Ηρεμια και συνεση για τον κορωνοιο ζητησε ο Παναγιωτης Αρκουμανεας απο την Κομοτηνη

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε στη Ροδόπη μετά την έναρξη των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων

Κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στα σύνορα με τη Βουλγαρία

 

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουνίου ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο Ροδόπης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της υγείας.

 

Έτσι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιμπράμ Αχμέτ, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αρριανών κ. Σταύρος Ανταβίδης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη και ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Λουκάς Γεωργίου.

 

Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ του ΕΟΔΥ και των τοπικών φορέων, καθώς και ζητήθηκε η αρωγή του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που χρειαστούν περεταίρω εξετάσεις, με τους δημάρχους να ζητούν και καλύτερη τοπική ενημέρωση για το ζήτημα.

 

Παναγιώτης Αρκουμανέας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου, δεν πρέπει να βλέπουμε την παρουσία του ΕΟΔΥ αρνητικά, είναι για το καλό»

 

Επίσης ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία στους συνοριακούς σταθμούς της περιοχής, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν στους σταθμούς ελέγχου, και να μην ανησυχούν από το γεγονός της διενέργειας των μαζικών εξετάσεων στην περιοχή, μιας και γίνονται, όπως ανέφερε «για το καλό».

 

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως η συνεργασία τους είχε σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τα όποια πιθανά κρούσματα, όπως έγινε με τον οικισμό του Αγιάσματος, ώστε να είναι όλοι ενωμένοι και να συντονίζονται με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας αλλά και την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που έχει γενικό πρόσταγμα.

 

«Να μπορέσουμε όλοι μαζί, να συνεχίσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα, μιας και όποια κρούσματα έχουν υπάρξει στην περιοχή μέχρι τώρα, τα έχουμε αντιμετωπίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αυτές τις μέρες γίνονται μαζικά τεστ στην πόλη της Κομοτηνής, τα οποία και θα συνεχίσουν, ώστε να αποκτήσουν καλή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής και να δουν αν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

 

Για αυτό και καλούν τους πολίτες να προσέλθουν στα σημεία ελέγχου, να κάνουν τα τεστ, ώστε να δει το Υπουργείο και ο ΕΟΔΥ την κατάσταση στην περιοχή.

 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου, δεν πρέπει να βλέπουμε την παρουσία του ΕΟΔΥ αρνητικά, είναι για το καλό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία, και αν υπάρξουν κρούσματα, σε όποια περιοχή, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» ανέφερε, κάτι που θα γίνει με οργάνωση.

 

Για αυτό ζήτησε να μην υπάρχει ανησυχία εντός της πόλης, γιατί αν βρεθεί κάποιος θετικός πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, και να μην κρύβεται ώστε να αποφευχθεί, αν είναι δυνατόν, η επιδείνωση της υγείας του, ενώ ευχαρίστησε και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συνεργασία της μέχρι τώρα.

 

«Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, θα φυλάξουμε υγειονομικά τα σύνορά μας με την Τουρκία και τις άλλες περιοχές από βδομάδα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ώστε να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπως έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση» σημείωσε, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στα σύνορα που θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

 

 

Καλύτερη συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους στο θέμα της ενημέρωσης

 

Όσο για την έλλειψη τοπικής ενημέρωσης καθημερινά για τα κρούσματα, σημείωσε πως όλοι θέλουν συγκεκριμένες πληροφορίες, όμως σημείωσε πως υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στα θέματα δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και ενημερώνουν πάντα τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για να προχωρήσουν σε όποια ενέργεια υπάρχει.

 

Για αυτό και ανακοινώνουν κρούσματα και περισσότερα στοιχεία σε όσους είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να ξέρουν και να δράσουν, σημειώνοντας πως Περιφέρεια και Δήμοι δέχονται μεγαλύτερη πίεση για πληροφορίες από τα Μέσα αλλά και τους πολίτες, ζήτησε όμως να αφήσουμε τοις ειδικούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

 

Πάντως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σημείωσε, συζήτησαν με τους Δημάρχους της περιοχής για το θέμα της ενημέρωσης, και συμφώνησαν να υπάρχει καλύτερη τοπική ενημέρωση.

 

Τόνισε πάντως πως μπορεί να έχουμε περάσει σε μια λιγότερη αυστηρή περίοδο, παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία πλέον είναι γνωστά.

 

«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακόμα και αν υπάρχει κρούσμα αν κρατάμε αποστάσεις, αν φοράμε τις μάσκες, δεν θα υπάρχει διασπορά, αν είμαστε όλοι συγχρωτισμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, προφανέστατα θα έχουμε προβλήματα» ανέφερε.

 

Για αυτό και ζήτησε να μην στιγματίζονται περιοχές χωριά ή καταστάσεις, και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με ηρεμία, χωρίς πανικό, με εγρήγορση και συνεργασία.

 

«Θα μάθουμε να ζούμε, μέχρι να βγει το εμβόλιο, με τον κορωνοϊό» ανέφερε, και από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ θα προσπαθήσει να είναι πιο γρήγορος με τις κινητές μονάδες, να ενισχυθούν περεταίρω τα Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, και να υπάρχει γενικότερα μια καλή συνεργασία» κατέληξε.

 

 

Νίκος Τσαλικίδης

«Ο κορωνοϊός μας χτύπησε την πόρτα, και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη ενημέρωση, και με τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας»

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως ήταν συλλογικό αίτημα των φορέων, μετά και την τελευταία σύσκεψη, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην Κομοτηνή, κάτι που βρήκε ανταπόκριση από τον ΕΟΔΥ.

 

Όσο για την σύσκεψη, τόνισε πως έγινε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που αφορούν την Ροδόπη και ευρύτερα την πανδημία, επικεντρωνόμενοι στα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

 

«Εκφράσαμε προβληματισμούς και ανησυχίες που μας μεταφέρουν οι πολίτες» σημείωσε, με τη συζήτηση να κινείται στο θέμα τόσο των μαζικών τεστ, όσο και του αιτήματος για την εγκατάσταση ενός μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο.

 

Επίσης έγινε αναφορά στα θέματα της ενημέρωσης, με τον κ. Τσαλικίδη να σημειώνει πως βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με την Διεύθυνση Υγείας να έχει αναλάβει αυτό το βαρύ ρόλο.

 

Για αυτό και συζήτησαν τον τρόπο που θα γίνεται η διάχυση της ενημέρωσης από εδώ και πέρα, ώστε να μην υπάρχουν διάσπαρτες ειδήσεις.

 

«Η πληροφόρηση είναι θεμιτή από όλους τους φορείς, σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, ενώνουμε δυνάμεις για να γνωρίζουμε πού είναι τα κρούσματα με άμεση αναφορά στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, που είναι ο άμεσος συνεργάτης του ΕΟΔΥ» ανέφερε.

 

Τέλος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των κινητών μονάδων στα σύνορα της χώρας, τόσο προς Τουρκία όσο και προς Βουλγαρία, με δειγματοληπτικούς ελέγχους, για να προασπιστεί η ασφάλεια των πολιτών και της περιοχής.

 

«Ο κορωνοϊός μας χτύπησε την πόρτα, και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη ενημέρωση, και με τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας» ανέφερε.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.