Ημερα αποφασεων η σημερινη για τους δασκαλους του νομου Ροδοπης

Στήνουν κάλπες και καταθέτουν προτάσεις για την αγωνιστική πορεία του κλάδου

Δύο διαδοχικά ραντεβού, το πρώτο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου  και το δεύτερο στο κτίριο του 1ο δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, έχουν δώσει σήμερα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του νομού Ροδόπης. Στο Πολιτιστικό Κύτταρο, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχες», όπου τα μέλη του θα τοποθετηθούν και θα καταθέσουν προτάσεις αναφορικά με την αγωνιστική πορεία του κλάδου το επόμενο διάστημα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου είναι ειλημμένη. Εκείνο που συζητείται στους κόλπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι η πραγματοποίηση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με την προοπτική κλιμάκωσής τους. Οι προτάσεις, που θα εγκριθούν από τις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων, θα τεθούν υπόψη της διοίκησης της ΔΟΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις δράσεις και τις μορφές των κινητοποιήσεων. 

Γιώτα Βενετοπούλου «Υπάρχουν πάρα πολλά ολοήμερα σχολεία, που δε λειτουργούν, για να μπορούν οι συνάδελφοι να καλύψουν τα πρωινά κενά»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νομού μας, κ. Γιώτα Βενετοπούλου, διέκρινε ως βασικό ζητούμενο της κινητοποίησης του κλάδου την ενημέρωση της κοινωνίας για τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και για τους λόγους, που αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί. «Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα», σημείωσε, «ενώ βλέπουμε ότι έρχεται ένα μεγάλο «κύμα» ανεργίας, υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και αδιοριστίας». «Όλα αυτά τα ζούμε καθημερινά», συμπλήρωσε, για να επισημάνει, επικεντρώνοντας στα της Ροδόπης, ότι «ναι μεν μπορεί να σκέφτονται όλοι και να λένε ότι, εντάξει, τα παιδιά μας πάνε στο σχολείο και είναι στελεχωμένα τα σχολεία, παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, γιατί βλέπουμε ότι το κάθε σχολείο κάνει το καινούργιο αναμορφωμένο πρόγραμμα κάθε φορά που προκύπτει οποιοδήποτε κενό, ενώ δεν έχουμε πάρει καθόλου εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα ολοήμερα σχολεία». «Υπάρχουν πάρα πολλά ολοήμερα σχολεία», εξήγησε, «τα οποία δε λειτουργούν αυτή τη στιγμή, για να μπορούν οι συνάδελφοι του ολοημέρου να καλύψουν τα πρωινά κενά, έτσι ώστε τα παιδιά να μη χάνουν ούτε μια ώρα μάθημα». «Στην προκειμένη περίπτωση όμως υποβαθμίζουμε τον ρόλο του ολοήμερου», συνέχισε, «και αν τυχόν έρθουν οι εκπαιδευτικοί, όποτε έρθουν, για να στελεχωθούν αυτά τα τμήματα, θα υπάρξει και μία υπολειτουργία των ολοήμερων, αφού μέχρι τώρα, που έχουμε 3 Νοεμβρίου, δε λειτουργούν. Επίσης και με τις ειδικότητες έχουμε πρόβλημα, αφού δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά». 

20-25 δάσκαλοι απουσιάζουν από τα δημοτικά σχολεία της Ροδόπης

Σύμφωνα με την κ. Βενετοπούλου, αυτή τη στιγμή, κοντά δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τα δημοτικά σχολεία της Ροδόπης απουσιάζουν 20-25 δάσκαλοι. «Μπορεί να φαίνεται μικρός αριθμός», παρατήρησε, «αλλά σε έναν νομό σαν τον δικό μας δημιουργεί έντονα προβλήματα και στους μαθητές και στις οικογένειές τους, αλλά και στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα». Το θετικό είναι ότι τα νηπιαγωγεία του νομού, που ξεκίνησαν τη χρονιά με ελάχιστους νηπιαγωγούς, αυτή τη στιγμή έχουν σχεδόν στελεχωθεί. 

Από τη 1 έως τις 5 το απόγευμα η διεξαγωγή των εκλογών

Η έκτακτη γενική συνέλευση των δασκάλων του νομού μας συμπίπτει χρονικά και με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Σύλλογο «Οι Τρεις Ιεράρχες». Οι εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά από τη γενική συνέλευση, θα ξεκινήσουν δηλαδή στη 1 το μεσημέρι, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Ο χώρος διεξαγωγής των εκλογών θα είναι το κτίριο του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.