Καλο Σεπτεμβριο… για τη συνεχιση των εργασιων στο Μητροπολιτικο Μεγαρο Κομοτηνης

Η ανάγκη ενίσχυσης των πλακών και των δοκών του κτιρίου πήγαν πολύ πίσω τον χρόνο ανακατασκευής του

Το Σεπτέμβριο του 2022, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των προβλημάτων που αποκάλυψαν οι εργασίες τόσο στις πλάκες, όσο και στις δοκούς του κτιρίου.

Να θυμίσουμε πως το έργο προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου λειτουργικά, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, διαμόρφωση της όψη και του εξωτερικού χώρου και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Όμως κατά την έναρξη των εργασιών για την εκτέλεση των εργασιών στατικής αποκατάστασης του κτιρίου, διαπιστώθηκαν σφάλματα στην αρχική μελέτη αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού, κυρίως όσον αφορά το πάχος των πλακών, οι οποίες ήταν πολύ λεπτότερες από το απαιτητό αλλά και ασφαλές.

Για αυτό, μετά από την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, προέκυψε η ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης τόσο των πλακών, όσο και των δοκών του κτιρίου.

Το κόστος των επιπλέον εργασιών δεν επέτρεπαν την σύνταξη συμπληρωματικής σύμβασης, γιατί η πλήρης κάλυψη της αποκατάστασης, μαζί με τις νέες εργασίες, ξεπερνούσε το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης.

Για αυτό και ξεκίνησε μια χρονοβόρα διαδικασία, αφενός για να λυθεί η αρχική σύμβαση, με τον ανάδοχο να ολοκληρώνει εργασίες που ξεκίνησαν πριν την διαπίστωση του προβλήματος, και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και στη συνέχεια να προχωρήσει η αναμόρφωση του υφιστάμενου προϋπολογισμού, με την προοπτική το εναπομείναν έργο, μαζί με την ενίσχυση πλακών και δοκών που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του κτιρίου, να προκηρυχθεί εκ νέου.

Τελικά πριν από μερικές ημέρες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενέκρινε την νέα Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του έργου, που πλέον έχει προϋπολογισμό 2.108.500 ευρώ, με την νέα προκήρυξη του έργου να ακολουθεί σύντομα.

Όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, θα πάρει αρκετό διάστημα, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούν την έναρξη των εργασιών το Σεπτέμβριο.

Αν υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία, όπως ενστάσεις, τότε η διαδικασία θα εκταθεί ακόμα περισσότερο, φέρνοντας την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Μεγάρου αρκετά πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.