Ηρακλης Χατζηνεστωρος, διοικητης Σισμανογλειου Νοσοκομειου Κομοτηνης, «Επαρκεια υλικων στο νοσοκομειο, προς το παρον»

Πριν δύο μήνες περίπου, ο δικηγόρος Ηρακλής Χατζηνέστωρος ανέλαβε διοικητής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που σε όλους είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, όσο και στην έλλειψη προσωπικού. Πρώτη κίνηση του νέου διοικητή ήταν να ενημερωθεί για την κατάσταση και να ιεραρχήσει τα προβλήματα. Δύο μήνες μετά, μιλώντας στον ΠτΘ, αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία νέου κανονισμού στο νοσοκομείο, ενώ τονίζει την ανάγκη να τρέξουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην έκταση που παραχωρήθηκε από το δήμο Αιγείρου. Τέλος, μιλά για το θέμα των ημερών που απασχολεί την επικαιρότητα, αυτό της άρνησης των προμηθευτών να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία επειδή τους χρωστάνε.

«Το ΕΣΥ έχει γεράσει»

ΠτΘ: Το ΕΣΥ χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ακόμη και από ανθρώπους που το υπηρετούν ως ο μεγάλος ασθενής. Εδώ και δύο μήνες περίπου αναλάβατε την διοίκηση του Σισμανόγλειου. Ποια είναι η άποψή σας;
Η.Χ.: Είναι γεγονός ότι το ΕΣΥ έχει γεράσει. Χρειάζεται αναμόρφωση και το σύστημα υγείας, αλλά και το προσωπικό με το οποίο ξεκίνησε στήριξε το ΕΣΥ και εργάζεται αυτή τη στιγμή, εφόσον και αυτό έχει γεράσει. Χρειάζονται παρεμβάσεις, τομές, ώστε να ανανεωθεί το σύστημα και να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και να προχωρήσουμε κατ΄ αυτό τον τρόπο. Είναι βέβαιο ότι απαιτούνται τα νέα δεδομένα για την παροχή της δημόσιας υγείας, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να προσφεύγουν σε ιδιωτικές λύσεις, εκείνο όπως το οποίο βλέπουμε και πρέπει να το πούμε είναι ότι χρειάζονται παρεμβάσεις και τομές. Οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ είναι περασμένης ηλικίας, μπορεί να εισέρχονται και νέα παιδιά αλλά οι στυλοβάτες οι αρχικοί, οι ιδρυτές μπορώ να πω είναι στα όρια της συνταξιοδότησης ή έχουν συνταξιοδοτηθεί. Συνεπώς απαιτούνται τομές, αναμόρφωση προκειμένου να προχωρήσει και να παρέχει εκείνη την φροντίδα που πρέπει στους πολίτες.

800.000 ευρώ λιγότερα για εφημερίες στο νοσοκομείο Κομοτηνής σε σχέση με αυτά της Δράμας και Καβάλας

ΠτΘ: Αναλαμβάνοντας θέσατε κάποιο πρωταρχικό στόχο;
Η.Χ.: Όταν ανέλαβα κατ’ αρχήν θέλησα να ενημερωθώ. Για να ιεραρχήσεις τα προβλήματα πρέπει κατ’ αρχήν να τα γνωρίζεις. Έθεσα ένα περιθώριο στον εαυτό μου προκειμένου να αντιληφθώ τα δεδομένα, να αντιληφθώ τα θέματα και άρχισα σιγά – σιγά να τα ιεραρχώ. Το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε σχέση με τα νοσοκομεία των όμορων νομών και γενικότερα των νοσοκομείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατασκευάστηκε το 1970 και αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλο πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές, μεγάλο πρόβλημα στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αν και από άποψη ιατρικών μηχανημάτων βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Όλα αυτά δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη διοίκηση, διότι, αντί να ασχολείσαι με θέματα τρέχοντα της υγείας, οργάνωσης και εν πάση περιπτώσει με θέματα εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, ασχολείσαι με θέματα τεχνικά που αφορούν στο σπάσιμο των σωληνώσεων, βλάβες στα στεγνωτήρια, στα πλυντήρια, βλάβες στις παροχές οξυγόνου. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία της διοίκησης.

 

Αδικημένο επίσης είναι και το νοσοκομείο μας σε σχέση με τα ομοειδή όμορα νοσοκομεία, όπως της Ξάνθης και της Δράμας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι μεγαλύτερα, σε σχέση με την καταβολή των ετησίων ποσών για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών. Πρέπει να σας πω ότι παίρνουμε οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ λιγότερα από ό,τι η Δράμα και η Ξάνθη για λόγους άγνωστους προς εμένα και σε ερωτήσεις που κατέθεσα στο υπουργείο και στη ΔΥΠΕ δηλώνουν άγνοια. Το ερώτημα είναι γιατί το νοσοκομείο Κομοτηνής παίρνει για εφημερίες γιατρών ετησίων δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και τα νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης παίρνουν τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες. Είναι ένα θέμα που προσπαθούμε να διορθώσουμε και ήδη έχουν γίνει οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στα υπουργεία και νομίζω ότι το θέμα πάει καλά και θα έχουμε μια αναμόρφωση αυτού του ποσού προς όφελος του νοσοκομείου της Κομοτηνής.

