Κ. Στογιαννιδου: Διευκρινησεις για την συγκεντρωση χρηματων σε πυροπληκτους

Αναζητείται λύση για να γίνει συντομότερα και τηρώντας πάντα τις νόμιμες διαδικασίες η συγκέντρωσή τους

Πιο ευέλικτη η συγκέντρωση χρημάτων από Σύλλογο, με το ποσό να φτάνει συντομότερα στους πληγέντες

Διευκρινήσεις για την συγκέντρωση χρημάτων για πληγέντες συμπολίτες μας από το Σώστη, που έχασαν εξολοκλήρου την οικία τους, έδωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, μετά την αυθόρμητη πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε διαδικτυακά για την συγκέντρωση χρημάτων για πυρόπληκτους που έχασαν το σπίτι τους στον Σώστη.

Όπως τόνισε, για να μπουν κουμπαράδες στο Δήμο, όπως αναφέρθηκε διαδικτυακά, πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Για αυτό και μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος να γίνει αυτή η συγκέντρωση με διαφορετικό τρόπο, ώστε και να ξεκινήσει γρηγορότερα, αλλά και να καταβληθούν και τα ποσά πιο γρήγορα στους πληγέντες.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα σε οικίες στο Δήμο Κομοτηνής

Σε αυτές τις μαύρες μέρες που βιώσαμε στον τόπο μας, από τον Έβρο αλλά και στη Ροδόπη, τους όμορους δήμους Μαρώνειας-Σαπών και Ιάσμου το μόνο θετικό μήνυμα, ανήκει σε όλους αυτούς που λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στο πεδίο της φωτιάς  και συνετέλεσαν στο να υπάρξει η κατάσβεση της, σημείωσε η κ. Στογιαννίδου, από τους επαγγελματίες πυροσβέστες, τις δυνάμεις της αστυνομίας, των δήμων, του πολιτικού προσωπικού, και όλους τους ανώνυμους εθελοντές που έσπευσαν και με κάθε δύναμη και μέσο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμα, ενώ όσο αφορά το Δήμο Κομοτηνής, δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά κατοικίες, ενώ θα γίνει καταγραφή για καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Στους όμορους Δήμους όμως, ειδικά στο Δήμο Ιάσμου, υπήρξαν οικογένειες που έχασαν τη στέγη τους  ξαφνικά, σε μια στιγμή, και αυτό, τόνισε η κ. Στογιαννίδου, τους κάνει όλους να είναι αλληλέγγυοι και να συνδράμουν στην προσπάθεια να ανοικοδομηθούν οι κατοικίες και να επιστρέψουν, όσο το δυνατότερο συντομότερα, στα σπίτια τους οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή στον δρόμο.

Τόσο ο Δήμος Κομοτηνής, όσο και η Περιφέρεια, κατέβαλαν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, για να βοηθήσουν όλους τους πληγέντες, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής να είναι επί ποδός σε εικοσιτετράωρη βάση για να φιλοξενήσουν όσους εκκενώθηκαν από τους οικισμούς.

«Σε όλα αυτά νομίζω ότι δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις έκτακτες αυτές συνθήκες, τις οποίες δεν είχαμε ξαναγνωρίσει και ελπίζω να μην ξαναχρειαστεί» ανέφερε.

Συγκεκριμένη διαδικασία για την συγκέντρωση χρημάτων από Δήμους

Ειδικά για το διαδικτυακό κάλεσμα για τη συγκέντρωση και χρημάτων για την οικογένεια στον Σώστη, η κ. Στογιαννίδου επισήμανε πως υπήρξε μια συγκινητική αυθόρμητη κινητοποίηση απ’  όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια συλλογής χρημάτων, για να ανακουφίσουν την οικογένεια που έχασε το σπίτι της και θα τη βοηθήσουν να το αναστηλώσει.

Όμως μέσα στο πλαίσιο του αυθορμητισμού έγιναν αναφορές πως θα τοποθετούνταν κουμπαράδες στον δήμο Κομοτηνής, για τη συλλογή χρημάτων, εξ ου και η κ. Στογιαννίδου θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, γιατί δεν μπορεί να γίνει έρανος χωρίς να έχουν  ληφθεί προηγουμένως οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις.

«Κανένας φορέας, είτε δήμος, είτε κάποια άλλη συλλογικότητα, είτε μεμονωμένα πρόσωπα, δεν είναι νόμιμο να διενεργήσουν έρανο χωρίς προηγουμένως να έχουν αδειοδοτηθεί» ανέφερε, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία τη νόμιμη άδεια ανάλογα με τη δραστηριότητα, θα τοποθετηθούν σφραγισμένοι κουμπαράδες οι οποίοι θα αποσφραγιστούν παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας, θα γίνει η καταμέτρηση των όποιων ποσών συλλεγούν και στη συνέχεια θα αποδοθούν αυτά στους δικαιούχους.

Και ενώ θέληση όλων είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν η συγκέντρωση αυτών των χρημάτων, αν αγνοηθούν αυτές οι παράμετροι τότε μιλάμε για ποινικό αδίκημα που θα επιληφθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή, και αν υπάρξει καταγγελία, θα κατασχεθεί ακόμα και το ποσό και δεν θα φτάσει στους δικαιούχους.

Για αυτό, και με την ιδιότητά της ως δικηγόρου, πρότεινε να γίνει ένας έρανος υπό την πρωτοβουλία κάποιου συλλόγου, γιατί είναι πιο  ευέλικτο και ταχύτερο.

Αν ο Δήμος κάνει τη διαδικασία για να λειτουργήσει έναν ερανικό τραπεζικό λογαριασμό, χρειάζεται αδειοδότηση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα καθυστερήσει την έναρξη, ενώ για να τεθεί σε ισχύ ο λογαριασμός, θα πρέπει να μείνει ανοιχτός τουλάχιστον ένα εξάμηνο, που σημαίνει πως θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων.

Για αυτό και ακόμα βρίσκονται σε συζητήσεις για το πώς ακριβώς θα γίνει η συγκέντρωση των χρημάτων, με τον Δήμο να υποστηρίζει αυτή τη δράση, ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να ανακουφιστεί η οικογένεια.

Ήδη βέβαια κάποιοι συμπολίτες μας προσεγγίζουν απευθείας τους πληγέντες και  προσπαθούν  να ενισχύουν  απευθείας δίνοντας τα χρήματα σε αυτούς, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο, ενώ και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, που υποστηρίζει, γιατί είναι μητροπολιτικός Δήμος, και τους υπόλοιπους της Ροδόπης, είναι σε εγρήγορση και προσπαθεί να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και από την πυροσβεστική υπηρεσία, γιατί θα δικαιούνται οι πληγέντες και αποζημιώσεις από τους αρμόδιους φορείς, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να τους δοθεί η δέουσα οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.