Και επισημα Ομοτιμος Καθηγητης του Τμηματος Παρευξεινιων ο Μανολης Σεργης

«Ό,τι και αν έπραξα στη ζωή μου, το έκανα με την αίσθηση του ανθρώπου που έχει την υποχρέωση να μην παρέλθει ο βίος του αδιάφορος»

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρότι διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκε η τελετή Ομοτιμοποίησης του Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών κ. Μανόλη Σέργη το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Επιστημονικής Ημερίδας προπτυχιακών φοιτητών/-τριών του Τμήματος

Έτσι ο κ. Σέργης θα συνεχίσει να μεταδίδει τις γνώσεις που αποκόμισε από μια ζωή ενασχόλησης με τη λαογραφία, στις νέες γενιές φοιτητών του Τμήματος, συνεχίζοντας έτσι να υπηρετεί και το όραμα που πάντα είχε, και θεωρεί πως υπηρέτησε όλα τα χρόνια της παρουσίας του σε αυτό.

Μια θετική παρουσία στο Τμήμα

Ο λόγος που αποφάσισαν να «επισημοποιήσουν» την νέα σχέση του με το τμήμα, σημείωσε η Αντιπρόεδρος κ. Δημάση, είναι γιατί αυτός ξεκίνησε, οραματίστηκε και υποστήριξε τις Επιστημονικές Ημερίδες προπτυχιακών φοιτητών/-τριών του Τμήματος και δεν θα έβρισκαν καλύτερο περικείμενο για να εντάξουν αυτή τη μικρή τελετή.

Η κ. Δημάση μαζί με την κ. Μάρκου έκαναν μια μικρή αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του κ. Σέργη, ενώ και ο κ. Λευτέρης Χαρατσίδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ομότιμου πλέον καθηγητή.

«Προτίμησα να έχω ένα όραμα για το Τμήμα»

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Σέργης απευθύνθηκε στους συναδέρφους του και τους φοιτητές, σημειώνοντας πως η έκθεση που κατατέθηκε στην συνέλευση για την ομοτιμοποίησή του, θεμελιώθηκε στο ερευνητικό, συγγραφικό, διδακτικό έργο του, τη συνολική του συμβολή στη λειτουργία του τμήματος, την πολυετή του έρευνα και προσφορά στην Ελληνική λαογραφία, την προβολή του επιστημονικού έργου του τμήματος μέσω του δικού του κτλ.

Ευχαρίστησε δε τους προλαλήσαντες για την σύνταξη της έκθεσης, αλλά και την υπόλοιπη συνεργασία σε πολλά πεδία τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ίδιος, ομολόγησε, δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο της έκθεσης, μην επιτρέποντας στο φόβο μήπως φανεί αλαζονικός να τον συγκρατεί, όπως δεν τον εμπόδισε ποτέ να φανταστεί το δυνητικό εύρος της επιρροής που θα μπορούσε να έχει μέσα στο Τμήμα.

Αποφάσισε να μην τον συρρικνώσει η ιδεοληψία της κακώς εννοούμενης μετριοφορσύνης, και προτίμησε να έχει ένα όραμα για το Τμήμα. Για αυτό και επέλεξε να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που σχετιζόταν με την τύχη του. Για αυτό άλλωστε και αποδέχτηκε την πρόταση της κ. Δημάση να συνεργαστούν στη διοίκηση του Τμήματος.

Αν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, τόνισε, ήταν γιατί ό,τι και αν έπραξε στη ζωή του, το έκανε με την αίσθηση του ανθρώπου που έχει την υποχρέωση να μην παρέλθει ο βίος του αδιάφορος, όπως κάνει και τώρα, παροπλισμένος μόνο από τα καθήκοντά του στην τάξη.

Είχε πάντα επίγνωση ποια ήταν η αυτοτελής του πορεία, από το παντοπωλείο του πατέρα του στη Νάξο, μέχρι τη Θράκη, κρίνοντας πως είχε μέσα του ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο, απόρροια της καταγωγής αυτής.

Για αυτό και προσπάθησε να είναι οικείος και καταδεκτικός μαζί τους, αληθινός, με την έννοια του σεβασμού της αξίας του καθενός. Εκμυστηρεύτηκε επίσης πως ουδέποτε διανοήθηκε να βλάψει ενσυνείδητα ή να υπονομεύσει κάποιον εξ αυτών, παρόλο που στο Πανεπιστημιακό τους «σινάφι» όπως και παντού, υπάρχουν άνθρωποι γεννημένοι να κάνουν το κακό.

Εξέφρασε δε την αγάπη και τον σεβασμό για τους φοιτητές του, τη σπουδαιότητα να είναι κάποιος εκπαιδευτικός, και να κρατά στα χέρια του το μέλλον κάποιων ανθρώπων, και θέλησε να γίνει με την στάση του υπόδειγμα συμπεριφοράς προς αυτούς.

Απεύθυνε έκκληση τέλος προς τους διοικούντες το Τμήμα, να προκηρύξουν μια θέση Λαογραφίας, όχι συναφούς αντικειμένου, με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα επιτελέσουν εθνικό έργο.

«Εκτιμώ αφάνταστα το έργο που επιτελέσαμε μαζί αυτά τα 14 χρόνια, και χαίρομαι που αναγνωρίστηκε πανηγυρικά και εμπράκτως αυτή η προσπάθεια στην τελευταία αξιολόγηση του Τμήματος» σημείωσε, και δήλωσε πως θα είναι πάντα συμπαραστάτης τους στο μέτρο του δυνατού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.