Ηλιας Μπουκας, Προεδρος Πολιτιστικου Συλλογου Ιασμου «Η “ανασταση” της χωρας δεν θα ερθει παρα μονο οταν αφησουν τη δικη μου γενια να παρει τα ηνια»

Ποια είναι η αγαπημένη σας πασχαλινή ανάμνηση;
Η.Μ.:
Δεν υπάρχουν πάρα πολλές ιδιαίτερες αναμνήσεις από το Πάσχα, αλλά πολύ έντονα θυμάμαι τα χρόνια της εφηβείας, όταν στο χωριό περιμέναμε όλους τους συμπολίτες μας να μαζευτούν στο χωριό για το Πάσχα. Συγγενείς αλλά και φίλοι όλων των ηλικιών, που έμεναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που καταγόταν από τον Ίασμο και ερχόταν μόνο το Πάσχα για τις γιορτές.
 
Ήμασταν φίλοι και συγχωριανοί, αλλά μαζευόμασταν όλου μαζί μόνο το Πάσχα. Τους περιμέναμε και γινόμασταν μια πολύ μεγάλη παρέα.
 
Θυμάμαι τα χρόνια της εφηβείας, περιμέναμε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ξενυχτούσαμε μέχρι το πρωί μόνο και μόνο για να ανοίξουν οι φούρνοι, να πάρουμε κάτι και μετά να πάμε για ύπνο. Είναι οι αναμνήσεις της Εφηβείας. Έβλεπες πηγαδάκια, έξω από την Εκκλησία, στις 2 το πρωί, κάτι που δεν έβλεπες τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτές είναι οι αναμνήσεις που μου έχουν μείνει ανεξίτηλες, αν και όχι μια συγκεκριμένη. 
 
Προσδοκάτε την «ανάσταση» της χώρας και τη κοινωνίας, και πότε;
Η.Μ.:
Η δική μου άποψη είναι ότι η «ανάσταση» της χώρας δεν θα έρθει παρά μόνο όταν αφήσουν τη δική μου γενιά να πάρει τα ηνία, όχι σε συγκεκριμένα μόνο σημεία, αλλά σε όλους τους βαθμούς της διοίκησης, αυτοδιοίκηση, κεντρική κυβέρνηση.
 
Η γενιά από τα 35 ως τα 50, ανεξάρτητα από το τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές, είναι αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια, γιατί σκύψαμε το κεφάλι, και πάνω στα λάθη συνεχίσαμε να δουλεύουμε, όσοι έχουμε μείνει εδώ. Πλέον εμείς δουλεύουμε σύμφωνα με τα καινούρια πλαίσια, όπως έχουν καθοριστεί από τη σημερινή πραγματικότητα, όχι με τα παλιά, αν μας αφήσουν να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται.
 
Δεν θα στρώσουν όλα ξαφνικά, αλλά θα δουλεύουμε με άλλα δεδομένα, στα δικά μας πόδια. Άλλωστε η «ανάσταση» της χώρας δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική, ώστε να επιστρέψουν αξίες όπως η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια, να μην υπάρχει αδικία και άνιση αντιμετώπιση για τον καθένα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.