Ημερα Ηνωμενων Εθνων στην Κομοτηνη

«Ας κάνουμε πράξη την υπόσχεση, τις προοπτικές και τις ελπίδες που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη» προτρέπει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Την ημέρα Ηνωμένων Εθνών τίμησε η Κομοτηνή, παρά την βροχή, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Έτσι το πρωί της ημέρας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, σε μνήμη της επετείου της ίδρυσης του ΟΗΕ, στις 24 Οκτωβρίου του 1945.

Την άνοιξη εκείνου του έτους οι αντιπρόσωποι πενήντα εθνών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με τις τελικές υπογραφές να μπαίνουν στις 24 Οκτωβρίου.

Το μήνυμα του προέδρου του ΟΗΕ

«Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας ενωθούμε για αυτά τα ιδανικά και ας κάνουμε πράξη την υπόσχεση, τις προοπτικές και τις ελπίδες που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη» προτρέπει με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, διαμηνύει πως οι αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία 76 χρόνια – ειρήνη, ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους – δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Αναφερόμενος στη σημασία των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός τους γραμματέας αναφέρει ότι ιδρύθηκαν πριν από 76 χρόνια, ως ένα όχημα ελπίδας για έναν κόσμο που έβγαινε από τη σκιά ενός καταστροφικού πολέμου και προσθέτει πως σήμερα, οι γυναίκες και οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν αυτή την ελπίδα παντού στον κόσμο.

Ειδική αναφορά κάνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην πανδημία του κορωνοϊού, στους πολέμους, στην πείνα, στη φτώχεια και στην κλιματική έκτακτη ανάγκη, τονίζοντας ότι «μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μας απέχει πολύ από το να είναι τέλειος. Ως προς αυτό, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ειδικότερα, υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ότι κάθε άνθρωπος, παντού, θα έχει σύντομα πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19.

Εξασφαλίζοντας και προστατεύοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών και των λιγότερο προνομιούχων, των κοριτσιών και των γυναικών, των παιδιών και των νέων, επιδιώκοντας το τέλος των πολέμων που πληγώνουν τον κόσμο μας, αναλαμβάνοντας τολμηρές δεσμεύσεις για το κλίμα, για να σώσουμε τον πλανήτη μας και οικοδομώντας μία παγκόσμια δικτυωμένη και αποτελεσματική Διακυβέρνηση όπως περιέγραψε στην πρόσφατη έκθεσή του «Η Κοινή μας Ατζέντα», σημειώνει περαιτέρω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.