iMEdD: Ολοκληρωθηκε η Διεθνης Εβδομαδα Δημοσιογραφιας 2022

Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Αθήνα και για 5 ημέρες συζήτησαν για τη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επηρεάζει τη σχέση δημοσιογραφίας και δημοκρατίας

Ομιλήτρια στις εργασίες του συνεδρίου και η Εκδότρια του ΠτΘ Νατάσσα Βαφειάδου

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι, είτε σε αυταρχικά καθεστώτα, είτε στον δημοκρατικό κόσμο, η κατακρήμνιση της Ελλάδας στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, οι προκλήσεις στο ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η δημοσιογραφική κάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, οι εξαρτήσεις των ΜΜΕ από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η λογοκρισία στα newsrooms, ήταν κάποια από τα δύσκολα και επίκαιρα ζητήματα που άνοιξαν περισσότεροι από 1000 δημοσιογράφοι από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογραφίας 2022 που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Παρουσίαση ερευνών-συζητήσεις

Σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση γύρω από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του iMEdD από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όσα απουσιάζουν από την ενημέρωση διεθνώς, αλλά και όσα απαιτούνται ώστε η δημοσιογραφία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού αλλά και των ίδιων των λειτουργών της, συζητήθηκαν σε βάθος, μέσα από θεματικές όπως οι σύγχρονες πρακτικές ερευνητικής δημοσιογραφίας και διασυνοριακής έρευνας, η αξία της τοπικής είδησης, καινοτόμα μοντέλα βιωσιμότητας, η ισότιμη εκπροσώπηση και η συμπερίληψη στο χώρο των ΜΜΕ και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, διεθνείς και εγχώριοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί ενημέρωσης όπως οι Arena for Journalism, GIJN, PolitiFact, Trusting News, BIRN, Solomon, AWJP, API, EDJNet, OCCRP, παρουσίασαν το έργο τους, case studies και εξειδικευμένες θεματικές στους παρευρισκόμενους, με το European Press Prize να φιλοξενεί περίπου 80 βραβευθέντες του για το πρώτο community event στα 10 χρόνια λειτουργίας του. Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας έδωσε επίσης το χώρο και τον λόγο στο κοινό που συμμετείχε ενεργά την πρώτη ημέρα συνομιλώντας απευθείας με τη δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και σε φοιτητές της πρωτοβουλίας SNF Ithaca της σχολής Biden του Πανεπιστημίου του Delaware και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να μοιραστούν τη δική τους οπτική για την αξία της δημοσιογραφίας.

«Να μπορέσουμε να δίνουμε καλύτερη και μεγαλύτερης αξίας πληροφορία στο κοινό»

«Δόθηκε η δυνατότητα, παρά και πέρα από τους αρνητικούς δείκτες για την δημοσιογραφία, να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ελληνικά και διεθνή δημοσιογραφικά σχήματα και πρωτοβουλίες, που προσέγγισαν τα ζητήματα της δημοσιογραφίας, του ρεπορτάζ και της έρευνας, όπως επίσης και τον τρόπο “επένδυσης” σε αυτά», ανέφερε η ιδρύτρια και & Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στη συνάντηση της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Στρατής Τριλίκης, συνιδρυτής και διευθυντής προγραμμάτων του iMEdD σχολίασε ότι «η αναφορά μας, ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε, ο λόγος για τον δουλεύουμε, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ -και ελπίζουμε να βρισκόμαστε με πολύ καλύτερο τρόπο του χρόνου, όχι μόνο στις στατιστικές αλλά και επί της ουσίας – είναι να μπορέσουμε να δίνουμε καλύτερη και μεγαλύτερης αξίας πληροφορία στο κοινό».

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στην καρδιά της Αθήνας, στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Το iMEdD, στην τέταρτη χρονιά λειτουργίας του, και στη δεδομένη χρονική στιγμή που ο κλάδος της ενημέρωσης αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, επιχείρησε και κατάφερε να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα γνωριμίας, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας της δημοσιογραφικής κοινότητας.

Παρούσα στις εργασίες η Κομοτηνή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Εβδομάδας για τη Δημοσιογραφία συμπεριλήφθη η θεματική «Τοπική ειδησεογραφία: Χτίζοντας εμπιστοσύνη, αλληλεπιδρώντας με τις κοινότητες». Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί δημοσιογράφοι και οι τοπικοί ειδησεογραφικοί σταθμοί, ενώ συζητήθηκαν δοκιμασμένες καινοτόμες λύσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν την ενημέρωση και να θεμελιώσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών μέσων και του κόσμου.

Σε αυτή την ενότητα έλαβε μέρος και η εκδότρια του Παρατηρητή της Θράκης, κ. Νατάσσα Βαφειάδου, που μετέφερε την εμπειρία από τη Ροδόπη και την περιφέρεια ΑΜΘ. Στυ συζήτηση συμμετείχαν επίσης η εκδότρια της εφημερίδας «Εμπρός» της Ξάνθης κ. Ελένη Διαφωνίδου, ο Michael Bolden, CEO και Εκτελεστικός Διευθυντής του American Press Institute, ο Nicholas Dawes, Εκτελεστικός Διευθυντής του THE CITY της ΝΥ, ο Τerry Egger, π. Διευθύνοντας Σύμβουλος/Εκδότης του Philadelphia Media Network Inc, ο Γιάννης Καλαϊτζάκης από την Κρητική Επιθεώρηση, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κοντοκώστας, η Ανθή Παζιάνου από το stonisi.gr, η Mari Horve Reite, Debate editor στο Fædrelandsvennen της Νορβηγίας, η Μαρίνα Ριζογιάννη, από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο Γιώργο Τούλας από την Parallaxi, ο Γιώργος Τσαντίκο από το typos-i.gr και η Σοφία Χριστοφορίδου, από την εφημερίδα «Μακεδονία».

Info

Δείτε τις συζητήσεις on demand στο forum.imedd.org

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.