Ιωαννα Παπαβασιλειου – Ιωαννα Κωνσταντινιδου: Στον «προθαλαμο» της Ιατρικης, με γνωμονα την αγαπη τους για το αντικειμενο

Φροντιστήριο Πολυδύναμο

Ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στη συρρίκνωση του αριθμού των αριστούχων. Παρά ταύτα, ο ίδιος αυτός παράγοντας λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να διακριθούν οι πιο ικανοί ανάμεσα στους υποψηφίους, εκείνοι που είχαν κάνει την αρτιότερη δυνατή προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ανάμεσά τους η Ιωάννα Παπαβασιλείου και η Ιωάννα Κωνσταντινίδου, δύο νέες με όρεξη για τη ζωή και για τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους, συνειδητοποιημένες για τους στόχους τους και για τον προσανατολισμό τους στον επαγγελματικό τομέα. Συναντήσαμε τις δύο κοπέλες στο φροντιστήριο «Πολυδύναμο», όπου βρέθηκαν για να μοιραστούν με τους καθηγητές τους τη χαρά και τον ενθουσιασμό της επιτυχίας στις πανελλαδικές. Κοινός τους στόχος, όπως μας αποκάλυψαν, είναι η είσοδος στην Ιατρική Σχολή και η ενασχόληση με ένα αντικείμενο, που πρωτίστως το αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν μέσω αυτού στους συνανθρώπους τους. Η προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν κάνεις κάτι που το αγαπάς, καταφέρνεις να διακριθείς και να πετύχεις τους στόχους σου… 

Ιωάννα Παπαβασιλείου «Δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από γιατρό»


Τα 19.124 μόρια, που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εξετάσεις, σε συνδυασμό με τη μεγάλη της αγάπη, που ακούει στο όνομα Ιατρική επιστήμη, δεν της επιτρέπουν κανέναν ενδοιασμό ή δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού της δελτίου. Ο λόγος για την Ιωάννα Παπαβασιλείου, η οποία έχει ως όνειρο ζωής να καταπιαστεί με το αντικείμενο της Ιατρικής και να προσφέρει ενεργά στους συνανθρώπους της. Η Ιατρική Σχολή είναι για εκείνη μία συνειδητή επιλογή, την οποία έκανε πολύ πριν από την τελευταία χρονιά φοίτησης του λυκείου, όταν κατά κανόνα οι μαθητές καλούνται να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις. «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη, που είναι και το όνειρό μου πλέον», δηλώνει στον «ΠτΘ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο». Η παράμετρος του ότι ο κλάδος των γιατρών δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια της κρίσης φαίνεται να μην απασχολεί έντονα την Ιωάννα, αφού τρέφει πίστη στις δικές της δυνάμεις και ικανότητες. Εξάλλου, αν και πρώτη της επιλογή είναι να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει για τα όνειρά της, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να αναζητήσει την επαγγελματική καταξίωση σε χώρα του εξωτερικού.
 
Τέλος, για το πώς έφτασε στην επιτυχία των 19.124 μορίων, η Ιωάννα αναφέρει ως βασικούς παράγοντες το συστηματικό διάβασμα, όχι μόνο την τελευταία χρονιά, αλλά από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης τη διαχείριση του άγχους της στη διάρκεια των εξετάσεων, που δε στάθηκε ικανό να υπονομεύσει την προσπάθειά της.

Ιωάννα Κωνσταντινίδου «Η καλή ψυχολογία απαραίτητο συμπλήρωμα του συστηματικού διαβάσματος»


Η Ιατρική Σχολή αποτελεί τον βασικό στόχο και της Ιωάννας Κωνσταντινίδου, η οποία συγκέντρωσε 18.557 μόρια στο οικείο επιστημονικό πεδίο. Στην απόφαση αυτή κατέληξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς της φοίτησής της στο λύκειο, όταν ανακάλυψε μια ιδιαίτερη κλίση και ενδιαφέρον για τις επιστήμες υγείας. Εκείνο, που την προσέλκυσε στην Ιατρική Σχολή συγκεκριμένα ήταν κατά βάση το αντικείμενο της επιστήμης, όχι οι επαγγελματικές διέξοδοι, που αυτή υπόσχεται. Αναγνωρίζοντας ότι και αυτός ο κλάδος έχει θιγεί από την κρίση, η Ιωάννα εκτιμά εντούτοις ότι «πάντα θα είναι απαραίτητος, αφού ποτέ δε θα πάψουμε να χρειαζόμαστε γιατρούς». Το εξωτερικό είναι και για εκείνη μια πολύ πιθανή διέξοδος, μετά το πέρας των σπουδών της, αλλά προς το παρόν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά τα μυστικά της επιτυχίας της, η Ιωάννα προκρίνει την καλή ψυχολογία, που αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα του συστηματικού διαβάσματος, το οποίο, όπως επισημαίνει όμως, πρέπει να μη συνοδεύεται από πίεση. Για τους μαθητές, που θα δοκιμαστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά, η Ιωάννα παρότρυνε να αποβάλλουν το άγχος, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η δυσκολία των εξετάσεων θα είναι προφανώς μικρότερη από την αντίστοιχη των φετινών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.