Καλεσμα σε συγκεντρωση κατα του νομοσχεδιου Κεραμεως

Από εστιακούς φοιτητές την Τετάρτη, στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, εστιακοί φοιτητές της Κομοτηνής, μέλη του συλλόγου Contra.
 
Οι φοιτητές θεωρούν πως το νομοσχέδιο έρχεται να χτυπήσει βάναυσα τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, χωρίς να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας όλους να πολεμήσουν για ένα ανοιχτό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
 
Το κάλεσμα του συλλόγου έχει ως εξής:
 
«Με την χώρα να βρίσκεται στα πλαίσια ολικής κατάρρευσης, με το ΕΣΥ να καταρρέει, τον πτωχευτικό νόμο να βαραίνει τις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορη και να επικεντρώνεται σε θέματα που για την ίδια είναι μάλλον σημαντικότερα, όπως την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Μάλιστα, είναι τόσο βαρυσήμαντο για την κυβέρνηση, που η Κεραμέως έχασε τον ύπνο της και το κατέθεσε βράδυ. Ωστόσο, ένα τέτοιο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αϋπνία και σε χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εδώ και δύο βδομάδες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πανελλαδικά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ρέθυμνο, Ξάνθη αλλά και αλλού οι φοιτητές αντιδρούν και βγαίνουν στον δρόμο, προσπαθώντας να «πάρουν πίσω» τα πανεπιστήμιά τους, τα οποία αν και κλειστά εδώ και έναν χρόνο είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
 
Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το καλύτερο για τη δημόσια υγεία είναι η πρόσληψη πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, η επιβολή διαγραφής φοιτητών και όχι η αύξηση κλινών ΜΕΘ, η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι ένα καλύτερο πλάνο εμβολιασμού, κατά γενική ομολογία η πέραση νομοσχεδίων τη νύχτα και όχι η διαχείριση της πανδημίας. Για να προλάβει αντιδράσεις παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου καταπατά για ακόμη μια φορά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι με τον κύριο Χρυσοχοΐδη να επιμελείται, όπως μόνο αυτός ξέρει την κατάσταση, απαγορεύοντας συναθροίσεις πάνω από 100 άτομα και με τραγελαφικές δηλώσεις που θέλουν τις διαδηλώσεις σε πεζοδρόμια. Την ίδια στιγμή που με πρόφαση την «ασφάλεια» των δημοσιογράφων, τους  απαγορεύει να καταγράφουν τα πεπραγμένα. Φυσικά, η κύρια πρόφαση για όλα αυτά έχει τις ρίζες της-εδώ και ένα χρόνο-στον φόβο εξάπλωσης του ιού. Αγνοεί μάλλον η κυβέρνηση, την κατάσταση που επικρατεί από την αρχή της πανδημίας στα ΜΜΜ, στους χώρους εργασίας κλπ. Αλλά δεν θα της περάσει.
 
Ακολουθώντας το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί πανεπιστημίων βίας και ανομίας, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια φαντασιακή σφαίρα περιγραφής των ΑΕΙ, επιδιώκοντας να χτυπήσει βάναυσα τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πραγματικά τα ΑΕΙ δεν την απασχολούν. Η υποστελέχωση τους και η υποχρηματοδότηση τους, τα έχει υποχρεώσει να κλείσουν ένα χρόνο μη δια ζώσης λειτουργίας. Η κατακρεουργημένη αγορά εργασίας και σειρά νομοσχεδίων που αναδιάρθρωσαν τα δικαιώματα μας, έχουν υποχρεώσει τον φοιτητή σε μια φοίτηση που αδυνατεί να του προσφέρει εργασία με αξιοπρεπείς όρους. Οι συνθήκες δε που επικρατούν εντός των ΑΕΙ, με ταβάνια να πέφτουν σε κεφάλια φοιτητών, και φοιτητική μέριμνα που όλο και συρρικνώνεται, καθιστά την φοίτηση μας όλο και πιο χείριστη. Τα ΑΕΙ, δεν χρειάζονται αστυνομία να τα φρουρεί, έχουν ανάγκη για πραγματικές λύσεις στα πραγματικά τους προβλήματα. Και ο μόνος που καθώς φαίνεται επιλέγει να μην το αναγνωρίζει αυτό, είναι η κυβέρνηση που σήμερα ως αυτόκλητος σωτήρας, παρακάμπτει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να επιβάλει τα μέτρα που αυτή επιθυμεί. Δεν θέλει να κάνει τα Ελληνικά ΑΕΙ Οξφόρδη, να επιβάλει την τρομοκρατία της επιθυμεί.
 
    Όσο η κυβέρνηση με νομοσχέδια και με παραθυράκια που βρίσκει στο Σύνταγμα απειλεί ανοιχτά την δημόσια δωρεάν παιδεία και τα πανεπιστήμια, έτσι και εμείς ανοιχτά θα στεκόμαστε απέναντί της. Οι απειλές και οι απαγορεύσεις της δεν είναι αρκετές για να μας κρατήσουν πίσω και αυτό έχει γίνει φανερό τις τελευταίες βδομάδες. Θα παλέψουμε για το δικαίωμα μας σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.