ΗΠΑ: Οπαδοι του Τραμπ εισεβαλαν στο Καπιτωλιο

Επιστρατεύτηκε η Εθνοφρουρά

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε εκτάκτως σήμερα συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αστυνομικοί εμφανίζονται να έχουν τραβήξει όπλα ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ μπήκαν στις αίθουσες του Κογκρέσου με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και στα δύο κόμματα. Ένας από τους διαδηλωτές που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι μέλη της Εθνοφρουράς καθώς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύσσονται γύρω από το Καπιτώλιο. Το CNN μετέδωσε ότι μία γυναίκα είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφότου δέχθηκε πυροβολισμό.

Οι χαοτικές σκηνές άρχισαν να εκτυλίσσονται όταν ο Τραμπ, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές και για κλεμμένη νίκη. Οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου διέταξαν τους βουλευτές να πάρουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες που βρίσκονταν κάτω από τις θέσεις τους και να είναι σε ετοιμότητα να τις χρησιμοποιήσουν ενώ τους ζήτησαν να παραμείνουν στο έδαφος για την ασφάλειά τους.

Όλα άρχισαν μετά τη μία μ.μ. όταν εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ έσπρωξαν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και δεν δίστασαν να επιτεθούν σε αστυνομικούς αποκαλώντας τους ακόμη και «προδότες» επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Περίπου 90 λεπτά αργότερα, η αστυνομία είπε ότι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο.

Ο Τραμπ, μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων και αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν τη βία.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ δέχεται πιέσεις από βοηθούς και συνεργάτες του να κάνει περισσότερα και να εκδώσει μια εντονότερη ανακοίνωση κατευνασμού του πλήθους μετά τις χαοτικές εικόνες στο Καπιτώλιο, αλλά ο ίδιος έχει αρνηθεί. Μάλιστα φέρεται ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις από τη Δυτική Πτέρυγα. Νωρίτερα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προετοίμαζαν τους δημοσιογράφους ότι επίκειται κάποια παρέμβαση εκ μέρους του, η οποία όμως δεν ήρθε μέχρι στιγμής. «Τον πήρα τηλέφωνο», αφηγήθηκε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι «και του είπα ότι πρέπει να βγάλει ανακοίνωση. Να ηρεμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι».

«Μόλις έφυγα από το γραφείο μου στο Cannon εξαιτίας μιας κοντινής απειλής. Τώρα βλέπουμε διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία του Καπιτωλίου», έγραφε νωρίτερα στο Twitter η Ρεπουμπλικανή εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Μέις.

Επίσης, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.


Πηγή: kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.