«Καλλιεργω μονος μου την τροφη μου» στο Σχολειο Δευτερης Ευκαιριας Κομοτηνης

Δράση με θέμα «Καλλιεργώ μόνος μου την τροφή μου» πραγματοποίησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού γραμματισμού.

 

Η θεματική «Καλλιεργώ μόνος μου την τροφή μου», υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής (διεύθυνση πρασίνου) και τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας δράσης του Πελίτι καθώς επίσης και ενός ιδιώτη γεωπόνου («Η στοά του φυτού») από την Κομοτηνή. Βασικοί στόχοι ήταν η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που άπτονται της σωστής διατροφής και κατανάλωσης λαχανικών που καλλιεργούνται από τους ίδιους.  Από την πλευρά της εναλλακτικής κοινότητας του Πελίτι, τον λόγο είχε ο κ. Νίκος Δομπάζης, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τις δράσεις του συλλόγου, τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών για το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και τα οφέλη που απορρέουν από την καλλιέργεια μέρους της τροφής τους.

 

Ο κ. Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, ιδιώτης γεωπόνος, ανέπτυξε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των εκπαιδευόμενων και πιο συγκεκριμένα την σπορά λαχανικών σε πόλεις, μπαλκόνια πολυκατοικιών ή μικρές αυλές. Τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα τεχνικά, όπως καλλιέργεια σε γλάστρες πλαστικές, πήλινες, ζαρτινιέρες κ.τ.λ., οι τύποι φυτοχωμάτων που είναι διαθέσιμοι, τρόποι ποτίσματος σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κ.τ.λ., προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα φυτοπροστασίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βιωματική δράση της φύτευσης παραδοσιακών σπόρων, οι οποίοι διατέθηκαν από τον Πελίτι, ενώ μέρος αυτών συνεισέφεραν και οι εκπαιδευόμενοι. Το φυτόχωμα ήταν προσφορά του Δήμου Κομοτηνής, ενώ οι πλαστικές σακούλες από τα πλαστικά Χατζηκοσμάς, τοπική εταιρία της Κομοτηνής. Οι φυτευμένοι σπόροι τέθηκαν υπό την φροντίδα των εκπαιδευόμενων στον χώρο της εκπαίδευσής τους, με απώτερο στόχο την παραγωγή σπορόφυτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.