Ημεριδα Επαγγελματικου Προσανατολισμου

Το Σάββατο 16 Ιουνίου στην «ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ» Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής, στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στην ημερίδα αυτή, που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, υποψηφίους Πανελληνίων, γονείς και εκπαιδευτικούς, αναλύθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Δεδομένα όπως επαγγελματικά δικαιώματα, ειδικές κατηγορίες, περιγραφή σχολών, συμπλήρωση μηχανογραφικού κ.λπ. αλλά και ερωτήσεις-απορίες του κοινού αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τον σύμβουλο σταδιοδρομίας της εταιρείας «Employ» κ. Κωνσταντίνο Κότιο, υποψήφιο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέα της σειράς βιβλίων «ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ».

Ηρακλής Ζωγράφος, πρ. Συλλόγου Φροντιστών Θράκης «Ο αριθμός των μαθητών και των γονιών που παρακολουθούν την ημερίδα σταδιοδρομίας κάθε χρόνο αυξάνεται»

Ο πρ. του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης κ. Ηρακλής Ζωγράφος μίλησε για μια ημερίδα που έχει γίνει θεσμός λέγοντας πως «για τέταρτη φορά φέτος ο Σύλλογος Φροντιστών Θράκης διοργανώνει εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε δύο πόλεις της Θράκης, σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει πια θεσμός για τις πόλεις της Θράκης, οι ίδιοι οι μαθητές μας, μας ζητούν να την διοργανώσουμε ο αριθμός των μαθητών και των γονιών που την παρακολουθούν κάθε χρόνο αυξάνεται». Μάλιστα ο κ. Ζωγράφος μίλησε και για τους στόχους αυτής της ημερίδας λέγοντας «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Αναζητούμε πια νέους δρόμους σταδιοδρομίας και γι’ αυτό το λόγο ζητούμε τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων».


Κωνσταντίνος Κότιος, σύμβουλος σταδιοδρομίας «Γονείς και καθηγητές πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να συμβουλέψουν τους μαθητές»

Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας κ. Κωνσταντίνος Κότιος μίλησε κατ’ αρχήν για την ιδιότητά του λέγοντας: «Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας ουσιαστικά υποβοηθά τον μαθητή, τον φοιτητή ή τον νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας στο να επιλέξει την επαγγελματική του σταδιοδρομία». Η βοήθεια δίνεται μέσα από διάφορα επιστημονικά εργαλεία, όπως τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο κ. Κότιος μίλησε και για τα τεστ που χρησιμοποιούνται «Το τεστ που χρησιμοποιούμε, είναι αυτό του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αποτελείται από 357 ερωτήσεις τις οποίες ο μαθητής απαντά με ναι ή όχι και από τις απαντήσεις του μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η κλίση και τα ενδιαφέροντά του. Θέλουμε τα παιδιά να βρούνε τις 4-5 κατηγορίες επαγγελμάτων που τους ταιριάζουν». Όσο για τη συμμετοχή των γονιών στη διαδικασία ο κ. Κότιος τόνισε πως «γονείς και καθηγητές πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να συμβουλέψουν τους μαθητές».

Αποστόλης Κουτρουμπέλης, υπεύθυνος συμβουλευτικής του Παν/μίου Λευκωσίας «Πολλά παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα στην ηλικία των 18 ετών»

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο υπεύθυνος συμβουλευτικής του Παν/μιου Λευκωσίας κ. Αποστόλης Κουτρουμπέλης ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία συμβουλευτικής που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, λέγοντας: «Πολλά παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα στην ηλικία των 18 ετών. Πολλές φορές μετά την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Το Πανεπιστήμιό μας έχει φροντίσει να διαβλέπει τέτοια προβλήματα έγκαιρα ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρημάτων και χρόνου. Όσοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το επιθυμούν υποβάλλονται σε ψυχομετρικό τεστ για να σιγουρέψουν την επιλογή τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.