Ημεριδα για την προληψη του καρκινου του μαστου

Ενημερωτική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού διοργάνωσε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων νομού Ροδόπης ««Δύναμη Ψυχής», που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτιστική Κυψέλη, στην παλιά Καπναποθήκη. Το θέμα ειδικότερα της εκδήλωσης ήταν η «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: ο ρόλος της άθλησης, της διατροφής και της έγκαιρης διάγνωσης». Το θέμα αυτό και τις πτυχές, που επηρεάζουν κάθε μια χωριστά την εμφάνιση, την εξέλιξη, αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ανέλαβαν να αναλύσουν στους παρευρισκόμενους ο κ. Δημήτριος Φωτεινός, ακτινοδιαγνωστής μαστού και τέως διευθυντής της επεμβατικής και διαγνωστικής μονάδας μαστού στο Ιατρικό Αθηνών, η κ. Ευστρατία Καλλίδου, κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, και ο κ. Κωνσταντίνος Βολακλης, κλινικός εργοφυσιολόγος, που ανήκει στο ειδικό εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δ.Π.Θ. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Νικολάου, δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής. Από τη μεριά του κόσμου, το ενδιαφέρον φάνηκε από την αρχή έντονο και η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά. Αν μη τι άλλο, το γεγονός αυτό χαροποίησε τους διοργανωτές, για την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και την ευαισθητοποίηση των γυναικών σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.

Η κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής», δήλωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή το ότι ο μήνας Οκτώβρης είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ευχαρίστησε τον κόσμο, που αγκαλιάζει το σύλλογο, ο οποίος καταγράφει στον ενάμισι χρόνο ύπαρξης του ήδη περί τα 200 ενεργά μελή, αλλά και το δήμο Κομοτηνής, που συνέδραμε στις προσπάθειες του συλλόγου.

«Πρέπει να νικήσει η γυναίκα το φόβο της»

Σημαντικές λεπτομέρειες για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παρείχε ο κ. Φωτεινός. 1⁄4πως επισήμανε «ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί από 98% μέχρι 100%, αρκεί να συνεργαστεί ο γιατρός με τη γυναίκα πάσχουσα. Πρέπει να νικήσει η γυναίκα το φόβο της, να πάει στο γιατρό και ο γιατρός με τον άρτιο εξοπλισμό να της λύσει το πρόβλημα. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να νικήσει η γυναίκα το φόβο, μήπως της βρούμε κάτι κακό, και να πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στο γιατρό της. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τον καρκίνο, όσο είναι μερικά εκατοστά.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, που αφορούν αυτή τη μορφή καρκίνου, χαρακτήρισε θλιβερά τα ποσοστά, που παρατηρούνται. Και συνέχισε, «αυτή τη στιγμή στις 9 γυναίκες, η μια θα νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της από καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχουμε κάθε χρόνο 4500 καινούργιες περιπτώσεις, από τις οποίες οι 1500 τελικά πεθαίνουν. Αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό στις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, «αυτό οφείλεται μεν στο ότι δεν είμαστε τόσο προηγμένοι όπως οι ΗΠΑ, αλλά και στον φόβο των γυναικών και σε διατροφικούς παράγοντες. Εκτός όμως από τη διατροφή, ο βασικότερος παράγοντας για να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο του μαστού είναι οι κληρονομικότητα. Μια γυναίκα, που έχει κληρονομικότητα, έχει 9 με 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει, από κάποια, που δεν έχει».

Τέλος, κάνοντας αναφορά στις μεθόδους διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, επισήμανε ότι «η μαστογραφία, ακόμη και η ψηφιακή μαστογραφία, σε έναν πυκνό μαστό καλύπτει μέχρι και 45%. Πρέπει δε να συνδυάζεται με την καλή κλινική εξέταση και με έναν καλό υπέρηχο από την ηλικία των 20 ετών. Τέλος, αναφορικά με τη μέθοδο της αυτοεξέτασης έκρινε ότι «όταν φτάσει η γυναίκα να πιάσει κάτι στο μαστό της, τότε είναι πάνω από ένα εκατοστό, που πιθανόν να είναι αργά, για να επέμβουμε. Το ζητούμενο είναι να πιάσουμε κάτι στα 1,5-2 χιλιοστά, και που δε μπορεί να γίνει με την αυτοεξέταση».

Όσες γυναίκες ασκούνται συστηματικά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο κ. Βόλακλης από τη μεριά του τόνισε ότι «οι ασθένειες πλέον μπορούν να προβλεφτούν σε ένα μεγάλο ποσοστό μέσω δραστικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Από μελέτες, μάλιστα, γνωρίζουμε ότι όσες γυναίκες ασκούνται συστηματικά 3-5 φορές την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 40-50%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η άσκηση δεν κοστίζει τίποτα, έχει πολύ μικρές παρενέργειες και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ ευρεία γκάμα αθλητισμού.

Όσον αφορά δε την αποκατάσταση, ο κ. Βόλακλης τόνισε ότι ασκεί πολλές επιδράσεις, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την ινσουλίνη και διάφορους άλλους αυξητικούς παράγοντες, τα επίπεδα ιστογόνου, την παχυσαρκία και γενικώς συνεισφέρει μαζί με τα φάρμακα και τη δίαιτα, στην καλύτερη έκβαση των ασθενών». Τέλος, αποκάλυψε και την ύπαρξη ενός πρωτοποριακού προγράμματος, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται στο πανεπιστήμιο μας, στο οποίο κάνουμε άσκηση σε γυναίκες, που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, είτε ακτινοθεραπεία είτε χημειοθεραπεία. Έχουμε έναν βασικό κορμό αυτή τη στιγμή από 12 άτομα. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και έχουμε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί, αφού το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο».

«Να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας μέσα από τη διατροφή»

Η κ. Καλλίδου τόνισε ότι «η διατροφή παίζει έναν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά ουσιαστικά δε μπορεί να καταπολεμήσει καμία ασθένεια». «Πρέπει», συνέχισε, «να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας μέσα από τη διατροφή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, δεν πρέπει να τα κάνουμε για 1-2 χρόνια, αλλά η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει ριζικά, ξεκινώντας από την παιδική ακόμα ηλικία. Αυτά, που πρέπει ουσιαστικά να προσέχουμε, για να έχουμε τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς, είναι η παχυσαρκία, η διατροφή αυτή καθεαυτή, που πρέπει να περιλαμβάνει το ελαιόλαδο υποχρεωτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτείνει πέντε μερίδες καθημερινά, τα ζωικά λίπη, αλλά και το νερό, που ενισχύει τον οργανισμό και το μεταβολισμό».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και bazaar στο χώρο της εκδήλωσης, που περιλάμβανε χειροποίητα είδη, φτιαγμένα από τα μέλη του συλλόγου. Τα είδη αυτά αφορούσαν εργόχειρα πλεχτά και κοσμήματα, αλλά και μπλουζάκια με το σήμα του συλλόγου, τα οποία πωλούνταν, προς όφελος του συλλόγου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.