Ηλεκτροκινητο και driverless το νεο μονοθεσιο της Democritus Racing Team

Η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο και δίνει πολύτιμες εμπειρίες στα μέλη της

Να φτάσει στα άκρα των νέων τεχνολογιών, συνεχίζοντας τις διακρίσεις της αλλά και δίνοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στα μέλη της, θέλει η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ, η Democritus Racing Team (DRT).

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015 στη Ξάνθη με στόχο τη μελέτη και την κατασκευή μονοθέσιων τύπου Formula, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή και διάκριση σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, και έχει συμμετάσχει ήδη σε δύο διαγωνισμούς, ένα στην Ιταλία (2019) και ένα στην Ολλανδία (2021). Η ομάδα είχε προκριθεί και σε αγώνες το 2020, αλλά δεν κατάφερε να τρέξει γιατί δεν μπόρεσαν να κάνει τις διεργασίες λόγω των απαγορεύσεων του κορωνοϊού.

Μάλιστα στο διαγωνισμό της Ολλανδίας (Formula Student Netherlands) η DRT απέδειξε τις ικανότητες της και κατέκτησε την 6η  θέση στη συνολική κατάταξη μεταξύ 27 ομάδων. Μερικές από τις πιο σημαντικές κατατάξεις σε αγωνίσματα ήταν: η 4η  θέση στο Fuel Efficiency, η 5η θέση στο Autocross, η 6η θέση στο Skidpad και η 10η θέση στο Business Plan Presentation, ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει το Endurance που αποτελεί το πιο απαιτητικό αγώνισμα (αγώνας 22 χλμ.).

Έχοντας ολοκληρώσει το αγωνιστικό έτος 2020-2021 με επιτυχία στην κατηγορία των μονοθεσίων κινητήρων εσωτερικής καύσης, η DRT στοχεύει στην κατασκευή του πρώτου της ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τους κανόνες των φοιτητικών αγώνων, θα έχει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

50 φοιτητές στην Democritus Racing Team

Για την προσπάθεια που κάνει η ομάδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή αναδεικνύει τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στους φοιτητές της ομάδας που θα τις αξιοποιήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους, μίλησε ο κ. Ιάσονας Κατσαντώνης, Marketing Chief της ομάδας.

Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, οι διαδικασίες για την κατασκευή του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει, θα είναι το όχημα που θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, και θα δημιουργηθεί από την αρχή στις εγκαταστάσεις της ομάδας μέχρι τον Μάιο του 2022.

Η ομάδα αποτελείται από περίπου 50 φοιτητές, και είναι διατμηματική, δηλαδή σε αυτή θεωρητικά μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται για ευνόητους λόγους από τα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Συνεχής η εξέλιξη της ομάδας

Η μετάβαση της ομάδας από το βενζινοκίνητο μονοθέσιο στο ηλεκτροκίνητο πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης της, ώστε να τεθούν νέες προκλήσεις σε νέα εδάφη.

«Η ηλεκτροκίνηση σε αγωνιστικά πλαίσια είναι ακόμα στην αρχή της ως είδος και αποτελεί την ιδανική πρόκληση για την ομάδα» σημείωσε ο κ. Κατσαντώνης, μιας και το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση και σκοπεύουν να είναι μέρος του.

Στους αγώνες αυτούς άλλωστε συμμετέχουν πολλές ομάδες από διακεκριμένα Πανεπιστήμια, και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ως project για τους φοιτητές των τμημάτων.

«Η ομάδα των παιδιών που αρχικά αποφάσισε να χτίσει την ομάδα, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την μηχανοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό» θύμισε ο κ. Κατσαντώνης, για να συμπληρώσει πως οι διαγωνισμοί που γίνονται, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να διαπιστωθεί η ποιότητα του έργου που επιτελείται.

Άλλωστε προσφέρονται, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ομάδων, για την απόκτηση πολλών γνώσεων για όλες τις πτυχές της κατασκευής ενός οχήματος, που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και σε άλλους τομείς. Την ίδια ώρα, με τους κριτές να προέρχονται από το χώρο, πολλοί φοιτητές από τις ομάδες καταλήγουν ακόμα και να κάνουν την πρακτική τους σε μεγάλες εταιρείες του είδους.