ΠτΘ: Η επίσχεση των γιατρών του νοσοκομείου έχει λήξει…
Η.Χ.: Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιατρών η επίσχεση έληξε πριν λίγες ημέρες και μάλιστα το αιτιολογικό της ένδειξης της καλής θέλησης προς την νέα διοίκηση του νοσοκομείου.

Από το 1986 ισχύει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου

ΠτΘ: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης μας είναι και η έλλειψη προσωπικού και στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν πολλές κινητοποιήσεις εκ μέρους των εργαζομένων. Υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά σε αυτό το θέμα;
Η.Χ.: Υπάρχει γενικότερα έλλειψη προσωπικού σε όλο τον δημόσιο τομέα, ιδίως όμως στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και στο νοσηλευτικό προσωπικό Δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά στην τεχνική υπηρεσία, αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται και αυτό σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον αριθμό που προβλέπεται. Και εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα ως νοσοκομείο Κομοτηνής, διότι το οργανόγραμμα του νοσοκομείου είναι του 1986. Από το 1986 και δώθε υπήρξαν προσθήκες στο νοσοκομείο κλινικών, προστέθηκαν τμήματα, μεγάλωσαν μονάδες για παράδειγμα η μονάδα τεχνητού νεφρού, ο αριθμός όμως του νσοηλευτικού προσωπικού έμεινε ίδιος. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, η Μονάδα Τεχνητου Νεφρού, η οποία δεν φαίνεται στον Οργανισμό, είναι σαν να μην υπάρχει, και είναι μια μονάδα εξαιρετική σε πανελλήνια κλίμακα, απασχολεί 25 νοσηλεύτριες, διότι εξυπηρετεί 150 αιμοκαθαρόμενους, οι οποίοι έρχονται μέρα παρά μέρα με σειρά και επί 4,5 ώρες κάνουν αιμοκάθαρση. Αυτοί εξυπηρετούνται από τις 25 νοσηλεύτριες οι οποίες πάρθηκαν από τις υπόλοιπες κλινικές, με αποτέλεσμα να λείπουν σε αυτές. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Είμαστε εν αναμονή προσωπικού. Μας υποσχέθηκαν την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτριών και κάποιες από αυτές θα έρθουν και στο δικό μας νοσοκομείο ίσως στο τέλος Ιούνη ή σε κάθε περίπτωση στις αρχές του επόμενου μήνα.

ΠτΘ: Πρωταρχική δηλαδή θεωρείτε την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου;
Η.Χ.: Βεβαίως. Έχει ήδη κατατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση το 2007 αναμορφωμένος ο Οργανισμός. Σε σύσκεψη που κάναμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου στην Αθήνα, μας είπε «αλλάξτε θέσεις, μείνετε στον ίδιο προϋπολογισμό, μετατρέψτε θέσεις που δεν σας χρειάζονται σε νοσηλευτικό προσωπικό και το αίτημά σας θα γίνει δεκτό». Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης της διοίκησης με τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα στο ποιες θέσεις πρέπει να αλλάξουν για να αναδιαμορφωθεί ο οργανισμός ώστε και επιβάρυνση οικονομική να μην έχουμε αλλά και οι θέσεις που θα προκηρυχτούν να είναι χρήσιμες για το νοσοκομείο.

ΠτΘ: Να υποθέσουμε ότι το διοικητικό προσωπικό είναι πλεονάζον;
Η.Χ.: Σε κανένα τμήμα το προσωπικό δεν είναι πλεονάζον. Απλά «αρκούν» για να βγάλουν την δουλειά που πρέπει. Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως υπάρχει στο νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν νοσηλεύτριες, σχεδόν στο σύνολο, που δεν έχουν πάρει άδεια το 2009, ούτε συζήτηση για να πάρουν τα ρεπό τους, θέματα στα οποία εξ ανάγκης παρανομούμε. Δεν γίνεται διαφορετικά διότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους τραπεζοκόμους, στην τεχνική υπηρεσία δηλαδή όπου η κατάσταση είναι αφόρητη.

