Ημεριδα ενημερωσης για τις μαθησιακες δυσκολιες απο το Κεντρο Στηριξης Παιδιου και Οικογενειας Κομοτηνης

Στο ερώτημα «πότε ο γονέας συναντά τον ειδικό;» απάντησαν οι ομιλήτριες

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS, διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Ανιχνεύοντας και κατανοώντας τις δυσκολίες των παιδιών: Πότε ο γονέας συναντά τον ειδικό;».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στο πλαίσιο της δράσης «Ψυχοκοινωνική στήριξη, ενδυνάμωση & κοινωνική ένταξη παιδιών και γονέων» της πράξης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2018-2019, Κοινωνικής Σύμπραξης Ροδόπης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους – ΤΕΒΑ».

Παρουσίαση Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – Παιδικών Χωριών SOS

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την κ. Παρασκευή Λυγκόζη, Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, η οποία ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης τον κ. Αντώνη Γραβάνη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου.

Στο ξεκίνημα της παρουσίασης, σημείωσε πως «Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τα τελευταία 47 χρόνια. Η διαφορά τους με τo Κέντρo Στήριξης είναι ότι στα Χωριά τα παιδιά διαμένουν, είναι στέγη φιλοξενίας για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους από την οικογένειά τους, ενώ στα Κέντρα Στήριξης τα παιδιά έρχονται, λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους κι επιστρέφουν στο σπίτι τους με τους γονείς τους».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ανέφερε ότι «τα Παιδικά Χωριά SOS ανήκουν σε διεθνή οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται σε 134 χώρες. Το πρώτο Χωριό ιδρύθηκε από τον Χέρμαν Μάινερ το 1949, στο Τιρόλο στην Αυστρία, για τα παιδιά που είχαν χάσει το σπίτι τους ή την οικογένειά τους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και συμπλήρωσε πως «το 1975 ξεκινήσαμε να λειτουργούμε ως φιλανθρωπικό σωματείο, δημιουργήθηκαν προγράμματα πρόληψης και φιλοξενίας».

Όσον αφορά τις αρχές του φορέα, επεσήμανε ότι «έχουμε ως βασικό άξονα την υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών, λειτουργούμε βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα και η φιλοσοφία μας είναι ότι κάθε παιδί θα πρέπει να μεγαλώνει στην οικογένειά του με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό».

Εντωμεταξύ, «το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτουργεί από το 2012 μέχρι και σήμερα, δημιουργήθηκε επειδή ήταν λιγοστές οι υπηρεσίες που απευθύνονταν στα παιδιά και τις ανάγκες τους» και σύμφωνα με την κ. Λυγκόζη «αυτή είναι μια δυσκολία που υπάρχει και στην Κομοτηνή».

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και γονείς. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προσφέρονται στις οικογένειες συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (συνήθως γίνονται το καλοκαίρι). Επιπλέον, υπάρχει και υποστήριξη εκπαιδευτικού χαρακτήρα από δασκάλους και άλλους επαγγελματίες, όπως επίσης και εκπαίδευση των ασκούμενων φοιτητών.

Μεταξύ των δυσκολιών που παρουσιάζονται, όπως ανέφερε κ. Λυγκόζη, είναι και η πολυπολιτισμικότητα, καθώς λόγω της γλώσσας υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση, ενώ τελευταία έχει παρατηρηθεί η αύξηση των περιπτώσεων που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.

Ομιλίες από ειδικούς

Η κ. Μαρία-Δήμητρα Παπαδάκη, Λογοθεραπεύτρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Σαπών, μίλησε εκτενέστατα για την ανάπτυξη του λόγου και τις δυσκολίες που συναντούμε, τομέας που προβληματίζει τους γονείς ιδίως των παιδιών της προσχολικής ηλικίας.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κ. Κρυσταλίνα Βουλγαράκη, Ειδική Παιδαγωγός, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής ΚΕΔΑΣΥ Ροδόπη, η οποία με παραδείγματα παρουσίασε τις διάφορες μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τις ενδείξεις που οδηγούν τους γονείς στους ειδικούς, εξαίροντας τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης.  

Τις ομιλίες έκλεισε η κ. Λένα Μαρκούλη, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, αναλύοντας την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και το πώς επικοινωνούν τις δυσκολίες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.