Σημαντικό το ενδιαφέρον των φοιτητών

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να είναι πολύ μεγάλο για τη συμμετοχή στην ομάδα. Φέτος το Σεπτέμβριο, όταν η ομάδα δεχόταν αιτήσεις για το επόμενο αγωνιστικό έτος, είχαν περίπου 150 ενδιαφερόμενους, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, δεδομένου και του αριθμού των φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Όσοι έκαναν αιτήσεις θα περάσουν από workshop, όπου τα υφιστάμενα μέλη της ομάδας τους δείχνουν τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμμετοχή στην ομάδα, και όσοι συνεχίσουν να ενδιαφέρονται, θα περάσουν από συνεντεύξεις και τεστ ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότεροι μιας και δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους.

Μεγάλες οι προκλήσεις για το νέο όχημα

Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλεκτροκίνητου οχήματος, με τον κ. Κατσαντώνη να αναφέρει πως βρίσκονται στο 1/3 του σχεδιασμού, και ελπίζουν πως θα συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς για να τον ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε κατόπιν να προχωρήσουν στην κατασκευή του. Ήδη έχουν πάρει την απόφαση για τον ηλεκτροκινητήρα που θα χρησιμοποιήσουν, που θα καθορίσει και τις υπόλοιπες παραμέτρους του οχήματος, και έχουν ξεκινήσει τις μελέτες καταπόνησης, αεροδυναμικής, φτερά, σύνδεση μπαταριών, και όλα όσα χρειάζονται για να κατασκευάσουν το όχημα.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, έχει τις δικές της απαιτήσεις, για την προσαρμογή στον διαφορετικό κινητήρα αλλά και την πηγή ενέργειας, έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Κατσαντώνης εξηγώντας πως η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων για τον σχεδιασμό του οχήματος, είναι εφαρμόσιμες στον σχεδιασμό του νέου οχήματος, αλλά η νέα μηχανή θα αλλάξει τις γεωμετρίες του οχήματος, γιατί η αλλαγή του βάρους επηρεάζει όλο το σχεδιασμό. «Οι γεωμετρίες αλλάζουν, αλλά οι γνώσεις μας παραμένουν, και χάρη σε αυτές προχωράμε πιο γρήγορα» ανέφερε, όμως η νέα αυτή κατασκευή αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση, και θα δώσει στα μέλη της ομάδας εμπειρία στην νέα αυτή τεχνολογία, και όσοι ασχοληθούν θα αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις οι οποίες δύσκολα θα αποκτηθούν αλλού.

Την ίδια ώρα τα μέλη τους μαθαίνουν πως να δουλεύουν και ως ομάδα, να συντονίζονται διαφορετικοί τομείς, να γίνεται σωστά η κάθε εργασία, να μην γίνονται σφάλματα, κάτι που είναι μεγάλη πρόκληση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην νέα αγωνιστική περίοδο, το όχημά τους όχι μόνο θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητο, αλλά και να έχει την δυνατότητα να κάνει κάποια αγωνίσματα χωρίς οδηγό, δίνοντας μια επιπλέον πτυχή στην προετοιμασία της ομάδας, και ακόμα ένα τομέα από όπου θα αποκομίσουν γνώσεις.

Ο κ. Κατσαντώνης, κλείνοντας, σημείωσε πως δε θα είχε επιτευχθεί τίποτα από τα παραπάνω, χωρίς τη στήριξη των συνεργατών τους. Έτσι, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Democritus Racing Team που χάρη σε αυτούς μπορούμε και πραγματοποιούμε το όνειρό μας: Beta CAE Systems, Lancom Data Center – Cloud Service Provider, Jamsport Suspension Systems, Navios Maritime Holdings, Αντιπροσωπείες & Εισαγωγές Αυτοκινήτων Θαγγόπουλος, Ε.Α.Β. και Prisma Electronics, τον υπεύθυνο καθηγητή Μπότσαρη Παντελή και τα εργαστήρια Μηχανολογικού Σχεδιασμού (MeDiLab), Μικροτεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας (MNTLab) και Μηχανοτρονικής και Αυτοματισμών Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.