Καλαντα… κατα του χρυσου στο Φραγμα Ιασιου
Μια διαφορετική δράση, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες της περιοχής γύρω από το φράγμα του Ιασίου, και την οικολογική καταστροφή που θα φέρει τυχόν εξόρυξη χρυσού σε αυτή, διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού, σε συνεργασία με το Δήμο Μαρωνείας Σαπών, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.
Έτσι τα μέλη της απευθύνουν κάλεσμα στους συμπολίτες μας να βρεθούν μαζί τους στο Φράγμα του Ιασίου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα πουν τα κάλαντα, που όμως θα μας λένε για το Φράγμα αλλά και τους χρυσοθήρες.
Η σύνθεση, όπως και η ιδέα για την συγκέντρωση αυτή, ανήκει στον κ. Χρήστο Χατζόπουλο, κάτι το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από όλα τα μέλη της Διανομαρχιακής, σημείωσε εκ μέρους της ο κ. Ανέστης Στρατιάδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
Στόχος τους είναι να αναδείξουν την οικολογική και αναπτυξιακή σημασία της λίμνης που έχει δημιουργηθεί, την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα δίκτυα διανομής του φράγματος που θα ωφελήσουν τους αγρότες της περιοχής, αλλά και πως όλα αυτά θα χαθούν αν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή των Σαπών.
Κάλαντα σε έμπνευση και σύνθεση Χρήστου Χατζόπουλου
Όπως σημείωσε ο κ. Στρατιάδης, μετά από έμπνευση-πρόταση του φίλου, συναγωνιστή και μέλους της διανομαρχιακής κ. Χρήστου Χατζόπουλου, αποφάσισαν να πουν τα κάλαντα, που εκείνος συνέθεσε για την περίπτωση αυτή, με περιεχόμενο τόσο για το φράγμα, όσο και για τους χρυσοθήρες.
Όπως εξήγησε, το φράγμα Ιασίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο όμως καθυστέρησε σημαντικά, και τα πλεονεκτήματα που φέρνει δεν έχουν ακόμα γίνει αισθητά.
Το φράγμα θεμελιώθηκε από την κ. Βάσω Παπανδρέου, που ήταν τότε υπουργός Περιβάλλοντος, τον Μάιο του 2002, με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί μέχρι το 2005, με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Το έργο άργησε πάρα πολύ, και μετά από συνεχείς καθυστερήσεις, τον Ιανουάριο του 2015 προκηρύχθηκε έργο για την αποπεράτωση των εργασιών του φράγματος Ιασίου Ροδόπης, με προϋπολογισμό 2,130 εκ. ευρώ, και προθεσμία 1,5 χρόνο, που και πάλι καθυστέρησε, με το φράγμα να έχει τελειώσει το 2021-22.
Μεγάλο αναπτυξιακό έργο το φράγμα Ιασίου
Πλέον όμως από την κατασκευή του έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μια λίμνη και ένας υδροβιότοπος, ο οποίος θεωρούν πως μπορεί να δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή, με δράσεις που θα έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον.
Ο αείμνηστος συναγωνιστής τους Τόλης Παπαγεωργίου, θύμισε ο κ. Στρατιάδης, κάθε φορά που ερχόταν από την Χαλκιδική στην Κομοτηνή για να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στους χρυσοθήρες, σχεδόν πάντα επισκέπτονταν το φράγμα Ιασίου, το οποίο θεωρούσε ότι είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο το οποίο θα δώσει πνοή στην περιοχή.
Ήδη έχει γίνει στην περιοχή αναδασμός, οπότε το Φράγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση περίπου 40 χιλ. στρεμμάτων, δίνοντας μια νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Για αυτό και η Διανομαρχική πιέζει να γίνουν τα έργα για να φτάσει το νερό στα χωράφια των συμπολιτών μας, ενισχύοντας το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλα πιστεύουν πως «η λίμνη που έχει δημιουργηθεί στο φράγμα, αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και μπορεί να αναπτύξει διάφορες δράσεις που μπορεί να είναι συμβατές με το φυσικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή». Για αυτό και ελπίζουν πως θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις στο μέλλον και προς την περιφέρεια, αλλά και προς τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτού του είδους οι δράσεις
Ανάδειξη δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον
Σκοπός τους είναι να αναδείξουν το ζήτημα αυτό, αποκρούοντας και τις σκέψεις ότι το Φράγμα έγινε για να βοηθήσει τους χρυσοθήρες για την υδροβόρα και ενεργοβόρα δραστηριότητα που θέλουν να κάνουν στην περιοχή μας, η οποία μόνο δηλητήρια και τοξικά απόβλητα θα αφήσει.
Σε αντίθεση λοιπόν με αυτή την δραστηριότητα, θέλουν να αναδείξουν το έργο και τις δραστηριότητες που μπορεί να γίνουν, όπως ιππασία, τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών και άλλα.
Μάλιστα θα προσπαθήσουν να δείξουν μερικές από αυτές τις δράσεις το πρωί του Σαββάτου σε όσους συμπολίτες μας βρεθούν εκεί, με τη στήριξη και του Δήμου, ο οποίος ενέταξε τη δράση στις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητές του.
Άλλωστε ο κ. Στρατιάδης πιστεύει πως θα έχουν μια άριστη συνεργασία με τον Δήμο και τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, για να αναδείξουν τις δραστηριότητες και αυτή τη δράστη την οποία κάνει η διανομαρχιακή στο φράγμα Ιασίου.
Κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ
Ο στόχος, τους, σημείωσε, είναι τριπλός: να αναδείξουν την ανάγκη ολοκλήρωσης των δικτύων διανομής, να παρουσιάσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης της λίμνης για λόγους αναψυχής και δραστηριοτήτων, και να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας για την προσφυγή της Διανομαρχιακής και της ΠΕΔ που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στη θετική γνωμοδότηση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης για τις 16 διερευνητικές γεωτρήσεις για τη Μεταλλευτική Θράκης στην περιοχή των Σαπών.
Αυτή τη στιγμή έχουν καταθέσει την προσφυγή στο ΣτΕ, και τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί που βρίσκεται η πορεία της, και πότε θα πρέπει να περιμένουν την απόφασή της.
Από αυτά θα εξαρτηθεί ο σχεδιασμός της Διανομαρχιακής τόσο για την νομική οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και τις δράσεις που πρέπει να οργανώσει για να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα τους, για να συνεχίσουν να αποκρούουν τις προσπάθειες εξόρυξης.
«Μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Αυτό ευελπιστούμε ότι θα το κάνουμε και στο μέλλον, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς και πάντα σε συνεργασία με τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι πραγματικά η ασπίδα απέναντι στις μεταλλευτικές εταιρείες» ανέφερε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.