Καλεσμα για παλλαικη και πανδημη υποδοχη της εικονας της Παναγιας του Αξιον Εστι

Συστράτευση φορέων για ένα μεγάλο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός στην περιοχή μας

Κάλεσμα σε όλους τους πιστούς να προσέλθουν στην υποδοχή, αλλά και να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί, που θα βρίσκεται στην Κομοτηνή από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, απεύθυναν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και αυτοδιοικητικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της Ροδόπης την Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Η παρουσία της εικόνας στην πόλη μας θα αποτελέσει αφορμή για την έλευση πολλών προσκυνητών, καθώς και επισήμων όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, αλλά και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου όρους.

Η εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους φορείς της Ροδόπης αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ, που συστρατεύτηκαν για να προετοιμάσουν ένα μεγάλο ιστορικό και πνευματικό γεγονός, την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί, από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

Είναι η εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους, στην οποία, πρώτη φορά, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έψαλλε το ‘Άξιον εστίν ως αληθώς…’ τον οποία μας παρέδωσε για να υμνούμε την Παναγία, τη μητέρα Θεού και μητέρα όλων μας στην οποία προστρέχει πάντα ο λαός μας» ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιώτατος και θύμισε πως η έλευση της εικόνας ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό, όμως δεν το επέτρεψε η πανδημία. Με την επαναφορά στην κανονικότητα, ορίστηκε η έλευση της εικόνας την Τρίτη 6η Σεπτεμβρίου, στην είσοδο της πόλης.

Μάλιστα εκ μέρους όλων των φορέων, του Ιερού κλήρου και όλου του λαού εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους, που με ομόφωνη απόφαση Διπλής Συνάξεως, στην οποία συμμετέχουν οι 20 ηγούμενοι του Αγίου Όρους και οι 20 αντιπρόσωποι, ενέκρινε την μετάβαση της εικόνας.

Θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός

Η Αγία Εικόνα όπως μετάφερε ο Μητροπολίτης μας βγαίνει για 6η φορά στα 1060 χρόνια του Αγίου Όρους, για αυτό και είναι ευγνώμονες για το γεγονός, και ζήτησε από όλους να προετοιμαστούν και πνευματικά για το γεγονός. Στην κατεύθυνσή αυτή από την 1η Σεπτεμβρίου, σε όλους τους ναούς θα ψάλλεται η παράκληση της Παναγίας.

Είναι όμως και ιστορικό γεγονός, έσπευσε να συμπληρώσει ο Σεβασμιώτατος, γιατί σφραγίζει τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου στη Θράκη, αλλά και εγκαινιάζει τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής και την πορεία όλων των κατοίκων της περιοχής.

Στην μεγάλη επίσκεψη αυτή προσεκλήθησαν τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αλλά και όλοι οι μητροπολίτες της χώρας, πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν στην Κομοτηνή για την υποδοχή της εικόνας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης περιέγραψε την υποδοχή της εικόνας, αλλά και τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου όρους, που αποτελείται από περίπου 35 μοναχούς, οι οποίοι θα συνοδέψουν την εικόνα στην πόλη μας.

Όσο λοιπόν η εικόνα θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, η Κοινότητα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επισκέψεις σε φορείς στην Κομοτηνή, τις Σάπες και τον Ίασμο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή, στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού, του Οικουμενικού Πατριάρχη, που θα βρεθεί στην πόλη για να γιορτάσουν την έλευση της εικόνας αλλά και την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου την 8 Σεπτεμβρίου, με τον Παναγιώτατο να επισκέπτεται και τις Σάπες.

Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο, περιμένουν να καθοριστεί το πρόγραμμά του για την έλευση του εκείνες τις ημέρες, που συμπίπτουν με την σύγκληση της νέας Ιεράς Συνόδου.

Το πρωί της Δευτέρας, πριν την αναχώρηση της εικόνας, μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, θα τελεστεί στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του νέου Σχολικού έτους παρουσία αντιπροσωπείας των σχολείων της Α΄θμίου και Β΄θμίου Εκπαιδεύσεως της πόλης.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης τόνισε πως η υποδοχή της εικόνας θα πρέπει να είναι παλλαϊκή και πάνδημη, απευθύνοντας προσκλητήριο σε όλους τους πιστούς να προσέλθουν.

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη

Την ικανοποίησή τους για την έλευση της εικόνας και τις επισκέψεις που θα γίνουν στην περιοχή μας εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

Ο κ. Γκαράνης τόνισε πως πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη, που θα υποδεχθεί κόσμο πέρα των συνόρων της, κάτι που δημιουργεί την υποχρέωση να τους υποδεχθούν κατάλληλα.

Για αυτό και ο Δήμος ήδη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες με τον Σεβασμιώτατο και τις υπηρεσίες, και ελπίζει πως θα αποτελέσει και ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή μας.

Από την πλευρά του ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της έλευσης της Εικόνας στην περιοχή μας, που βαραίνει όλους ως πνευματικό και ιστορικό γεγονός για την επιτυχή της φιλοξενίας. Τόνισε δε πως είναι μεγάλη τιμή η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Επιστασίας στις Σάπες, και θα κάνουν τα πάντα ώστε να είναι επιτυχημένη η εδώ παρουσία τους.

«Η παρουσία του Παναγιώτατου σε μέρη όπως τα δικά μας δίνει μια ελπίδα στα πνευματικά του τέκνα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε» τόνισε, για αυτό και θα στρέψουν όλες τους τις προσπάθειες στην επιτυχία της.

