Καλεσμα στους πιστους να συμμετασχουν στον εσπερινο της Παρασκευης για την Αγια Σοφια απο τον Μητροπολιτη Παντελεημονα

«Για εμάς τους χριστιανούς αυτό είναι το ειρηνικό όπλο μας, για αυτό και εκείνη την ώρα, που θα γίνεται αυτή η προσβολή κατ’ εμέ σε αυτό το ναό, εμείς, σε άλλες μικρότερες Αγίες Σοφίες, να συμμετέχουμε στον εσπερινό»

Προετοιμάζεται η Κομοτηνή να γιορτάσει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

Την Πολιούχο της Αγία Παρασκευή θα γιορτάσει την Κυριακή η Κομοτηνή, με τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός να μην εμποδίζουν την πραγματοποίηση τόσο του Εσπερινού, την παραμονή της γιορτής το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Για αυτό το θέμα, αλλά και τον Εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μίλησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στον ΠτΘ και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Να μετατρέψουν οι πιστοί την οργή σε προσευχή

Πριν τον εορτασμό λοιπόν της Αγίας Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κομοτηνή, υπέρ των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως, προτρέποντας τους πιστούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να στρέψουν την ορμή τους «εις ικετηρίους προσευχάς».

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να κάνει αυτό το λάθος βήμα, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και εκφράσεις άποψης.

Όπως όμως συνηθίζουν οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, έχουν μια κοινή γραμμή, και εξέδωσαν μια κοινή απόφαση, τονίζοντας πως αποτελεί για αυτούς πρόκληση, και αισθάνονται πικρία και θλίψη, ενώ κατέθεσαν τι σημαίνει για αυτούς η Αγία Σοφία, κάτι που μετέφεραν και στους πιστούς.

«Για τέτοια μεγάλα γεγονότα δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλοί, αλλά να καταθέτουμε την άποψή μας και βεβαίως πάντα την αλήθεια» σημείωσε, προτρέποντας αυτοσυγκράτηση, και την οργή που αισθάνονται, να την μετατρέψουν σε προσευχή.

«Για εμάς τους χριστιανούς αυτό είναι το ειρηνικό όπλο μας, για αυτό και εκείνη την ώρα, που θα γίνεται αυτή η προσβολή κατ’ εμέ σε αυτό το ναό, εμείς, σε άλλες μικρότερες Αγίες Σοφίες, θα κάνουμε ένα εσπερινό, με όλους τους ιερείς της πόλης μας» σημείωσε, καλώντας όλο το λαό της περιοχής να συμμετάσχει και να συμπροσευχηθεί.

Στο τέλος δε θα πραγματοποιήσουν μνημόσυνο στους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, ώστε να παρακαλέσουν το Θεό, που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, να μιλήσει όπως Εκείνος ξέρει.

Γιορτάζει την Αγία Παρασκευή χωρίς «εκπτώσεις» η Κομοτηνή

Το Σάββατο θα είναι όμως μια διαφορετική μέρα, με την μεγάλη γιορτή της πόλης μας, που θα βρει τον ναό της Αγίας Παρασκευής πλήρως ανακαινισμένο.

«Όπως τα σπίτια μας έχουν προβλήματα και πρέπει να τα ανακαινίζουμε και να τα προσέχουμε, έτσι έπρεπε να γίνει και με τον ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος τελείωσε με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια των ανθρώπων» ανέφερε.

Για αυτό και θα τελεστεί εκεί το απόγευμα του Σαββάτου ο μεγάλος Εσπερινός, και στη συνέχεια η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Οι οδηγίες που έχουν από την Ιερά Σύνοδο είναι να γίνουν οι λιτανείες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για αυτό και ο ίδιος έχει ζητήσει από τον Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, να συμμετάσχει η Στρατιωτική Μουσική και να σηκώσουν την εικόνα τέσσερεις στρατιώτες, τηρώντας τις υγειονομικές οδηγίες.

«Η Αγία Παρασκευή πρέπει να εορταστεί όπως πρέπει, είναι η πολιούχος μας και με αυτό τον τρόπο τιμάμε και τον εαυτό μας» με τις ανάλογες θρησκευτικές και εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και τελετές εξήγησε ο Σεβασμιώτατος.

Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε φέτος προσκεκλημένους μητροπολίτες ή την έλευση κάποιου λειψάνου όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές παρόλα αυτά θα γιορταστεί η Αγία χωρίς εκπτώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.