Καλεσμα σε μια γιορτη του παιδιου στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Δράσεις για ΑμεΑ, αλλά και μικρούς και μεγάλους περιλαμβάνει το διήμερο 4ο Παιδικό Φεστιβάλ «Πάρκο των Παιδιών»

Ειδική ενότητα δράσεων στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ, περιλαμβάνει το φετινό, 4ο Παιδικό Φεστιβάλ «Πάρκο των Παιδιών», ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για τα παιδιά, που ξεκινά σήμερα το πρωί στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει δύο μέρες, 3 και 4 Δεκεμβρίου, και εμπνέεται από τη μαγεία των χριστουγεννιάτικων ημερών και  περιλαμβάνει παραστάσεις αφήγησης/ εργαστήρια για άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης. με την συμμετοχή του πρώτου Έλληνα ιστορητή Δρ. Στέλιου Πελασγού.

Αυτό τόνισαν ο κ. Πελασγός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήσαν για το Φεστιβάλ, καλώντας όλους τους κατοίκους της Ροδόπης, μικρούς και μεγάλους, να το επισκεφτούν και να ζήσουν εορταστικές στιγμές.

 Επιστρέφει με φυσική παρουσία ο θεσμός

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, ο θεσμός επιστρέφει φέτος με φυσική παρουσία μικρών και μεγάλων, για να χαρίσει πολύτιμες χριστουγεννιάτικες στιγμές στα παιδιά, μετά από μια μεγάλη διακοπή όλο το 2020 υπό το καθεστώς της πανδημίας, δίνοντας ευχάριστες νότες, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην καθημερινότητα.

Μέσα από το Φεστιβάλ, σημείωσε, θέλουν να προάγουν την κοινωνική προστασία, την αλληλεγγύη, την προαγωγή της δημοτικής έκφρασης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την άρση των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ταυτόχρονη ενίσχυση της συλλογικότητας και της κοινωνικής πρωτοβουλίας.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει και συνδέεται με την ημέρα ΑμεΑ, μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας, αποδοχής και σεβασμού, ανέφερε, σε μια εποχή αντικειμενικά δύσκολη και αναθεωρητική, με αντικειμενικά ασύμμετρες και απρόβλεπτες προκλήσεις λόγω της πανδημίας.

«Το διήμερο εκδηλώσεων εμπνέεται από τη μαγεία των Χριστουγέννων» σημείωσε, και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και παραστάσεις,  υπό την καθοδήγηση του κ. Πελασγού, που το κοσμεί με την συμμετοχή του, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική του ιδιότητα.

Σημαντική όμως είναι και η στήριξη, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την οποία είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία, σε μια σημαντική συνέργεια που διαρκεί και καθορίζει την πορεία του θεσμού.

Αμέριστη στήριξη από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα της Αντιπεριφέρειας, τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, συνδράμοντας με τα παιδιά των σχολείων για την επιτυχία του φεστιβάλ

Άλλωστε πρόκειται για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις δυνατότητες ενσωμάτωσης και ένταξης, με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να εκφράζει την πεποίθηση πως θα βγουν κερδισμένοι από την συμμετοχή τους σε αυτές.

Επιστροφή στις ρίζες μέσα από το λόγο

Τέλος ο Δρ. παιδαγωγικής, αφηγητής και συγγραφέας κ. Στέλιος Πελασγός, κάλεσε μικρούς και μεγάλους να παραστούν σε όλες τις δράσεις, ιδιαίτερα την παράσταση το βράδυ της Παρασκευής, με τις ιστορίες και τα παραμύθια του δωδεκαημέρου, όπου θα γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλειο από την Καισαρεία, τους Έλληνες καλικάντζαρους, τα ελληνικά κάλαντα και όμορφα τραγούδια, διασκεδάζοντας, όπως οι πρόγονοί μας, με τον λόγο.

«Θέλω να αποδείξω πως ο λόγος, η καλή μουσική, η φωνή που τραγουδά αρκεί για να αναδείξει μια λιτότητα που μας επιστρέφει στις ρίζες μας αλλά και στο σήμερα» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή τα εργαστήρια για ΑμεΑ, θέλουν να δείξουν ότι αυτός που φαίνεται αδύναμος έχει μεγάλη δύναμη, και το εργαστήριο του Σαββάτου για τους γονείς, θα δείξει γιατί έχουμε την ανάγκη του συμβολισμού του Αγίου Βασίλη, ώστε ούτε να τον γκρεμίζουμε, αλλά ούτε να τον κάνουμε μια καταναλωτική γιορτή.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να σκεφτούμε, και να κουνηθεί μέσα μας, με τον λόγο, ένα κομμάτι της ψυχής μας που δεν το γυμνάζουμε αρκετά, και με τον εγκλεισμό και τον φόβο του άλλου έχει παγώσει» κατέληξε ο κ. Πελασγός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.