Δωρεάν λεωφορεία από τέσσερα σημεία στον Δήμο Ιάσμου για τη μεταφορά των πιστών

Ο δε κ. Μουμίν τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή η έλευση της Ιεράς Κοινότητας και στον Ίασμο, μιλώντας για την στενή συνεργασία που ήδη έχει η Δημοτική Αρχή με την Μητρόπολη και τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο, παρά τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αφού αναφέρθηκε στα κοινά που έχουν οι θρησκείες, τόνισε αυτοί που κάνουν τους διαχωρισμούς είναι οι άνθρωποι, και όσο αφορά την επίσκεψη, σημείωσε πως πέρα από την υποδοχή της κοινότητας, ο Δήμος Ιάσμου την ημέρα της έλευσης της Εικόνας στην Κομοτηνή θα διαθέσει δωρεάν λεωφορεία από τέσσερα σημεία για τους πιστούς, από Αμαξάδες, Ίασμο, Αμβροσία και Σώστη, ενώ προτίθενται να κάνουν το ίδιο αν χρειαστεί και άλλες μέρες, μιας και, όπως σημείωσε, οι δημότες του Ιάσμου απογοητεύαν από το γεγονός ότι η εικόνα δεν δύναται να μετακινηθεί στην περιοχή τους.

Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας

Όσο για το θέμα της συμμετοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά την ημέρα του Αγιασμού, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση, κάνοντας λόγο για ημέρα με πολλούς συμβολισμούς, από την οποία η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει.

Για αυτό και θα κάνουν τον επίσημο αγιασμό της ημέρας στο προαύλιο του Καθεδρικού ναού, όχι μόνο ως τυπικό αλλά και ουσιαστικό, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να διδαχθούν, και βιωματικά, αυτό το ουσιαστικό μάθημα που θα λάβει χώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κατερίνα Σαραφίδου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της γιατί αποτελεί μέρος αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος, μιας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το γεγονός. Διαβεβαίωσε δε πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, για να ευοδωθεί αυτό το σημαντικό εγχείρημα για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το πρόγραμμα έλευσης της Ιεράς Εικόνας Παναγίας του «Άξιον Εστίν»

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:30. Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας του «Άξιον Εστίν» εις την δυτικήν είσοδον της πόλεως (άγαλμα Ελ. Βενιζέλου) και Λιτανεία έως τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Ώρα 19:00. Επίσημη Υποδοχή εις το Ηρώον της πόλεως. Προσφωνήσεις υπό των :

  • Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος,
  • Περιφερειάρχου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου,
  • Δημάρχου Κομοτηνής κ. Ιωάννου Γκαράνη.
  • Αντιφώνησις Πανοσιολογιωτάτου Πρωτεπιστάτου Χριστοφόρου Ιβηρίτου.

Ώρα 19:30. Επίσημη Δοξολογία εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Προσφωνήσεις Σεβ. Μητροπολίτου και Πρωτεπιστάτου

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ώρα 11:00. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος υπό του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Ιωάννου Γκαράνη εις το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ώρα 18:00. Πανηγυρικός Εσπερινός Εορτής Γενεθλίου της Θεοτόκου.

Ώρα 19:00. Επίσημη Δοξολογία επί τη Υποδοχή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Πατριαρχική Χοροστασία επί τη Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Απόδοσις ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής εις τους :

  • Πρωτεπιστάτην Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους Άθω Πανοσιολογιώτατον Χριστοφόρον Ιβηρίτην, και
  • Άρχοντα της Μ.Χ.Ε. και Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιον Μαρτίνον.

Ώρα 10:45. Επίσκεψις εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Ώρα 13:00. Επίσημη Δοξολογία επί τη Υποδοχή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαππών.

Ώρα 18:00. Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Ώρα 20:30. Αγρυπνία

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ώρα 11:00. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος υπό του Περιφερειάρχου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εις την έδραν της Περιφερείας.

Ώρα 12:00. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος υπό του Αντιπεριφερειάρχου Ν. Ροδόπης κ. Νικολάου Τσαλικίδη εις την έδραν της Αντιπεριφερείας.

Ώρα 18:00. Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Ώρα 19:00. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος υπό του Ελλογιμωτάτου Πρυτάνεως του Δ.Π.Θ. κ. Αλεξάνδρου Πολυχρονίδη και των Πρυτανικών Αρχών εις την Πρυτανείαν του Δ.Π.Θ.

Ώρα 21:00. Αγρυπνία

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ώρα 10:00. Επίσκεψις εις Ιεράν Μονήν Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους. Ξενάγησις εις το Παπίκιον Όρος.

Ώρα 18:00. Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Ώρα 11:00. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος υπό του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού Α.Μ.Θ. Υποστρατήγου κ. Πασχάλη Συριτούδη και υπό του Αστυνομικού Διευθυντού Ροδόπης Ταξιάρχου κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδη.

Ώρα 18:00. Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Ώρα 19:00. Επίσκεψις εις την κωμόπολιν του Ιάσμου. Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου. Προσφωνήσεις Δημάρχου Ιάσμου κ.  Οντέρ Μουμίν και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιάσμου, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου Σταύρου Κολιούση.

Ώρα 20:30. Αγρυπνία

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Ώρα 11:00. Επίσημος Αγιασμός επί τη ενάρξει του σχολικού έτους 2022-2023 εις τον αύλειον χώρον του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, παρουσία αντιπροσωπείας των σχολείων της Α θμίου και Β θμίου Εκπαιδεύσεως της πόλεως.

Ώρα 11:30. Αναχώρησις Ιεράς Εικόνος Παναγίας του «Άξιον Εστίν» και της Ιεράς Κοινότητος εις τα ίδια

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.