Ημεριδα με θεμα «Λογοτεχνια και κριτικη στον Τυπο» διοργανωσε το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Νίκος Μαυρέλος, Πολυξένη Συμεωνίδου και Εύα Γανίδου μίλησαν για τις ψηφιακές συλλογές και τη σημασία αξιοποίησής τους στην έρευνα

Το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική & Συγκριτική Φιλολογία διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο  «Λογοτεχνία και κριτική στον Τύπο: Οι ψηφιακές συλλογές και η αξιοποίησή τους στην έρευνα» την Τετάρτη 10 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
 
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Νίκος Μαυρέλος και η κ. Πολυξένη Συμεωνίδου ενώ με την βοήθεια της τεχνολογίας ήταν παρούσα – έστω και εξ αποστάσεως – και η κ. Εύα Γανίδου.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις εργασιών από τους μεταπτυχιακούς Φοιτητές και συγκεκριμένα από την Μαρίνα Γάτου, την Κατερίνα Γηρούση, τον Μάνθο Γκαμπέλη, την Κατερίνα Καλαμπάκα, την Ελένη Λαυράνου, τη Μαρία Μιχαλάκη, τη  Στεφανία Παπαδοπούλου και τη Θεόπη Πολυζωίδου. 

Νίκος Μαυρέλος «Η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στις δράσεις μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια» 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαυρέλος, που ήταν ο βασικός ομιλητής της ημερίδας, ανέλυσε το περιεχόμενο της ημερίδας και τους θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η έρευνα του. «Πρόκειται για μία ημερίδα που είναι από τους φοιτητές και απευθύνεται στους φοιτητές και στους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαυρίδης και ανέλυσε το θέμα της ημερίδας. «Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους ερευνητές και είναι οι ψηφιοποιημένες συλλογές βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου» ανέφερε ο κ. Μαυρέλος και συμπλήρωσε λέγοντας πως η ημερίδα αποτέλεσε το αντικείμενο ενός κομματιού του μαθήματος της μεθοδολογίας.
 
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να μιλήσει ο ίδιος γενικά για την ψηφιοποίηση βιβλιοθηκών, σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες ενώ δύο διδακτόρισσες, η κ. Συμεωνίδου από το ΤΕΦ του ΔΠΘ και η κ. Γανίδου από το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ μίλησαν για εφημερίδες του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου και του μεσοπολέμου αντίστοιχα. Ο κ. Μαυρέλος στάθηκε στη σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, γεγονός που τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν την προσπάθεια, καθώς μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος παρουσίασαν τις εργασίες τους,  που αποτέλεσαν την αποδελτίωση μίας από τις σημαντικότερες ψηφιοποιημένες ημερήσιες εφημερίδες του τέλους του 19ου αιώνα, της εφημερίδας «το Άστυ» και αφορά το έτος 1898 αμέσως μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, μία περίοδος που έχει αρκετό υλικό. «Σε αυτήν την περίοδο εμείς δώσαμε περισσότερη έμφαση στη λογοτεχνία, μεταφρασμένη και πρωτότυπη, αλλά και την κριτική της λογοτεχνίας και του θεάτρου» επισήμανε ο κ. Μαυρέλος. 

«Μακροπρόθεσμος στόχος η αξιοποίηση του υλικού από καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και η δημιουργία Εργαστηρίου για τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος» 

Παράλληλα ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦ επισήμανε πως η ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των φοιτητών, που έχουν το μάθημα «Ιστορία της Λογοτεχνίας» για αυτήν την περίοδο, δηλαδή 19ο και 20ο αιώνα και έχουν την ευκαιρία  να ενημερωθούν μέσα από αυτό το σημαντικό υλικό. «Ταυτόχρονα κάνουμε μία διεύρυνση της προσπάθειας μας προς τους Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης για να  μπορούν να κάνουν Project με τα παιδιά, με βάση το ψηφιοποιημένο υλικό και να βγάζουν ωραίες εργασίες» ανέφερε ο κ. Μαυρέλος αποκαλύπτοντας πως αν υπάρχει ανταπόκριση από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος μπορεί να εξελιχθεί σαν Εργαστήρι για να ψάχνουν τα παιδιά να κάνουν μικρές εργασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.