή.
 
Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίζουν ένα υγιές, κατά πώς το αντιλαμβάνονται, άτομο, τις τροφές που καταναλώνουν καθημερινά, να περιγράψουν τα συναισθήματα και πώς αυτά ορίζουν τις διατροφικές τους επιλογές και να δημιουργήσουν το δικό τους υγιεινό πρωινό. 

11 χρόνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που αφορούν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες 

Τα εν λόγω προγράμματα εξυπηρετούν μόλις δύο εκ των τεσσάρων βασικών αντικειμένων λειτουργίας του κέντρου που έχουν να κάνουν με την μείωση της σχολικής διαρροής και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Τα άλλα δύο αφορούν στην ευαισθητοποίηση του συνόλου των εξυπηρετούμενων, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες των Σαπών, πάνω σε θέματα υγείας και υγιεινής καθώς και την επαγγελματική τους ενσωμάτωση.

Συγκεκριμένα η λειτουργία του Κέντρου, το οποίο μετρά ήδη 11 χρόνια λειτουργίας και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, στοχεύει στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των εξυπηρετούμενων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας των Σαπών για την ένταξη σε αυτή των ωφελουμένων και στην καταπολέμηση των συνθηκών που δημιουργούν κοινωνικό αποκλεισμό, συνθήκες που δυστυχώς σήμερα, ένεκα της οικονομικής και κυρίως της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε πολλαπλασιάζονται.
 
Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Κέντρο απασχολεί πλειάδα ειδικοτήτων για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων μεταξύ των οποίων ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλεύτρια, οικονομολόγος, εκπαιδευτικός αλλά και ειδική διαμεσολαβήτρια.
 

Οι κοινωνικές αυτές δυνάμεις της περιοχής από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κέντρου υλοποιούν άλλωστε δράσεις που αφορούν τόσο στον εντοπισμό, την προσέγγιση, την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με την εκτίμηση των ατομικών αναγκών και της υφιστάμενης κατάστασης διαβίωσης και δεξιοτήτων του κάθε ωφελούμενου, καταρτίζοντας εξατομικευμένα πλάνα δράσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε ενός εξ αυτών.
 
Πέραν της εξατομικευμένης βοήθειας που προσφέρουν το Κέντρο παρέχει και ομαδική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις εντός και εκτός του οικισμού για την προαγωγή της υγείας και την συνολική υποστήριξή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.