Ιστορικη και λαογραφικη αναλυση της Επαναστασης του ’21 στην ΑΜΘ

Προωθεί η Περιφέρεια μέσω της πρόσκλησης Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»

Να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα αλλά και να κάνει μια λαογραφική μελέτη του Αγώνα του 1821 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θέλει η Περιφέρεια ΑΜΘ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η υποβολή της πρότασης εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, και θα υποβληθεί στην πρόσκληση «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Σκοπός είναι η ανάδειξη του ιστορικού έπους, μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην Ελλάδα του 2021, η αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821, συμβάλει στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

Σημαντικό είναι δε πως οι δράσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι εκτός του πλαφόν που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Αντώνης Τρίτσης (που για την Περιφέρεια είναι 30 εκ. ευρώ).

Ιστορική και λαογραφική ανάλυση

Η πρόταση της Περιφέρειας έχει τίτλο «Ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην Επανάσταση του ΄21», και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις.

Με την χρηματοδότηση αυτή λοιπόν, θα αναπτυχθεί μελέτη καταγραφής των ιστορικών γεγονότων στην περιοχή την περίοδο της Επανάστασης, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λαογραφική μελέτη του Αγώνα, και στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί Φωτογράφιση – Τεκμηρίωση -Ψηφιοποίηση Αντικειμένων από εκείνη την εποχή.

Στόχος είναι η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία θεματικών εκθέσεων με κεντρικό θέμα την Επανάσταση στην περιοχή, μα αξιολόγηση και ανάπτυξη των στοιχείων της Λαογραφικής Μελέτης.

Τέλος θα υπάρξει και άνοιγμα στην ψηφιακή εποχή, με την ανάπτυξη portal και εικονικού μουσείου (virtual museum) και την ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού που θα βοηθάει στην γνωριμία με εκείνη την εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια δεσμεύεται πως στην περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για το έργο εξ ολοκλήρου, η ΠΑΜΘ θα καλύψει με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που προκύπτει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.