Ισραηλ: Τεσσερις ημερες αιματηρων συγκρουσεων

Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη από το περασμένο Σάββατο, Λωρίδα της Γάζας,σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Χθες Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την πλήρη πολιορκία της Γάζας καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, συνεχίζονταν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές μαίνεται με εκατοντάδες απώλειες, και το Ισραήλ να κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο ίδιος σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, επεξηγώντας ότι αυτή αφορά σε «ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα».

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε δημάρχους πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από τη επίθεση διεμήνυσε χθες πως «η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», ενώ παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, σε «απάντηση» της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, το Ισραήλ επιστράτευσε εφέδρους και εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, ενώ ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους Παλαιστινίους στη Γάζα να «φύγουν από εκεί», καθώς ορκίστηκε να μετατρέψει τα κρησφύγετα της Χαμάς σε «ερείπια».

Χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ μεταξύ των αγνοουμένων φέρονται να είναι τουλάχιστον 8 Γάλλοι, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ή αγνοουμένους φέρονται να είναι και Βρετανοί αλλά Φιλιππινέζοι πολίτες.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Από την έναρξη της επίθεσης από πλευράς της Χαμάς, η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας υπήρξε συντριπτική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις» δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «η υποστήριξη της κυβέρνησής μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή σχετικά με την κρίση, ενώ παράλληλα ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ για να «διατηρήσουν τη σταθερότητα και να αποτραπεί κλιμάκωση».

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία αναζητώντας τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Η Αίγυπτος έχει διαμεσολαβήσει σε προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό εξέταση όλη την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ και ανέστειλε όλες τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Επίσης όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί σήμερα Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως ο μόνος δρόμος μετά το τέλος των εχθροπραξιών είναι οι συνομιλίες επί μιας λύσης δύο κρατών που θα προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.