ΠτΘ: Εξάλλου η υγεία είναι δημόσιο αγαθό…
Η.Χ.: Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να δημιουργεί και δημόσιο ενδιαφέρον.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους γιατρούς για να προλάβουμε περιπτώσεις έλλειψης υλικών

ΠτΘ: Θέμα των ημερών η έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία. Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κομοτηνής; Υπάρχει πρόβλημα;
Η.Χ.: Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Θα αντιμετωπίσουμε όμως αν συνεχισθεί η κατάσταση. Είναι βέβαιο ότι κάποια υλικά θα μας λείψουν. Για αυτό το λόγο προσπαθούμε και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς ώστε να προλάβουμε τέτοιες περιπτώσεις. Από άποψη ορθοπεδικών υλικών είμαστε σχετικά καλά. Εξαρτάται βέβαια και από την προσέλευση των πολιτών. Σε καθημερινή βάση η διοίκηση ζητά αναφορές από τους διευθυντές των τμημάτων και των κλινικών προκειμένου να προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια έλλειψη ή να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα έκτακτο γεγονός.

ΠτΘ: Δεν έχετε προχωρήσει σε μείωση εξετάσεων, όπως σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν προχωρήσει πολλά νοσοκομεία προκειμένου να υπάρξει απόθεμα;
Η.Χ.: Δεν έχουμε προχωρήσει, αλλά θα προχωρήσουμε αν εξακολουθεί να ισχύει αυτή η κατάσταση, διότι θα πρέπει να έχουμε μια παρακαταθήκη υλικών για έκτακτα περιστατικά. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αν και είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα θα έχει λήξει.

ΠτΘ: κ. Χατζηνέστωρος σας ευχαριστούμε πολύ.
Η.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Η επιλογή για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου δυτικά του αεροδρομίου είναι εξαιρετική

ΠτΘ: Όσον αφορά στο θέμα το κτιριακό για το οποίο εδώ και χρόνια γίνεται λόγος, από τη μια ότι θα γίνει νέα πτέρυγα, ότι θα γίνει ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου, ότι θα γίνει νέο νοσοκομείο, ενώ τελευταία ο δήμος Αιγείρου παραχώρησε οικόπεδο για την κατασκευή νέου κτιρίου για νοσοκομείο, ποια είναι η άποψή σας;
Η.Χ.: Δεν είναι καινούργια ιστορία αυτή και μάλιστα σέρνεται από το 2007. Υπήρξαν παλινωδίες αν θα πρέπει να ανακαινίσουμε αυτό, αν θα πρέπει να γίνει στήριξη και προσθήκη νέας πτέρυγας, αν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε καινούργιο, οι τοπικοί φορείς θα μπορούσα να πω ότι αδιαφορούσαν κιόλας. Έχει όμως ένα περίπου επτάμηνο και μετά από συντονισμένη προσπάθεια του υφυπουργού του Γιώργου Πεταλωτή και του νομάρχη και άλλων τοπικών φορέων, η οποία φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα. Πριν από ενάμισι μήνα περίπου ήρθε κλιμάκιο της ΔΕΠΑΝΟΜ στην περιοχή, η οποία είναι η εταιρεία που κατασκευάζει νοσοκομεία, επιδείχθηκαν κάποια γήπεδα και τελικά επελέγη ένα γήπεδο που βρίσκεται δυτικά του στρατιωτικού αεροδρομίου και του χωριού Μεσσούνη. Παραχωρείται ένα μεγαλύτερο γήπεδο περίπου ενενήντα στρεμμάτων στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να κτισθεί το καινούργιο νοσοκομείο. Η επιλογή είναι εξαιρετική. Απαιτούνται κάποιες διαδικασίες όπως άδεια από την πολεμική αεροπορία και μάλιστα για αυτό το θέμα ο νομάρχης ανεβοκατεβαίνει συχνά στην Αθήνα. Η προσπάθεια θα καταλήξει πιστεύω και αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2015. Χρήματα υπάρχουν αρκεί εμείς να κινηθούμε γρήγορα, να λυθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις το πολεοδομικό ώστε να μην χάσουμε τις προθεσμίες.

 

Θα σας πω όμως και το εξής: Υπάρχει ακόμη και η μελέτη κατασκευής αυτού του νοσοκομείου. Θα γίνει σύμφωνα με την μελέτη που έγινε το νοσοκομείο της Ζακύνθου, πάνω σε γερμανικά πρότυπα απλά θα γίνει η προσθήκη μιας πτέρυγας πάνω στο σχέδιο. Αφορά νοσοκομείο 200 κλινών περίπου, είναι υπεραρκετό διότι φιλοσοφία σήμερα είναι η βραχεία νοσηλεία των ασθενών, με άφθονους χώρους, σύγχρονα μηχανήματα, σύγχρονες υποδομές, ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Η τοποθεσία έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι ανάμεσα σε οδικούς άξονες εκτός αστικού ιστού γεγονός που σημαίνει ότι η πρόσβαση και η αποχώρηση από το νοσοκομείο για τους πολίτες και τα ασθενοφόρα θα είναι πολύ εύκολη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.