Καλεσμα συμμετοχης στην κινητοποιηση της Τεταρτης

Από ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με στόχο να δείξουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία

Κάλεσμα συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές αλλά και όλους τους εργαζόμενους που αντιτίθενται στις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας, στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής σήμερα Τετάρτη, στις 13:30, έκαναν τα μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης μαζί με στελέχη της ΑΔΕΔΥ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν για αυτό το σκοπό.

Ανάμεσα στα αιτήματα της διαμαρτυρίας είναι η γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μεταξύ των οποίων και οι μισθοί, αλλά και προσλήψεις επιπλέον μονίμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Παράλληλα ζητούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την πανδημία, αλλά και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, αλλά και παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.

Οι συνδικαλιστές την Τρίτη πραγματοποίησαν επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, σε όλο το Δημόσιο τομέα, οι οποίες θα συνεχιζόταν και την Τετάρτη, με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλο να τονίζει πως το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με την κινητοποίηση αυτή, είναι πως καμία μάχη δεν πάει χαμένη, και πως μόνο η μαζική συμμετοχή όλων μπορεί να αναστρέψει τις πολιτικές που εφαρμόζονται και αφορούν την συρρίκνωση του Δημόσιου Συστήματος Παιδείας και την απαξίωση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας.

Στηλίτευσε δε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που δεν προσέρχεται σε διάλογο με τις Ομοσπονδίες και δεν δέχεται αλλαγές στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Απαραίτητη η αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Μακράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αναδεικνύουν τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας, ενώ επισκέφτηκαν εργασιακούς χώρους στην Κομοτηνή για να γνωρίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας στα σχολεία.

Την ώρα λοιπόν που η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί στον Δημόσιο τομέα, και κατ’ επέκταση και στους εκπαιδευτικούς, παραμένουν συρρικνωμένοι, χωρίς καμία μεταβολή τους. «Ένα από τα βασικά αιτήματα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του εισοδήματος, των μισθών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί δεν αντέχουν τις δραματικές αυξήσεις που υπάρχουν στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης» ανέφερε.

Την ίδια ώρα ζητούν επιπλέον μέτρα προστασίας στα σχολεία, γιατί τα πολλά κρούσματα εκπαιδευτικών και μαθητών οδηγούν στη δυσλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να οξύνονται οι εκπαιδευτικές ανισότητες.

Αποδομείται η δημόσια εκπαίδευση

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κ. Γιώργος Τρούλης σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό πως η ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης πλαισιώνεται και αναδεικνύεται από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κίνημα, με αποτέλεσμα να αποκτά ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η πανδημία, σημείωσε, έχει αναδείξει τα προβλήματα της εκπαίδευσης που προϋπήρχαν, σε υλικό, προσωπικό και υποδομές, ενώ υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Για αυτό και κάλεσε όλους να δώσουν το παρών στην διαδήλωση και να δημιουργήσουν μια κοινωνική συμμαχία απέναντι στις πολιτικές που αποδομούν το δημόσιο σχολείο και προωθούν την λειτουργία του με πολιτικοοικονομικα κριτήρια.

Οριακή η κατάσταση στα σχολεία

Τέλος η κ. Στέλλα Μανουσογιωργάκη, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, τόνισε πως η κατάσταση πλέον στα σχολεία είναι οριακή με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, με χιλιάδες κρούσματα να αποδιοργανώνουν την παιδαγωγική διαδικασία.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο να αναγνωρίσει τις μαθησιακές και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και να βοηθήσει την πιο πολύπαθη γενιά των μαθητών, την επιβαρύνει με την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αύξηση της ύλης των πανελλαδικών και θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Για αυτό και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπούν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.